Kehityspsykologian asiantuntija Aric Sigman nosti kissan pöydälle Mothers at Home Matter -konferenssissa pitämässään puheessa. Sigmanin mukaan kotiäidit kohtaavat rasismin kaltaista vihapuhetta.

Viimeksi päivitetty 28.10.2013

Professori Sigmanin mukaan Britanniassa kotiäitejä pidetään tyhminä ja rumina. Stereotypian mukaan naisesta tulee typerä, kun hän saa vauvan. Monet myös pitävät kotiäitejä homssuisina ja rumina.

Kotiäiteihin kohdistuva vihapuhe on Sigmanin mukaan kielenkäytöltään ja vaikutukseltaan rinnastettavissa rasismiin.

Vihapuhe hukuttaa hyötypuheen

Sigman pitää kotiäiteihin kohdistunutta vihapuhetta ongelmallisena, sillä puhe on tehnyt kotiäitiyden hyödyistä puhumisen vaikeaksi. Sigman mukaan nimenomaan äidin läsnäololla kotona on myönteinen vaikutus pienen lapsen kehitykselle.

Lue myös: Äiti lohduttaa isää enemmän

Vihapuhetta myös Suomessa?

Suomessakin väsyneistä kotiäideistä tehdään parodiaa niin Putouksen kaltaisissa tv-ohjelmissa kuin kahviloissa vauvan kanssa aikaansa viettäviä ”latteäitejä” kritisoivissa puheenvuoroissa.

Usein lapsen ikä on merkittävä vedenjakaja kotiäitiyden hyväksyttävyydelle: alle 3-vuotiaan kanssa kotona oleminen ihmetyttää vähemmän kuin vanhemman lapsen kanssa kotona oleminen.

Lue myös: Äidinrakkaus on hyväksi lapsen aivoille

”Lapsi kärsii, äiti tuhlaa koulutustaan”

Kriittisissä puheenvuoroissa lapsen ajatellaan kärsivän, jos hän ei pääse virikkeellisempään ympäristöön. Naisen puolestaan katsotaan ”tuhlaavan” koulutustaan kotona vietettyinä vuosina.

Tämän kaltainen stigma ahdistaa naisia kohtuuttomasti, sillä useimmat kamppailevat jo muutenkin sen päätöksen kanssa, ollako kotona lapsen kanssa vai palatako töihin: uran ja perheen yhdistäminen on tutkitusti naisille huomattavasti vaikeampaa kuin miehille.

Kerro foorumillamme, miten sinun kotiäitiyteesi on suhtauduttu, ja mitä mieltä itse olet kotona olemisesta: Vihapuhetta kotiäitiydestä – oletko huomannut?

Lähteet: Telegraph, Daily Mail

Mitä mieltä olet artikkelista?