Kiintymysvanhemmuus-termin takana on epäpyhä tarkoitus aiheuttaa vanhemmille alemmuuskompleksi ja huono omatunto listaamalla ympäripyöreitä itsestäänselvyyksiä ja mahdottomia vaatimuksia. Mallamoija ei anna armoa ruotiessaan kiintymysvanhemmuuden kahdeksaa periaatetta.

Viimeksi päivitetty 21.1.2013

Törmäsin tuossa taannoin termiin kiintymysvanhemmuus. Epätrendikäs ja piittaamaton kun olen, ehti Pakkaus parivuotiaaksi ennen kuin edes tämmöisestä hienoudesta olin kuullutkaan. Nyt sitten puolen vuoden päästä vaivauduin ottamaan selvää internetin epäviralliselta oraakkelilta, Wikipedialta, mitä tämä kauniilta kalskahtava käsite pitää sisällään.

Alkoipa siinä sitten vituttaa aivan tuelta. Näyttää siltä, että jonkun paskapään epäpyhä tarkoitus on ollut saada äiskälle tai iskälle alemmuuskompleksi ja huono omatunto ympäripyöreillä itsestäänselvyyksillä/mahdottomilla vaatimuksilla.

Erinomaista! Juuri huonoa omaatuntoahan sitä vanhempi lisää tarvitseekin.

Lue myös: Liian kiltit äidit

Tässä Wikipedian luettelemat kahdeksan kiintymysvanhemmuuden periaatetta. Ja omat häikäilemättömän subjektiiviset paskakommentit perässä, jos joku nyt ei satu huomaamaan.

1. Raskauteen, synnytykseen ja vanhemmuuteen kannattaa valmistautua hyvin

Kommentti 1: 

Raskauteen valmistautuminen kuulostaa jännittävältä! Mutta miten se tapahtuu? Käydäänkö siinä yhdessä äidiksi aikovien kanssa ostamassa ihkuja mammakuteita ja vielä ihkumpia raskausalkkareita, ovulaatiotestejä ja kusitikkuja, mutta ei viiniä (hyhhyh)?  Mitäs sitten, jos ei tulekaan raskaaksi ja on heittänyt kusitikulla vesilintua 7 vuoden jälkeen? Meni meinaan aika monta raskaustestiä ennen kuin meikätyttö enää siinä vaiheessa uskoi munasolun edes hedelmöittyneen. 

Ovulaation ajankohta hakusessa? Käytä OVULAATIOLASKURIA

Kommentti 2: 

Ai että valmistautua synnytykseen? Voi vittu, haistakaa löysä ripulipaska! Tämän ohjeen kirjoittajan täytyy olla mies tai mielipuoli. Mikään ei voi valmistaa ketään siihen kipuun, vartalon vääntymiseen, venymiseen ja repeilyyn, väitän minä. 

Kommentti 3: 

Ai valmistautua vanhemmuuteen? Eiköhän tämän hoida ainakin äidillä jo pelkästään alitajunta. Minä ainakin näin sellaisia painajaisia, että melkein lensi kuset housuihin joka yö. Jos en ollut unissani ladannut ruokakaupan kasseja vauvan päälle, niin ainakin olin ajelemassa päissäni autolla lapsi vänkärin puolella ilman mitään suojaa. Loppuun sitten ei voikaan valmistautua muuten kuin ostamalla vaippoja ja vaatteita. 

2. Lapsen ruokkimisen on tapahduttava rakkauden ja kunnioituksen ilmapiirissä

Hahahahaaaa! Kyllähän sitä hellyyttä tihkuu joka ihohuokosesta niin kauan kun kaikki menee hyvin. Mutta on myös hetkiä, kun ei mene. Kuten esim. neljäs imetys yössä, kun itse olet niin univelkaantunut, että Kreikan pikkuongelmat tuntuvat lastenleikiltä. Ja odottakaapas, kun tissinpurentaharjoitukset alkavat! Hallitsevaksi tunteeksi nousee tasan varmasti raivo, kun hinkkeihin hyökkää rottweiler. 

3. Lapsen tarpeisiin on reagoitava herkästi

Ai ihanko tosi? Kuka täysjärkinen terve vanhempi ei vastaa lapsen tarpeisiin niin herkästi kuin mahdollista, kun se pätkä kommunikoi huutamalla torvi suorana? 

