Useimpia raskausaikana kiellettyjä elintarvikkeita voi nauttia imetysaikana huoletta. Joitakin poikkeuksia kuitenkin on. Katso listalta, mitä elintarvikkeita ja lääkkeitä imetysaikana tulisi välttää.

Viimeksi päivitetty 2.5.2019

Imetysaikana on tärkeä syödä monipuolisesti, säännöllisesti ja terveellisesti. Raskausajan ruokavalioon liittyy useita rajoituksia, mutta imetysaikana syömisistään ei tarvitse olla yhtä tarkka.



”Useimpia raskausaikana kiellettyjä elintarvikkeita voi imetysaikana nauttia turvallisesti”, sanoo koulutuskoordinaattori, imetyskouluttaja ja kätilö Niina Mäkinen Imetyksen tuki ry:stä.

Joitakin poikkeuksia kuitenkin on – löydät ne alla olevalta listalta.

Imetysaikana vältettävät ruoka-aineet

Korvasienet

Korvasieniä ei suositella imettäjän ruokavalioon edes ryöpättyinä, sillä ne sisältävät myrkkyä nimeltä gyromitriini. Gyromitriini on sienimyrkky, joka voi vaikuttaa keskushermostoon sekä maksan ja munuaisten toimintaan ja on lisäksi todennäköisesti syöpävaarallinen aine.

Petokalat

Sisävesien petokaloista etenkin hauki sisältää erityisen paljon elohopeaa, eikä sitä suositella raskaana olevan tai imettävän äidin ruokavalioon. Myös muiden petokalojen, kuten mateen, kuhan ja ahventen käyttöä kannattaa rajoittaa. Itämeren lohi ja yli 17 cm silakka sisältävät haitallisen paljon dioksiineja ja PCB-yhdisteitä. Siksi niitäkin kannattaa syödä imetysaikana enintään 1–2 kertaa kuussa.

Alkoholi

”Alkoholia koskeva suositus on tutkimustiedon puutteessa tiukentunut. Imetysaikana suositellaan alkoholin käytön välttämistä, koska vauvan kannalta turvallista määrää ei voida arvioida”, Niina Mäkinen sanoo.

Äidinmaidon alkoholipitoisuus on sama kuin äidin veren alkoholipitoisuus. Alkoholi on keskushermostomyrkky, jota pienen lapsen elimistö ei osaa vielä kunnolla käsitellä, ja lisäksi lapsen keskushermosto on alkoholin haitoille erityisen herkkä. Vaikka imetettäessä vauvaan siirtyvän alkoholin määrä on pieni, alkoholista saattaa olla lapselle haittaa.

Pellavansiemenet

Pellavansiemenet sisältävät kadmiumia ja syaanivetyä, eikä niitä tulisi syödä runsaita määriä imetysaikana. Kokonaisten pellavansiemenien käytön tulisi olla lyhytaikaista tai satunnaista, ja määrä tulisi rajoittaa korkeintaan 1–2 ruokalusikalliseen päivässä. Pellavansiemenrouhetta tulee siitä vapautuvan syaanivedyn vuoksi välttää kokonaan.

Kofeiini

Kahvi, tee, virvoitusjuomat (esim. Coca Cola, Pepsi) ja energiajuomat sisältävät runsaasti kofeiinia. Kofeiini vaikuttaa keskushermostoon ja voi aiheuttaa vauvalle levottomuutta. Siksi imettäjän on syytä rajoittaa näiden juomien käyttöä. Olisi suositeltavaa, että päivittäinen kofeiininsaanti olisi enintään 200 mg mikä vastaa kahta kupillista kahvia.

”Myös välipaloina suositut energiapatukat sisältävät usein kofeiinia”, Mäkinen huomauttaa.

Merilevä

Merilevävalmisteet sisältävät runsaasti jodia, minkä vuoksi niitä ei pidä käyttää ravintolisänä. Liiallinen jodi kertyy maitoon ja voi vaikuttaa lapsen kilpirauhasen toimintaan. Esimerkiksi sushin nauttiminen kohtuudella sopii kuitenkin myös imettäjille, sillä sushin sisältämät jodimäärät eivät kasva liian suuriksi.

Yrtit

Yrttejä voi käyttää turvallisesti mausteena ruoanlaitossa. Ravintolisänä tai lääkekäytössä yrttejä ei suositella imettäjille mahdollisten haittavaikutusten vuoksi.

Karkit ja limonadit

Imettäjille ei suositella runsasta makeisten ja sokerin käyttöä, sillä herkut vievät tilaa terveellisemmiltä vaihtoehdoilta. Herkuttelu kannattaa pitää kohtuudessä, ja pyrkiä mahdollisimman monipuoliseen ruokavalioon.

Makeisissa ja limonadeissa käytetyt makeutusaineet, esimerkiksi asesulfaami (E950), aspartaami (E951), sukraloosi (E955) ja stevioliglykosidi (E960), ovat kohtuukäytössä turvallisia myös imetysaikana.

Imetyksen aikana haitalliset lääkkeet

Vauvan lääkealtistus on rintamaidon kautta yleensä vähäinen, joten lääkkeen käyttö on vain harvoin este imetykselle. Keskimäärin alle prosentti imettävän äidin lääkeannoksesta kulkeutuu lapseen. Joskus on kuitenkin vaarana, että pitkäaikainen lääkehoito vaikuttaa vauvaan, sillä vastasyntyneen elimistön kyky käsitellä lääkeaineita on kehittymätön. Erityisesti säännöllisestä lääkityksestä imetysaikana kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa – samoin, jos imettäjä on epävarma lääkkeen turvallisuudesta, vaikka käyttö olisikin lyhytaikaista.

Kielletyt lääkkeet

Isotretinoiini (akne- ja psoriaasilääke)
Amiodaroni (sydänlääke)
Doksepiini (psyykenlääke)
Ergotamiini (migreenilääke)
Radioaktiiviset lääkkeet
Solunsalpaajat

Ei-suositeltavat lääkkeet

Litium (masennuslääke)
Kultavalmisteet (reumalääke)
Pitkävaikutteiset bentsodiatsepiinit (rauhoittava lääke)

Lääkkeet, joiden käyttöön voi liittyä riski

Fluorokinolonit (antibioottilääkeryhmä)
Kodeiini
Psyykenlääkkeet yleisesti
Uudet epilepsialääkkeet

Luontaistuotteet ja ravintolisät

Luontaistuotteita ja ravintolisiä ei suositella käytettäväksi imetysaikana. Niitä ei valvota samalla tavalla kuin lääkkeitä, joten niiden turvallisuutta ei ole voitu varmistaa.

Lähteet: Evira, Teratologinen tietopalvelu, Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?