adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Vanhemmuus

Äitiys voi nielaista liian kiltin naisen

Leipooko äiti omaksi ilokseen vai ainoastaan seuratakseen pullantuoksuisen äidin mielikuvaa? (Kuva: Shutterstock)

Leipooko äiti omaksi ilokseen vai ainoastaan seuratakseen pullantuoksuisen äidin mielikuvaa? (Kuva: Shutterstock) 

Olenko hyvä äiti? Olenko tehnyt tarpeeksi lapseni eteen? Kysymykset ovat tyypillisiä liian kilteille naisille, jotka unohtavat itsensä äitiyden rytäkässä.

”Totta kai jokainen haluaa olla mahdollisimman hyvä äiti. Mutta jos naisella on taipumus väärälle kiltteydelle, äitiys voi johtaa liialliseen raatamiseen”, kiltteydestä useita kirjoja kirjoittanut teologi-kirjailija Anna-Liisa Valtavaara kertoo.

Lue myös: Mitä ranskalainen äiti tekisi?

Oikeanlaisen kiltteyden lisäksi on nimittäin vääränlaista itsetuhoista kiltteyttä.

”Liian kiltti ajattelee, että hänen pitäisi olla täydellinen puoliso, urantekijä ja äiti. Hän ei osaa valita, mikä on tärkeää ja mihin hänen aikansa riittää. Seurauksena hän syyllistyy ja kokee jatkuvasti olevansa huono”, Valtavaara kertoo.

Vaikka kiltteys vaikuttaa muita huomioivalta, kyse ei kuitenkaan ole siitä. Liian kiltti miellyttää, jotta hän saisi hyväksyntää toisilta.

”Kärjistäen voisi sanoa, että kyse on hyväksynnän ostamisesta, joka johtuu sisäisestä arvottomuuden tunteesta. Vaikka äiti tekee kaiken huippuhienosti, hän tuntee silti olevansa huono”, Valtavaara sanoo.

Lue myös: "Äiteinä me haluamme miehiltä enemmän"

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Haittaa lapselle

Kaikkensa tekevä äiti saattaa kuvitella, että uhrautuvainen asenne olisi hyvää kasvatusta. Näin asia ei kuitenkaan ole.

”Ylihuolehtiminen saattaa viedä lapselta mahdollisuuden tehdä asioita itse. Liian kiltin äidin on myös vaikea laittaa lapselle rajoja. Hänestä tulee mukava kaveri, joka ei osaa ottaa aikuisen roolia”, Valtavaara sanoo.

Lue myös: Pelon vallassa

Kiltteys saattaa tuottaa myös päinvastaisen ongelman. Liian kiltit vanhemmat voivat pakottaa lapsen ulkoapäin ohjattuun ahteeseen kiltteyden muottiin.

”Vanhemmat saattavat ajatella, että näin pitää elää ja näin ollaan kunnon ihmisiä, eivätkä he osaa ottaa huomioon lapsen erilaisuutta. Lapsen ainutlaatuisuus kitketään, jotta omaa kiltteyttä voitaisiin pönkittää lapsen kautta”, Valtavaara sanoo.

Vanhempien rypeminen riittämättömyyden tunteessa on myös haitallista lapselle.

”Äiti joka kokee jatkuvasti olevansa huono, tarjoaa jo hyvin varhaisessa vaiheessa lapselle huonon peilin elämään”, Valtavaara muistuttaa.

Lue myös: Aivopesenkö lapseni?

Haittaa itselle 

Koska liian kiltit äidit eivät osaa kuunnella itseään, heidän omat tarpeensa ovat jatkuvasti vaakalaudalla.

”Uhrautuvassa äitiydessä nainen kadottaa jotain omasta itsestään. Oma elämä jää helposti elämättä kokonaan”, Valtavaara sanoo.

Tietysti äiti myös väsyttää itsensä ainaisella uurastamisella.

”Esikoislapsen kohdalla liian kiltti äiti saattaa ajatella, että kaiken pitää olla samalla tavalla kuin asiat olivat ennen lasta. Jos tuore äiti puurtaa itsensä tiukille, voi seurata uupumusta, masennusta ja sairauksia”, Valtavaara luettelee.

Eroon kiltteydestä

Kiltteyden kierre katkeaa vasta omaan oivallukseen.

”Äidin täytyy osata kuunnella itseään. Milloin hän on liian väsynyt ja milloin tarvitsee vaikkapa vapaaillan. Täytyy myös uskaltaa ilmaista tunteensa ja raivata itselleen tilaa”, Valtavaara kertoo.

