Raskauden läpikäynyt naisvartalo on monenmuotoinen ja –näköinen – ja usein hävetty ja piiloteltu. The shape of a mother -verkkosivustolla ei piilotella mitään vaan opetellaan kuvia ja kokemuksia jakamalla olemaan ylpeitä uudesta, raskauden muuttamasta olemuksesta.

Viimeksi päivitetty 24.4.2012

Roikkuvasta vatsasta se alkoi


 


”Istuin kerran aamupalalla eräässä ravintolassa, kun ohitseni  käveli nainen, joka kantoi vauvaa sitterissä. Mahtuakseen kulkemaan pöytien välitse nainen nosti sitterin ylös ja tuli samalla paljastaneeksi vatsansa”, The shape of a mother –sivuston perustaja Bonnie Ratcliff Crowder muistelee.

Hänen ohitseen kulkenut nainen oli hoikka ja hyväkuntoinen, mutta hänen vatsansa Ratcliff Crowderiho roikkui samalla tavalla kuin Bonnien oma vatsa oli roikkunut sen koommin, kun hän oli saanut lapsensa.

”Raskaudenjälkeinen naisvartalo on tämän päivän maailmassa tarkoin varjeltu salaisuus”, hän kertoo ajatelleensa.

Bonnie kirjoittaa sivuillaan, että koska mediassa ja mainoksissa nähdään nykyisin enimmäkseen virheettömiksi manipuloituja naisvartaloilta, tavallinen nainen peittää visusti omansa,  jotta kukaan ei vain näkisi, millaiselta hän oikeasti näyttää.

”Tokihan riippurinnoista ja muista riippuvista ruumiinosista puhutaan, mutta ei niitä kenellekään näytetä”, Bonnie toteaa.

Lue myös: Kunniamerkkejä ja rakkausarpia

Naisilla on oikeus tietää

Kalifornialainen yksinhuoltajaäiti Bonnie Ratliff Crowder perusti sivuston vuonna 2006, koska hän on sitä mieltä, että naisilla on oikeus tietää, miten raskaus vaikuttaa naisvartaloon.

Kun naiset pääsevät eparealististen kuvien sijaan näkemään tavallisia ja todellisia synnyttäneitä naisia, se auttaa heitä hyväksymään paremmin myös oman muuttuneen ulkomuotonsa, Bonnie Ratliff Crowder uskoo.

”Toivon, että näillä sivuilla kaikenkokoiset, -ikäiset ja –muotoiset naiset uskaltautuvat jakamaan kuvia itsestään, jotta raskauden kokema vartalo ei enää olisi salaisuus kenellekään. Ehkäpä jo seuraava sukupolvi tietää, kuinka normaaleja ja tavallisia meidän vartalomme ovat?” hän kirjoittaa.

Lue myös: Muuttuvatko häpyhuulet synnytyksessä?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

”Pelottaa katsoa alas”

Yksi kirjoituksista sivustolla tulee 24-vuotiaalta nelivuotiaan tytön äidiltä, Analta. Hän kirjottaa:

”Voisi luulla, että neljässä vuodessa raskauden aikaansaamien muutosten hyävksyminen olisi käynyt helpommaksi, mutta niin ei ole käynyt.”

Hän murehtii, että ei uskalla enää käyttää bikineitä ja ihmettelee julkkisäitejä, jotka näyttävät palautuvan synnytyksistään ennätysajassa. Eikä hän hämmästele pelkästään julkkisäitejä vaan myös omia tuttujaan, joista toiset ovat palanneet nopeasti raskautta edeltäviin mittoihin.

”Ei roikkuvia osia, ei raskausarpia. Miksi?” Ana miettii.

Nuori äiti toivoo kuitenkin, että hän oppisi hyväksymään itsensä sellaisena kuin on, vaikka se ei olekaan helppoa.

”Kiitos kaikille teille, jotka olette näyttäneet minulle, millainen ihminen minä haluan olla: Peloton äiti, joka opettaa tyttärelleen, että me olemme kauniita!”

Anan koko teksti ja valokuva löytyvät täältä.

Lähde, kuvat ja paljon lisää naisten omia tarinoita ja kuvia: The shape of a mother

Osallistu keskusteluun: Kuinka sinun kehosi on muuttunut lapsen saamisen jälkeen?

Mitä mieltä olet artikkelista?