Monet lapset rakastavat eläimiä, mutta mahtuuko karvapallo samaan talouteen yhden tai useamman lapsen kanssa? Mitä hyviä puolia on lapsen ja lemmikin yhteiselossa - entä mitä haittoja? Asiasta käydään keskustelua foorumilla parasta aikaa.

Viimeksi päivitetty 11.4.2018

Kissat ja koirat ovat lapsiperheiden yleisimpiä lemmikkejä. Myös foorumilaisilla on lemmikkeinä pääasiassa näitä kahta karvaturria. Lasten ja lemmikeiden elo rinnakkain sujuu pääasiassa hyvin.”Meillä on kissa ja kaksi lasta. Meillä lapset antaa kissan olla omissa oloissaan pääasiassa, välillä tahtovat silittää. Kissa on muutaman kerran päässyt raapaseen, kun lapset menny yhtäkkiä liian lähelle. Hyvin on kuitenkin meillä sujunut kissan ja lasten yhteiselo”, kertoo nimimerkki Suski88.

Nimimerkiltä Lavinia löytyy jopa kaksin kappalein kissoja ja koiria, kahden pikkulapsen lisäksi:

”Välillähän nuo muksahtelee nurin jos isompi koira ei ehdi väistää, mutta harvoin sitäkään tapahtuu. Enpä muuta haittaa koirista keksi. Meillä on nyt kaksi kissaa ja eipä niitä juuri huomaa, välillä tulevat syliin kehräämään ja jalkoihin pyörimään jos lapset on jossain muualla.”

Lapsi ja lemmikki ystävyksinä

Joskus lemmikeistä ja lapsista voi tulla hyviäkin kaveruksia. Nimimerkillä Miiwuska on siitä kokemusta:

”Molemmat koirat on aivan fantastisia lasten kanssa. Kissa tuli meille kaksi vuotta sitten kun kuopus oli 2v. Se on semmonen löttänä että penskat saa tehdä melkein mitä vaan eikä se sano mitään, kun sille mitta tulee täyteen niin se katoaa omiin oloihinsa ja lapset jättävät sen rauhaan.”

Myös nimimerkki omppu15 iloitsee lasten ja eläinten välisestä ystävyydestä:

”Nyt kun isommat lapset on jo 4.5v ja 2.5v niin varsinkin ulkona ollessa lasten ja koiran keskeiset leikit alkaa jo sujumaan mukavasti. Nyt tää isompi vauhtiveikko on jo vähän rauhoittunut niin niistä on tullut kissan kanssa ihan parhaat kaverit.”

Maukumista ja yöllistä rallia

Keskustelijat painottavat myös lemmikistä vastuun ottamisen hyötyjä lapselle:

”Uskon vakaasti, että lemmikki kuin lemmikki on lapsille hyväksi! Opettaa sitä huolenpitoa ja empatiaa”, pohtii Lavinia.

Toki huonojakin puolia lemmikeissä on. Laviniaa ärsyttää öisin maukuvat ja rallia juoksevat kissat sekä kaikkialle levittäytyvät karvat.

”Samoin ärsyttää jos on juuri saanut pienimmän nukkumaan ja yrität livahtaa huoneesta pois, niin eikö se kissa syöksy jalkojen välistä sängyn alle ja jos laitat oven kiinni, kohta se raapii että tahtoo pois, jos taas jätät auki niin kohta siellä on toinenkin ja kissojen painimöykkä alkaa”, Lavinia kirjoittaa.

Suihkuun vauvan ja koiran kanssa

Pikkulasten ja lemmikkien hoitaja ei pääse aina helpolla. Nimimerkillä Iiti86 pitää kiirettä, sillä kotona asustaa kaksi vauvaa, 11-kuinen ihmisvauva sekä koiranpentu:

”Välillä on niitä hetkiä ku melkein kaksikaan käsiparia ei meinaa riittää ku pentu pissaa ja kakkaa sisälle ja vauvaa tietty kiinnostaa se ja ku yrität siivota ja pitää molemmat loitolla ja poissa muusta pahanteosta, välillä käydään vauva, koira ja mie suihkussa samaan aikaan ku tilanne niin vaatii.”

Härdellistä huolimatta myös Iiti86 näkee valoisat puolet lapsen ja lemmikin yhteiselossa:

”Mutta nyt jo näkee että molemmille toinen on jo tosi tärkeä kun vauva huutelee koiraa aamulla tai unilta herätessä koira tulee innoissaan moikkaamaan. Yhdessä nuo leikkii monesti, vetää lelua kilpaa tai vuorotellen vaihtelee lelua suusta toiseen. Vastustuskyky ainakin kasvaa!”

Miten teillä sujuu karvaturrin ja lapsen yhteiselo? Ota osaa keskusteluun: Lapset ja lemmikit

Mitä mieltä olet artikkelista?