Entä miten äidin/isän pitäisi reagoida, jos jaloissa pyörii kuusi mukulaa? Kenen tarpeisiin sitä pitäisi tällöin herkästi vastata? Esikoisen vai kuopuksen? Vai ikkunasta karkaamassa olevan numero nelosen? 

TESTAA: Mikä on sinulle sopiva lapsiluku?

Sen minä kyllä sanon, että karjaisen tosi herkästi ”HILJAA”, jos ipana möykkää tyhjää, kun minä katson uutisia (= Frendejä). Kelpaako se herkästi reagoimiseksi?

4. Lasta tulee koskettaa runsaasti ja hellästi

Aijaa. Luulin että se pitää jättää yksin parkumaan pimeään komeroon ja että pätkäisy perseelle aika ajoin riittää läheisyydeksi.

5. Lapsella on tarpeita myös yöllä

Kuulostaa puhtaalta vittuilulta. On aika vaikea olla huomaamatta niitä öisiä tarpeita, kun tissittää pitää kahden tunnin välein tai jos uni keskeytyy hampaiden tulon/flunssan/pinnasänkybileiden vuoksi. Ja vittu minähän en mitään leipää/mehua/pottua ala kello neljä kenellekään kantamaan. En edes sulopemppulille. Piste.

Lue myös: Vauva tuli, unet meni?

6. Lasta on hoivattava johdonmukaisesti rakkaudella

Mitä jos on joskus epäjohdonmukainen, koska on a) väsynyt, b) vittuuntunut, c) haluaa päästä helpolla, mikä auttaa rakastamaan enemmän juuri sillä hetkellä?

7. Kurinpidon tulisi tapahtua positiivisessa hengessä

Totta helvetissä. Ainakin minun henkeni on positiivinen, kun tyhjänpäiväinen vinkuminen tai urpoilu loppuu jäähyn jälkeen. Sitä ennen on kyllä penskalla itsellään henki aina aika negatiivinen. Tämä voi vaikuttaa jossain määrin myös äidin/isän henkeen.

Lue myös: Kun pinna palaa

8. Lapsen, omien ja perheen tarpeiden välillä tulisi pyrkiä toimivaan tasapainoon

K-a-u-n-i-s ajatus. K-a-u-n-i-s. Mutta ei onnistu ikikuunapäivänä. Kun ne lapsen tarpeet tulevat aina ensin. Anteeksi nyt maalaisuuteni, mutta onko näillä teoreetikoilla omia lapsia?

Lue myös: Yksilönä, parina, perheenä

Kuten huomaatte näistä kommenteistani, en taida oikein ymmärtää koko kiintymysvanhemmuuden käsitettä. Näin suomalaisesta 70-luvulla syntyneestä naisihmisestä nuo mainitut asiat tuntuvat joko itsestäänselviltä tai naiiveilta. Olen lisäksi kuullut puistattavia huhuja siitä, kuinka kiintymysuskovaisten mielestä lapselle pitäisi juoksuttaa apetta mihin vuorokauden aikaan hyvänsä ja tissitellä alakouluikään asti. Älkää vahvistako näitä, älkää! Jättäkää minulle edes pieni pala viattomuutta ja uskoa ihmisen aivotoimintaan.

Lue myös: Veronica imetti tytärtään 8 vuotta

Ja jos se nyt ei tullut selväksi, niin jätän liittymättä lahkoon. Tunnustaudun mieluummin kiintymättömyysvanhemmaksi.

Teksti on julkaistu alun perin Mallamoijan Usko, toivo ja Pakkaus -blogissa 16.1.2013 otsikolla Kiintymättömyysvanhempi, päivää!

Mallamoija on nelikymppinen uraihminen, joka kuvitteli muuttuvansa pullantuoksuiseksi muumimammaksi lapsen tullessa maailmaan. Mutta toisin kävi. Onnekseen Mallamoija on huomannut, että myös vähän vähemmän perinteinen nainen voi kasvaa äidiksi. Mallamoijan omin sanoin: ”Ei tarvitse olla siivousmaanikko tai helvetillinen soseensurvoja ollakseen tarpeeksi hyvä äiti omalle lapselleen.”

Mitä mieltä olet artikkelista?