Suomalaisten sperman laatu heikkenee

 

Uuden tutkimuksen mukaan 1980-luvun lopussa syntyneiden miesten sperman laatu on huonompi kuin aikaisempien sukupolvien miesten. Heikomman sperman laadun lisäksi nuorilla miehillä on suurempi kivessyöpäriski.

Tulostettava versio

Turun yliopistossa toteutetussa tutkimuksessa vertailtiin eri vuosina syntyneiden 19-vuotiaiden miesten siittiöiden laatua. Tutkimuksessa käytettiin 1998 ja 2006 välisenä aikana mitattuja tuloksia.

Siinä missä 1979-81 syntyneiden miesten siittiömääräksi havaittiin keskimäärin 227 miljoonaa, oli 1987 syntyneiden keskimääräinen siittiömäärä enää 165 miljoonaa.

Myös kivessyövät ovat yleisempiä 1980-luvulla syntyneiden miesten keskuudessa 1950-luvulla syntyneisiin verrattuna.

Muutosten syy ei ole tunnettu. Tutkimusjohtaja Jorma Topparin mukaan ilmiön laajuus viittaa muuttuneisiin ympäristöolosuhteisiin. On myös mahdollista, että muutokset tapahtuvat jo sikiövaiheessa.

Lähde: Science Daily

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: iStockphotoLue myös:

Siittiön päiväkirja
Siemennesteen laatu ja inseminaatio
Mikroinjektiolla syntyy enemmän tyttöjä kuin poikia

Päivitetty 11.04.2011

Etusivulla nyt


Lähetä kommentti
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 0

 

 Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.