Vatsa kasvaa, lantio levenee, turvottaa. Raskaus muuttaa vartaloa monella tapaa, eivätkä tatuoinnit välttämättä säily aivan entisellään. Vau.fi:n foorumilla kyselläänkin, meneekö tatuointi raskausaikana pilalle.

Viimeksi päivitetty 12.6.2012

Kuinka tatuointi kestää raskauden?


 


Tatuoinnin kohtaloon vaikuttaa paljon se, mihin se on otettu. Raajoihin ja selkään otetut tatuoinnit säilyvät yleensä melko hyvin raskausajan muutoksista. Jokainen on kuitenkin yksilö, ja tatuointienkin kokemat muutokset ovat yksilöllisiä.

Kaikki tatuoinnit eivät suinkaan levähdä, vaan monien ketjuunkin kirjoittaneiden äitien tatuoinnit ovat pysyneet ennallaan raskausajasta huolimatta:

Tee testi: Testaa raskausajan riskisi – oletko hyvä koti sikiölle?

”Mulla on 7 tatuointia. Kyljessä mulla on kans, eikä se mihkään venyny raskaus aikana..”

”mulla alavatsassa tähti, alaselässä iso kuva, toinen käsivarsi sekä molemmat ranteet.. Raskaus ei vahingoittanut mitään näistä, onneks! nyt kun saan imetyksen pakettiin niin alkaa tatuointi prokkis uusiks :)”, tatuoidut odottajat kirjoittavat.

Lue myös: Tatuoinnit ja raskaus

Tatuointi vatsassa – meneekö se pilalle?

Luonnollisestikin muutoksille alttein paikka on vatsa, jonka iho joutuu rajuun venytykseen raskausaikana. Myös vatsan alueen tatuointi joutuu raskausaikana kestämään venytystä ja pingotusta. Synnytyksen jälkeistä näkyä ei voi etukäteen kuin arvailla.

”Minulla on ISO tatuointi vatsassa ja joka jatkuu selkään. jos jollain on kokemusta, niin miten teidän tatuoinnit on ’reagoinut’? onko tatuointi menny pilalle?” ketjun aloittaja kyseleekin.

”mulle ainakin sanottiin liikkeellä että elinikäinen takuu, esim jos vaikka raskausarvet pilaa kuvan niin ilmasen korjauksen sais… eli kait kuva sitten voi pilallekin mennä ihon venymisestä”, pohtii odottaja, jolla on pieni tatuointi vatsassa.

”ei oo tuo maha vielä niin kasvanu et olis viel vaikuttanu kuvaan…..”, hän jatkaa.

”itellä on nyt 7 tatuointia ja kaks niistä on mahan puolella(toinen alhaala oikealla ja toinen vasemalla koko sivu napaan asti) ja ei ole vielä yhtään revenny tai pilalle menny muutako että on isompia 😀 olen nyt RV 36+3 niin voi olla että venyy vielä ennen neidin tuloa mutta hyvältä nyt nayttää”, kirjoittaa toinen odottaja.

”mun tatuoitsia neuvo että paljon öljypitoista rasvaa käyttää niihin ja muutenki mahaan ja tisseihin niin auttaa venymistä ilman repeämistä. rasvaamisen aloin jo RV 12”, kirjoittaja lisää.

Arpia mahassa

Koska vatsan alueen tatuointi on raskausaikana altis vahingoille, erityisesti vatsaan ilmestvät raskausarvet saattavat pilata tatuoinnin:

”Otin nuorena likkana pienehkön kuvan oikealla puolella alavatsaa. Se siitä sitten levähti osittain raskauden ja raskausarpien myötä”, eräs tatuoitu äiti kertoo.

Toivoa tatuoiduille odottajille kuitenkin on. Tatuoinnin voi saada korjattua raskauden jälkeen nätiksi. Kirjoittajakin sai korjautettua raskauden vuoksi levinneen tatuointinsa tatuoijallaan:

”Vanhan kuvan päälle hakattiin peitekuva ja kokonaisuudessaan kaikki arvet peittämällä saatiin silmääni miellyttävä lopputulos. Tiedän että kuvan korjaukseen on sitten menoa, sillä kyllä tuo masu venyy tässäkin raskaudessa hurjanlaisesti ;)”

Lue myös: Lapsiaiheiset tatuoinnit suosittuja

Harkittu paikka

Tatuoinnin paikkaa kannattaakin harkita ennen raskautta, jotta mahdolliset vahingot voidaan välttää jo etukäteen. Moni miettii tatuoinnin paikkaa raskautta ajatellen, ja jättää tarkoituksella vatsanseudun tatuoimatta:

”Mina olisin kovasti halunnut ottaa masuun tatskan, mutta jätin sen vielä ottamatta juuri siitä syystä, että jos raskaudet pilaa sen jotenkin. Otan sitten, kun en enää aio raskautua 😀 Otin sitten olkapäähän. Ja toisen ottaminen on vaan venynyt ja venynyt rahanpuutteen vuoksi..” kaukonäköinen odottaja kirjoittaa.

”mulla on 8 tatuointia. tarkotuksella en ole koskaan ottanut tatskaa mahaan tai selkään”, toinenkin odottaja vastaa.

Nuorena otettua tatuointia ei kuitenkaan välttämättä ole osattu ajatella raskauden näkökulmasta:

”Eipä tullu mietittyä 15v. että lapsiakin joku pvä tulee”, tunnustaa odottaja, joka miettii voiko ottaa epiduraalia selässä olevan tatuoinnin vuoksi.

Lue myös asiantuntijan vastaus:  Synnytys, tatuointi ja epiduraali

 ”Jos menee pilalle, niin menköön”

Oli odottajalla sitten tatuointeja tai ei, pääasia kaikille on kuitenkin lapsen hyvinvointi.

”eipä se jos se pilalle menee niin menköön… eiköhän toi paapuli oo kaiken sen ja muunkin arvoinen… 🙂 :)”, eräs odottaja kirjoittaakin.

Lue koko ketju ja osallistu keskusteluun: Tatuoinnit

Teksti: Mira-Maria Heinonen
Kuva: Crestock

Lue myös:

Lävistykset ja raskaus

Meikkauskielto raskauden ajaksi?

”Koska olet raskaana”

Mitä mieltä olet artikkelista?