Suomalaisten sperman laatu heikkenee

 

Uuden tutkimuksen mukaan 1980-luvun lopussa syntyneiden miesten sperman laatu on huonompi kuin aikaisempien sukupolvien miesten. Heikomman sperman laadun lisäksi nuorilla miehillä on suurempi kivessyöpäriski.

Turun yliopistossa toteutetussa tutkimuksessa vertailtiin eri vuosina syntyneiden 19-vuotiaiden miesten siittiöiden laatua. Tutkimuksessa käytettiin 1998 ja 2006 välisenä aikana mitattuja tuloksia.

Siinä missä 1979-81 syntyneiden miesten siittiömääräksi havaittiin keskimäärin 227 miljoonaa, oli 1987 syntyneiden keskimääräinen siittiömäärä enää 165 miljoonaa.

Myös kivessyövät ovat yleisempiä 1980-luvulla syntyneiden miesten keskuudessa 1950-luvulla syntyneisiin verrattuna.

Muutosten syy ei ole tunnettu. Tutkimusjohtaja Jorma Topparin mukaan ilmiön laajuus viittaa muuttuneisiin ympäristöolosuhteisiin. On myös mahdollista, että muutokset tapahtuvat jo sikiövaiheessa.

Lähde: Science Daily

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: iStockphotoLue myös:

Siittiön päiväkirja
Siemennesteen laatu ja inseminaatio
Mikroinjektiolla syntyy enemmän tyttöjä kuin poikiaPäivitetty 11.04.2011
ILMOITUS

Lähetä kommentti
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 0


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun