Sinä missä mies pystyy lisääntymään niin kauan kuin hän pystyy seksiin, naisen hedelmällisyydessä tapahtuu selvä muutos 35 ikävuoden jälkeen. Hedelmällisyyden alenemisesta kertoo esimerkiksi se, jos kuukautiskierto lyhenee muutamalla päivällä verrattuna kierron pituuteen nuorempana.

Viimeksi päivitetty 12.8.2022

Tyttölapsella on syntyessään noin 400 000 munasolua. Hedelmällisessä iässä kuukausittain kypsyy yksi munasolu. Ovulaatio siis vähentää munasolujen määrää yksi kerrallaan, mutta suurin osa niistä kuolee itsekseen kypsymättä koskaan. Tämä väheneminen alkaa jo lapsuudessa.


 


Testaa hedelmällisyytesi: Mitkä mahdollisuudet teillä on saada lapsi? Tee testi!

Vaihdevuodet viidenkympin molemmin puolin

Vaihdevuosien alkamisikä on keskimäärin 51 vuotta, mutta ne voivat alkaa paljon aikaisemminkin. Vaihdevuosioireita nainen voi alkaa saada vuosia ennen varsinaisten vaihdevuosien alkua.

Kuukautiskierto voi pysyä säännöllisenä vaihdevuosia edeltävinä vuosina, mutta on tavallista, että kierto lyhenee. Hedelmällisyyden alenemisesta kertoo esimerkiksi se, jos kuukautiskierto lyhenee muutamalla päivällä verrattuna kierron pituuteen ennen 30. ikävuotta.

Lue myös: Ovulaatio valokuvattiin

Epäsäännöllinen ovulaatio ja kohonnut keskenmenon riski

Hedelmällisyyttä yli 35-vuotiaiden naisten keskuudessa voivat alentaa lisäksi epäsäännöllinen ovulaatio ja liian vähäinen progesteronituotanto, jolloin limakalvo ei kehity tarpeeksi paksuksi, jotta hedelmöittynyt munasolu voisi kiinnittyä siihen.

Yli nelikymppisenä myös keskenmenon riski on suurempi kuin nuoremmalla iällä. Raskaudenaikaisista ongelmista, kuten diabeteksesta ja raskausmyrkytyksestä vanha odottaja kärsii nuorempaa kanssasisartaan yleisemmin. Lisäksi sikiön sairausriski kasvaa.

Kun munarakkuloita ja munasarjoja ei ole enää yhtään jäljellä ja kun estrogeenin ja progesteronin tuotanto lakkaa, munasarjat lakkaavat toimimasta. 60-vuotissynttäreitään useimmat naiset viettävät täysin munasoluttomina.

Lue myös: Aamulämpö paljastaa ovulaation

Miestenkin hedelmällisyys alenee

Miehellä hedelmällisyys ei alene yhtä jyrkästi ja peruuttamattomasti kuin naisella, kuten monet ”toisella perhekerroksella” nuorikkoidensa kanssa lapsia pyöräyttävät aikamiehet ovat todistaneet.

Silti myös miehen hedelmällisyydessä tapahtuu muutoksia. Hedelmällisimmillään mieskin on nuorella iällä, 20–30–vuotiaana.

Mitä tehdä, jos raskaus ei ala?

Yleensä lapsettomuushoitoihin hakeutumista suositellaan, jos lasta ei ala kuulua vuoden aktiivisen yrittämisen jälkeen. Yli 35-vuotiaan kannattaa harkita hoidon aloittamista jo aikaisemmin.

Mitä mieltä olet artikkelista?