adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Synnytys kestää nykyisin tunteja pitempään kuin ennen – taustalla yleistynyt epiduraalipuudutus

Nykypäivän synnyttäjät joutuvat kärvistelemään pidempään avautumisvaiheessa. Itse ponnistusvaiheen kestossa ei ollut niinkään eroja. (Kuva: Crestock)

Nykypäivän synnyttäjät joutuvat kärvistelemään pidempään avautumisvaiheessa. Itse ponnistusvaiheen kestossa ei ollut niinkään eroja. (Kuva: Crestock)  

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan synnytykset ovat pidentyneet huomattavasti.

Tutkijat vertasivat vuosina 2002–2008 kerättyä synnytysaineistoa vanhempaan aineistoon. Vertailussa ilmeni, että vuosina 1959–1966 naiset selvisivät keskimäärin 2–3 tuntia nopeammin synnytyksestä.

Nykypäivän synnyttäjät joutuvat kärvistelemään pidempään avautumisvaiheessa. Itse ponnistusvaiheen kestossa ei ollut niinkään eroja.

Erilaisia äitejä

Yhdysvaltalaiset synnyttäjät ovat muuttuneet 50 vuodessa hyvin erilaisiksi. Useammat äidit ovat nykyään ylipainoisia ja heidän lapset ovat suurempia kuin vuosikymmeniä sitten. Ensisynnyttäjien ikä on myös huomattavasti korkeampi kuin aikaisemmin.

Lue myös:  300 grammaa vs. 10 kilogrammaa – vauvoja huikeilla kokoeroilla

Nämä erot äideissä eivät kuitenkaan selitä kokonaan 2–3 tunnin pituista muutosta. Kun tutkijat tekivät vertailun, jossa he ottivat lasten koon, äitien painon ja iän huomioon, olivat nykypäivän synnytykset edelleen huomattavasti pidempiä.


Medikalisoitunutta synnyttämistä

Yksi selittävä tekijä on lääkkeiden lisääntynyt käyttö. Varsinkin epiduraalipuudutus lisää synnytyksen pituutta jopa puolellatoista tunnilla.

Siinä missä vain 4 prosenttia yhdysvaltalaisista äideistä otti epiduraalin 1960-luvulla, on vastaava luku nykyään 55 prosenttia. Suomessa epiduraalipuudutus on myös lisääntynyt. Epiduraalin otti vuonna 2009 Stakesin tilaston mukaan 45 prosenttia synnyttäjistä.

Myös muut lääkkeelliset toimenpiteet ovat lisääntyneet.

Yhdysvalloissa 2002–2008 31 prosenttia äideistä sai oksitosiinihormonia. 50 vuotta sitten sama luku oli vain 12 prosenttia. Samoin keisarileikkaukset ovat yleistyneet. Nykyään niitä tehdään 12 prosentille äideistä. Aikaisemmin vain 3 prosenttia äideistä päätyi leikkauspöydälle.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Synnytys nykyään erilainen

Tutkijoiden mukaan lääkäreiden pitäisi arvioida uudestaan, mikä on normaali synnytys. Monet käsitykset synnytyksestä perustuvat nimittäin vanhoille synnytysaineistoille.

Lääkärit pitävät Yhdysvalloissa epänormaalina synnytyksen edistymisenä, jos kohdunsuussa ei ole tapahtunut kahteen tuntiin laisinkaan muutoksia. Lääkärit antavat silloin äideille oksitosiinia tai jopa määräävät sektion.

Uuden tutkimuksen valossa synnytykset ovat saattaneet muuttua 50 vuoden sisällä niin radikaalisti, että olisi syytä harkita uusia käytäntöjä myös oksitosiinin ja sektion suhteen.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Obstetrics & Gynecology -lehdessä.

Lähde: ABC Science 

Lue myös:

Synnytyspelko varjostaa raskautta
Ennakoivat supistukset
PerätilasynnytysPäivitetty 23.03.2015
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 2
Monia syitä taustalla
Kirjoittaja Mamma 27.03.2015
Pitkittyneisiin synnytyksiin vaikuttanee myös se, että synnytyksiä nykyään käynnistetään hieman enemmän (ja tähän ainakin osasyynä äitien kohonnut keski-ikä ja keski-paino, jotka lisäävät mm. raskausdiabeteksen määrää ja muita indikaatiota joidenka perusteella synnytys herkemmin käynnistetään.) Käynnistetty synnytys johtaa useammin epiduraalipuudutukseen ja muihin teoimenpitieisiin. Ja siten tuon epiduraalipuudutuksen yleisyyden (ja synnytyksen pituuden lisääntymisen) taustallla on monia asioita.

http://www.scienceandsensibility.org/birth-by-the-numbers-releases-new-video-myth-and-reality-concerning-us-cesareans/
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
pettynyt
Kirjoittaja synnyttäjä 20.05.2013
Tuo juttu on täysin totta, ajauduin mylös kätilön ja lääkärin manipuloituun medikaaliseen synnytykseen. Ensin tapetaan synnyttäjältä kaikki hyvät hormoonit mitkä auttaisi sitä synnyttäjää niitä on kaikenkaikkiaan 3-4. Oksitosiini on niistä vain yksi ja se on ainoa mitä lisätään keinotekoisena ja tästäkin on tutkimustieto että keinotekoinen oksitosiini ei ole sama kuin aivojen tuottama sillä erolla että aivojen tuottamassa tulee se hyvän olon tunne. Sitten kun kaikki synnytyshormoonit on tapettu ja laitettu oksitosiini ja silläkään ei edisty, puhkaistaan kalvot ja sitten myöhemmin seuraa ikäviä toimenpiteitä; imukuppi, episotomia ja jopa sectio ja myös vauvan hyvinvointi vaaraantuu! Ja kaikki tämä sen takia että nykykätilöt eivät osaa auttaa äitejä synnytystuskissaan enää muulla tavalla!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun