Mistä on kysymys, kun lapsi käyttäytyy vieraassa seurassa kilttiäkin kiltimmin, mutta kotona vanhempien kanssa jostain ilmestyy tuittuileva mörrimöykky? ”Se on terveen lapsen merkki”, lastenpsykologi Elisabeth Gerhardsen sanoo.

Viimeksi päivitetty 18.1.2023

Lapset ottavat luonnostaan erilaisia rooleja kotona, päivähoidossa, isovanhemmilla ja kavereiden kanssa. Näin lapset tutustuvat erilaisiin sosiaalisiin koodeihin.


 


”Lapset eivät kuitenkaan ole samalla tavalla tietoisia rooleista kuin aikuiset. Lapset eivät ajattele, että nyt minun pitää ottaa tämä rooli ja olla tällä tavalla. Roolin ottaminen tapahtuu alitajuisesti”, Gerhardsen sanoo.

Lapsen kuuluukin ujostella

Erilaisten roolien ottaminen kertoo lapsen normaalista kehityksestä.

”On esimerkiksi luonnollista, että pieni lapsi ujostelee tuntemattomien edessä”, Gerhardsen huomauttaa

Pidän huonona merkkinä, jos lapsi osoittaa täydellistä luottamusta keneen tahansa aikuiseen ja käyttäytyy kuin olisi tuntenut aikuisen jo vuosia.

Kun lapsi kiukuttelee kotona, ujostelee tuntemattomia ja on nätisti mummin kanssa, se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että lapsi kokee olonsa vanhempien seurassa kaikista turvallisimmaksi.

”Pidän huonona merkkinä, jos lapsi osoittaa täydellistä luottamusta keneen tahansa aikuiseen ja käyttäytyy kuin olisi tuntenut aikuisen jo vuosia. Kyse saattaa olla siitä, että lapsen ja vanhemman välisessä kiintymyssuhteessa on jotain pielessä”, Gerhardsen huomauttaa.

Kiukutteleva lapsi (ja aikuinen) luottaa siihen, että hän on turvassa

Kun lapsi kiukkuilee vanhemmalle, lapsen ja vanhemman välit ovat terveellä pohjalla.

”Kun lapsi tuntee olevansa turvassa, hän voi purkaa turhautuneisuuttaan vanhempaansa ilman pelkoa hylätyksi tulemisesta”, psykologian tutkija Helge Holgersen Bergenin yliopistosta kertoo.

Aikuinen toimii samoin.

”Aikuiset saattavat olla hyvin sopuisia työpaikalla ja kiukutella kotona”, Holgersen sanoo.

Lasten käyttäytymiseen ympäristö kuitenkin vaikuttaa enemmän kuin aikuisten käyttäytymiseen.

Vanhemmatko kiukuttavat lasta?

Miksi sitten kiukun pitää alkaa heti, kun äiti tai isä ilmestyy hakemaan lasta vaikkapa mummin luota kotiin? Inhoaako lapsi vanhempiaan, kun hän näyttää viihtyvän mieluummin mummin seurassa?

Tilanne on varmasti hyvin yleinen, eikä asiasta ei kannata huolestua. Gerdhardsen muistuttaa, että siirtymät ovat lapsille erityisen vaikeita.

Oli syy lapsen kiukutteluun sitten mikä tahansa, vanhempien kannattaa muistaa, että kyse on terveestä kehitysvaiheesta.

”Lapsi ei ole valmistautunut vanhemman palaamiseen. Hän saattaa olla juuri jännittävän leikin pauloissa. Siirtymä saattaa taittua helpommin, jos lapselle ilmoittaa vanhempien saapumisesta etukäteen”, Gerdhardsen sanoo.

Kiukku voi yksinkertaisesti johtua myös siitä, että lapsi on yksinkertaisesti väsynyt. Vanhemmat kun saapuvat paikalle usein pitkän leikkirupeaman päätteeksi.

Oli syy lapsen kiukutteluun sitten mikä tahansa, vanhempien kannattaa muistaa, että kyse on terveestä kehitysvaiheesta.

”Lapsi kokeilee [roolien avulla], mikä on hänen suhteensa ympäristööni”, Holgersen summaa.

Kun päiväkotiryhmä vaihtuu

Sosiaalisen viiteryhmän vaihtuminen on suuri muutos kenelle tahansa. Varsinkin lapselle uusi päiväkotiryhmä merkitsee suurta muutosta elämässä. Lasta ympäröivät uudet ihmiset ja lelut. Lapsen pitää arvioida muuttuneet odotukset hänen ympärillään.

”Lapsesta voi tuntua, ettei hän onnistu luomaan suhteita muihin. Tämä saattaa näkyä lapsen kärttyisyytenä kotona. Muutos saattaa myös väsyttää lasta”, Gerhardsen sanoo.

Jos lapsen päivähoitokuviot menevät uusiksi, lapselle kannattaa antaa enemmän vapauksia kotona. Esimerkiksi lapsen kiukutteluun kannattaa reagoida tällaisena ajankohtana pehmeämmällä otteella.

Mitä mieltä olet artikkelista?