Lapselle lukeminen kannattaa aina, sillä lukeminen kehittää lasta monin tavoin. Lukemisen voi aloittaa jo vauvaiässä, kuten moni Vau.fi-foorumin äideistä kertoo tehneensä. "Olen lukenut lapselle parin viikon ikäisestä alkaen, ja nyt puolitoistavuotias rakastaa kirjoja", kertoo eräs foorumiäiti.

Viimeksi päivitetty 10.10.2019

Lapselle lukeminen on monin tavoin kehittävää: se muun muassa kasvattaa sanavarastoa, parantaa keskittymiskykyä ja kehittää lapsen sosiaalisia taitoja.


 


Vau.fi-foorumin käyttäjät tuntuvat olevan hyvin perillä lukemisen hyödyistä, sillä moni foorumiäiti kertoo aloittaneensa lapselle lukemisen jo tämän ollessa vauva.

”Olen lukenut ykköselle ihan parin viikon ikäisestä alkaen, ja nyt puolitoistavuotias rrrrrakastaa kirjoja! Mauri Kunnas on yksi tytön suosikkeja, mutta ylipäänsä kaikki missä on eläimiä saavuttaa suuren suosion. Kirjoja luetaan pitkin päivää, mutta iltaisin nukkumaanmenorutiiniin kuuluu isän lukema kirja. Meillä on pieni kirjasto ihan tuossa vajaa kilometrin päässä niin usein tulee siellä käytyä taaperon kanssa”, kirjoittaa Dustis.

Loruja vauvalle, pitkiä pätkiä taaperolle

Usein vauvalle lukeminen aloitetaan loruista, ja näin on menetellyt myös moni foorumiäiti. Yölento kertoo oman lapsensa lukuinnosta, joka sai alkunsa jo vauvaiässä:

”Meillä on luettu vauvasta lähtien, loruista aloitettiin. Poika on aina kuunnellut mielellään ja pitkiäkin pätkiä. Useimmiten luetaan 3-6 kertaa päivässä. Ilahduttavan monipuolisesti poika kuuntelee kaikkea, myös kirjoja joissa ei ole kuvia, vaikka ikää on alle kolme vuotta.”

Vaihteleva lukuinto

Aina lapset eivät kuitenkaan innostu kirjoista, vaikka vanhemmat heille mielellään lukisivatkin. Dimoun lapsen lukuinto vaihtelee kausittain:

”On ollut aikoja jolloin hän ei muuta tekisikään kuin lukisi päivät pitkät, mutta myös aikoja jolloin protestoi iltasadun lukuakin. Ihan vauvana aloitettiin lukeminen, käydään säännöllisesti kirjastossa ja meillä on paljon kirjoja kotona. Itse luen kotona sekä kirjoja että lehtiä.”

Hieman vastaavia kokemuksia on nimimerkillä Suski88, jonka lapset eivät juuri lukemisesta piittaa muutoin kuin iltasadun aikaan:

”Meillä lapset ei jaksa keskittyä kuin vain iltasatuun, joten vain se päivittäin luetaan ja pienestä pitäen näin. Välillä yrittänyt päivälläkin lukea mutta korkeintaan pari sivua saan luettua kun lapset katoo jo vierestä.”

Luetko sinä lapsellesi? Kuinka paljon? Liity keskusteluun Vau.fi-foorumilla: Luetko lapselle?

Mitä mieltä olet artikkelista?