Huulilta lukeminen on vaikea taito, ajatellaan. Uusi tutkimus on eri mieltä. Vauvat nimittäin harjoittelevat puhumaan lukemalla sanoja huulilta.

Viimeksi päivitetty 15.2.2012

Yhdysvaltalainen psykologian tutkija David Lewkowitc ja jatko-opiskelija Amy Hansen-Tift päättivät selvittää, miten vauvat käyttävät näköaistiaan puhumisen oppimisen apukeinona. Tutkimustulokset ovat yllättäviä.Katse kääntyy

Tutkimuksessa vauvat laitettiin kuuntelemaan sekä omaa äidinkieltään puhuvaa naishenkilöä kuin myös vierasta kieltä puhuvaa naista. Puhutut kielet olivat englanti ja espanja. Vauvoja seurattiin 4–12 -kuukauden ikäisinä.

Selvisi, että kaikki vauvat käänsivät katseensa 6–8 -kuukautisena puhujan silmistä hänen huuliinsa. Vauvan kotimainen kieli käänsi hänen katseensa kohti puhujan huulia useammin, mutta vauvat seurasivat suurella mielenkiinnolla myös vieraskielisen puhujan huulia. Kun vauvojen ikä lähestyi 12-kuukautta, katse alkoi siirtyä takaisin puhujan silmiin.

Kotimaisen ja vieraan kielen kuunteleminen aiheutti vauvojen silmissä erilaisia reaktioita. Vieraan kielen kuuleminen sai vauvojen pupillit laajenemaan. Tutkijat selittävän reaktion johtuvat yllätyksestä.

Lue myös: Vauvalle viittomia

Miten puhuminen opitaan

Tutkijoiden mukaan katseen siirtyminen silmistä huulien lukemiseen antaa vauvalle hänen tarvitsemia audiovisuaalisia virikkeitä puheen oppimiseen.

Kun vauva alkaa vuoden ikäisenä saada kiinni puheesta, hänen katseensa siirtyy muualle. Näin vauva alkaa lukea myös puheeseen liittyviä sosiaalisia virikkeitä.

Jos taas vauva juuttuu lukemaan pelkkiä huulenliikkeitä, saattaa tämä olla merkki autismista. Huulilukemisen seuraaminen saattaakin mahdollistaa kehityshäiriöiden aikaisemman havaitsemisen.

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: Crestock

Lähteet:
Science News
Smart Parenting

Lue myös: 

Vauvalla on älliä
Pienelläkin vauvalla on hoksottimet kohdallaan: vauvalla on oikeustajua, hän ymmärtää huumoria ja osaa jopa tulkita koiran haukkua. 

Puolivuotias tunnistaa kasvoilta pelästyksen
Viiden kuukauden ikäisinä vauvat katsovat neutraaleja ja pelästyneitä kasvoja yhtä pitkään, mutta pari kuukautta myöhemmin pelästyneet kasvot vetävät vauvan tarkkaavaisuutta puoleensa voimakkaammin.

Oppiminen ensi vuorovaikutuksen aikana
Vauva alkaa opetella yhtä tärkeimmistä taidoista – vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa – heti syntymästään lähtien.

Jokelluksesta puheeksi
Keskimäärin vauvat osaavat sanoa vuoden ikäisenä kolme sanaa. Onko kaikki toivo heitetty, jos oma talliainen ei seuraa kielen kehityksen keskiarvoa?

Mitä mieltä olet artikkelista?