Vauvan napanuora on tapana katkaista hyvin pian syntymän jälkeen, mutta muutaman minuutin viivyttely voisi olla paikallaan. Syy selviää tuoreesta ruotsalaistutkimuksesta.

Viimeksi päivitetty 2.12.2011

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan näin vauva saa heti alkuun paremmat rautavarastot ja säästyy todennäköisemmin anemialta.Tulosten perusteella vauvojen veren rautatasot ovat lähes puolet korkeammat neljän kuukauden iässä, jos napanuora leikataan vasta kolme minuuttia syntymän jälkeen eikä muutaman sekunnin kuluttua syntymästä, kuten yleensä tehdään.

Anemia kehittyi vain muutamalle vauvalle, mutta sekin oli harvinaisempaa, kun napanuora katkaistiin myöhemmin. Kahden päivän iässä anemia todettiin 1,2 prosentilla tällaisista lapsista, mutta 6,3 prosentilla verrokeista. Myös lievempi raudanpuutos oli heillä harvinaisempaa.

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että napanuorat kannattaisi katkaista nykyistä myöhemmin, jos siihen ei ole mitään erityistä estettä. Tärkeää on myös, että nuo lisäminuutit vauvaa pidetään istukkaa alempana, jotta veri pääsee siirtymään kunnolla.

Tutkimukseen osallistui 400 täysiaikaisena syntynyttä tervettä ruotsalaisvauvaa. Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

 

Copyright 2011 Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2011;343:d7157)
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d7157

 

Lue myös:

Napanuoran katkaiseminen

Mitä mieltä olet artikkelista?