Lue myös: Suomalainen nainen valitsee perheen

On myös syytä muistaa, ettei lapsi ole tehty posliinista.

”Äiti saa tehdä virheitä. Ei lapsi hajoa, vaikka äiti vähän kiukuttelisi. Lapselta voi aina pyytää anteeksi jälkikäteen”, Valtavaara huomauttaa.

Lue myös: Menikö lapseni pilalle?

Valtavaara peräänkuuluttaakin armollisuutta itseä kohtaan.

”Voi olla hyvä äiti, vaikka ei ole täydellinen”, hän kiteyttää.Anna-Liisa Valtavaaran ajatuksia voi lukea lisää seuraavista kirjoista:

Kiltteydestä kipeät (2003)
Oikein kiltit (2007)
Huolena huolehtiminen (2009)

Foorumilta: ”Suoritin kotiäitiyttä täysillä”
 

”Mulla oli tosi tarkat päivärutiinit, joista pyrin pitämään aina kiinni ehkä vähän liian orjallisestikin. Aamiaisen jälkeen ulkoiltiin oli sää mikä hyvänsä, sit lounas, päiväunet jne. Kaikki piti sujua tietyllä rytmillä enkä osannut löysätä yhtään”, kahden pienen lapsen äiti kirjoittaa Vau-foorumilla.

Äitiyden suorittaminen ei tehnyt elämästä helppoa.

”Useimmiten elämä oli täynnä huutoa ja itkua. En vaan osaa yhtään antaa myöden siinä, milloin on lasten ruoka-ajat ja milloin päiväuniajat.”

Keskustelu Vau-foorumilla äitiyden suorittamisesta.

 


Päivitetty 08.11.2016
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 3
Kiltteydestä kipeä
Kirjoittaja Sanna 19.05.2017
Olen juuri sellainen liian kiltti äiti, joka väsytettyään itsensä näännyksiin on inhottava, äkäinen äiti. Joka päivä on opettelua antamaan itselleni armoa ja muistettava myös antaa niitä rajoja, vaikka lapsi ei sillä hetkellä "tykkäisi" minusta.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
vai....
Kirjoittaja jonna 29.03.2012
Kuulostaa minusta siltä, että sinusta on vaarassa tulla YH-äiti tai muuten vaan parisuhteessanne poljettava tossukka. Luuletko , että miehesi siitä muuttuu kuvaamaasi kummoisemmaksi lapsen tultua. Ehei ! - Hän kuulostaa ihmiseltä ,joka on hieman narsisti, mahdollisesti hieman sovinistinen ja varmastikin toimii niin kuin itse haluaa. Joten varaudu siihen- niin pärjäät varmasti tilanteessa kuin tilanteessa :) Keskusteleminen ja "kompromisseily" toki mahtava ajatus, jos narsistin kanssa onnistuu. Sinulle toivotan onnea tulevasta äitiydestä- lapsi tulee täyttämään sydämesi niin suurella ja pyyteettömällä rakkaudella, jollaista et ole kokenut- jos ei aivan heti- niin viimeistään viiden vuoden sisään huomaat sen varmasti :) Rakkautta Sinulle enkeli :)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Tuo voisin olla minä
Kirjoittaja Anne 31.12.2010
Kuulostaa hyvin paljon minulta. Haluan hyvän uran ja olla hyvä äiti. Lapsi ei ole syntynyt vielä, mutta olen ollut "ylikiltti" puolisoani kohtaan suhteemme aikana. Se on johtunut siitä, että jos olen sanonut hänelle etten nyt halua tehdä niin ja näin hän on suuttunut siitä ja suuttumisellaan saanut minut manipuloitua tekemään miten hänestä on kiva, ei miten minusta on kiva. Pelkään myös, että hänellä on suuret odotukset äitiydestäni ja siitä miten minun tulee toimia. Olen opiskelija ja mieheni käy töissä joten meillä ei ole kovin paljon rahaa. Siispä olen ajatellut siihen malliin, että lapsen tarpeet ensin - itselleni en tarvitse paljon mitään. Olen ajatellut taannoin yhtä epäitsekkäästi suhteessa avopuolisooni. Hän nimittäin käyttää niin paljon rahaa, että minun on pakko tinkiä omista tarpeistani. Minusta on siis luultavasti vaarassa tulla ylikiltti äiti, mutta on hyvä, että tiedostan sen. Ehkä voisin jutella tästä puolisoni kanssa, miettiä miten minunkin tarpeeni huomioitaisiin.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun