Odotatko lapsellesi pikkusisarusta tai onko pikkukakkonen ehkä vasta harkinnassa? Esikoisen suhtautuminen tulevaan pikkusisarukseen voi aiheuttaa päänvaivaa. Foorumilla käyttäjät kertovat, millaisen vastaanoton uudet tulokkaat heidän perheissään saivat.

Viimeksi päivitetty 26.4.2018

Perheen pienimmän aseman menettäminen voi olla lapselle kova paikka. Nimimerkki Vargynjaa mietityttää, miten oma lapsi mahtaisi suhtautua uuteen tulokkaaseen:

“Te joilla on jo useampi lapsi, miten esikoinen on suhtautunut, kun toinen on syntynyt? Mietityttää vähän jo valmiiksi, vaikka ihan juuri nyt ei ole toinen lapsi suunnitteilla, kun meidän poika on kovin huomionkipeä muutenkin.”

Tönimistä, lyömistä, raapimista

Nimimerkki flikka tietää, millaista on, kun mustasukkaisuus korventaa lasta ja yllyttää tämän jopa väkivaltaisuuksiin:

“Meillä ikäeroa 1v11kk. Ja oli kamala mustasukkaisuus! Esikoinen töni, löi, potki, raapi jne. Pahin oli, kun kuopus lähti liikkumaan, ja etenkin kun nousi seisomaan. Pääsi esikoisen leikkeihin ja perässä. Alkoi toisen kaataminen ja töniminen.”

Kuukausi itku kurkussa

Myös Isintyttö tietää, miten rajuksi mustasukkainen taapero voi yltyä. Hänen tyttärensä sai pikkuveljen vuoden ja yhdeksän kuukauden iässä.

“Aluksi oli aivan järjettömän mustasukkainen; heitti pikkuveljeä koko ajan pikkuautoilla, kirjoilla yms. Ihan itku kurkussa meni koko ensimmäinen kuukausi kun pelkäsin millon vauvaa sattuu pahasti.”

Isosisaruksia voi vauvattaa

Vauvan ilmaantuminen kuvioihin voi vaikuttaa isosiskon tai -veljen käytökseen myös muulla tavoin. Jotkut lapset taantuvat vauvamaisiksi itsekin. Nimimerkillä flikka on kokemusta myös tästä:

“Pientä taantumistakin oli. Tahtoi olla vauva, piti kantaa ja pitää sylissä kuin vauvaa, ja ruokapöydässä hetken aikaa piti syöttää molempia.”

“Pari kuukautta isompia välillä ”vauvatti” ja halusivat samanlaista kohtelua kuin vauva sai. Annettiin tyttöjen vauvailla, meni meillä ohi nopeasti ja itsestään” , kertoo puolestaan elaffy.

Kuopuksen mustat sukat

Joskus mustasukkaisuus voi ilmetä myös toisin päin. Zenin perheessä kuopuksella on mustimmat sukat.

“Meillä ei aikaisemmin juurikaan mustasukkaisuutta ole ollut. Vasta nyt viides (kohta 1v) on selkeästi minusta mustis, isommat ei saisi tulla ollenkaan syliin tai kainaloon, vaan siitä tulee pieni pippuri kiskomaan pois ja kirkumaan.”

Aika parantaa mustasukkaisuuden

Tulisimmatkin tunteet onneksi yleensä helpottavat ajan myötä. Isintytön perheessä mustasukkaisuus väheni nopeasti rajun alun jälkeen:

”Tänään täytti vauva 3kk ja mustasukkaisuutta ei ole enää muutamaan viikkoon ollut. Tytön pitää jopa hyvänyönsuukko pikkuveljelle antaa. Ja aina muistuttaa että pitää veikka ottaa mukaan kun johonkin lähdetään. Nyt oon tosi tyytyväinen että tehtiin näin pienellä ikäerolla.”

Miten teillä suhtauduttiin pikkusisarukseen? Oliko esikoinen mustasukkainen vauvan tullessa taloon? Tule keskustelemaan aiheesta foorumille: Miten esikoinen on suhtautunut pikkusisarukseen

Mitä mieltä olet artikkelista?