Jos vauva on ennen synnytystä perätilassa, äiti saa päättää, synnyttääkö hän alateitse vai sektiolla. Mutta kuinka valita synnytystapa, kun perätilasynnytyksistä liikkuu lähinnä kauhutarinoita?

Viimeksi päivitetty 2.6.2014

Nimimerkki Bandidan vauva on ollut perätilassa jo pitkään, ja kääntöyritys epäonnistui. Vauva on siis tulossa peppu edellä. Ultran mukaan vauvan tarjonta on kuitenkin optimaalinen perätarjonnaksi.



”Kävin magneettikuvissa, eikä mitään fyysistä estettä lantion ja vauvan mittojen epäsuhdan vuoksi ole. Lääkärit suosittelevat alatiesynnytystä, jos vain itse olen siihen halukas”, Bandida kertaa.

”Se halukkuuspa tässä nyt sitten epäilyttääkin. Toisaalta haluaisin ehkä enemmän synnyttää ’oikeasti’, vaikka tiedän kyllä, että se on perätarjonnassa sekä hankalampaa että riskialttiimpaa kuin raivotarjonnassa. Vierastan ehkä leikkausta, ja sen riskejä enemmän”, hän pohtii.

”Vaikea päätös tehtäväksi maallikolle, etenkin sellaiselle, jolla ei ole vielä minkäänlaista synnytyskokemusta. Olen löytänyt hirveän vähän mitään faktaa, johon turvautua päätöksenteossa”, Bandida harmittelee.

Lue myös: Kun lapsi täytyy avustaa ulos

Pelottava perätila

Jostain syystä perätilasynnytyksistä liikkuu varsinkin internetin keskustelupalstoilla kauhutarinoita. Yleensä perätilasta tulee myös ensimmäisenä mieleen sektio.

”Kamalasti kuulee kauhutarinoita perätilasynnytyksestä, ja mun äiti paasasi koko ajan sektiosta, kun on kuullut noita tarinoita”, LeenaT kertoo.

”Mua vaan inhottaa noi jutut, kun koskaan en löydä tarinoita, joissa kertojana on synnyttäjä itse. Kaikki on aina vain jotain kaverin kummin kaimoja. Yhtä lailla voitaisiin johonkin listata huonoja kokemuksia normaalista alatiesynnytyksestä”, hän toteaa.

”Tosiaan se tieto, mitä perätilasynnytyksestä löytyy, on kyllä kaameeta luettavaa”, myös nimimerkki öttiäinen kauhistelee.

Moni haluaakin kuulla oikeiden ihmisten kokemuksia perätilasynnytyksestä ja siitä, miten synnyttäjät ovat tehneet valinnan sektion ja alatiesynnytyksen välillä.

Lue myös: Sektio eli keisarinleikkaus

Suunniteltu sektio mielenrauhan vuoksi

Nimimerkki TT7 päätyi sen sijaan sektioon, vaikka magneettikuvien ja painoarvion puolesta hän oli lääkäreiden mielestä täydellinen kandidaatti alatiesynnytykseen perätilasta huolimatta.

”Valinta oli vaikea ja kovasti harmittelin sitä, että netistä oli niin vähän tietoa saatavilla suunnitellusta perätilasynnytyksistä”, TT7 kertoo.

”Olisin etenkin halunnut tietää kuinka suurella todennäköisyydellä alatie synnyksestä päädytään hätä/kiireelliseen sektioon verrattuna synnytykseen, jossa lapsi ei ole perätilassa. Mielessäni ajattelin, että jos sektioon mennään niin sitten mielummin heti ja suunnitellusti”, hän toteaa.

”En ollut mitenkään synnytyspelkoinen ennen perätilatietoa, mutta joku jarru tuli sillon päälle. Lääkärit painotti, että pitää olla oikea tahtotila, jotta se sujuu hyvin. Niinpä me valittiin sektio.”

”Sektioon jos päätyy, niin kannattaa kumppanin kanssa jutella etukäteen siitä, että lapsenhoito on alkuun pitkälti kumppanin harteilla. Kannattaa ottaa rauhassa sektion jälkeen, jotta paranee kuntoon heti kerralla”, TT7 vinkkaa.

Onnistunut alatiesynnytys perätilasta huolimatta

LeenaT synnytti lääkäreiden suosituksesta alateitse täsmällen laskettuna aikana. Lantio mitattiin, ja vauva oli sopivan kokoinen ja oikeassa asennossa.

”Leikkaus ei mitenkään kiehtonut, vaikka onhan se lapsen kannalta riskittömämpi. Painottivat, että mun pitää itse tehdä päätös, mutta toisaalta lääkäri sanoi ihan suoraan, että olisi sääli leikata, kun kaikki kriteerit puoltaa alatiesynnytystä. En sanonut vastaan ja siihen sitten päädyttiin”, LeenaT kertoo omasta kokemuksestaan.

Oman kokemuksensa perusteella LeenaT suosittelee perätilasynnytystä alateitse sydämensä pohjasta – jos olosuhteet sen sallivat. Synnytys menikin sutjakasti, ja kaikki selvisivät synnytyksestä hyvin:

”Erikoistuva lääkäri auttoi erikoislääkärin ohjauksella jalat, kädet sekä pään vuorollaan ulos. Hienosti hoidettu niiltä, sillä mulle ei tullut yhtäkään repeämää eikä välilihaakaan tarvinnut leikata. Itse olen siis toipunut aivan loistavasti. Ja tytölläkin on kaikki oikein hyvin. Tytön syntymämitat oli 3130g ja 49cm, pään ympärys 34cm”, LeenaT muistelee.

Lue myös: Pärjääkö mies synnytyksessä?

”Päädyin alatiesynnytyksen”

Lopulta myös Bandida päätyi synnyttämään alateitse. LeenaT:n tavoin hänkin suosittele täysin alatiesynnytystä.

”Synnytys oli kuulemma kuin oppikirjasta, ja mikään muu ei jäänyt harmittamaan kun että en ehtinyt kokeilla ilokaasua”, Bandida vitsailee.

”Lääkärit ja kätilöt kiitteli moneen kertaan, että on hienoa, kun edes jotkut uskaltaa synnyttää perätilaisen alakautta. Loppupeleissä hekin pääsevät näihin synnytyksiin mukaan niin harvoin, että ne on tosi arvokkaita heidänkin osaamisen kannalta”, hän kertoo.

Bandidan synnytys kesti noin kymmenen tuntia. Tuloksena tyttö, 3200g.

”Epparihaava lakkasi aristamasta parissa päivässä, ja oikeastaan ainoa ’vaiva’ jälkivuodon lisäksi on ollut häntäluun ja häpyluun lievä aristus. Helppo sanoa jälkikäteen, mutta ehdottomasti oli oikea päätös lähteä alatiesynnytykseen muiden pelotteluista huolimatta.”

”Lääkäri sanoi meille, että perätilasynnytys saattaa jopa olla ’miellyttävämpi’ kuin pää edellä, sillä peppu on pehmeä ja raivaa ’hellemmin’ tilaa tulla ulos”, myös alakautta synnyttyänyt -Agu- lisää.

Oletko sinä kokenut perätilasynnytyksen? Miten meni?

Lue kokonaiset synnytyskertomukset ja osallistu keskusteluun: Perätilasynnytys

Mitä mieltä olet artikkelista?