Toivotko tyttöä vai poikaa? Suomalaistutkimuksen mukaan toive saattaa vaikuttaa äidin elinikään. Tutkimuksen mukaan useat poikaraskaudet laskevat äidin eliniänodotetta 8,5 kuukautta.

Viimeksi päivitetty 1.7.2013

Biologian tutkija Samuli Helle Turun yliopistosta johti tutkimusprojektia, joka selvitti 11 000 äidin eliniän pituuden ja lapsikatraan sukupuolen välisen yhteyden. Tutkimuksen aineisto on vuosilta 1600–1900. Aineisto koostettiin kirkonkirjojen pohjalta.Lue myös: Tytöt poikia parempia? 

Yhteys epäselvä

”Tutkimus osoittaa, mitä enemmän poikia naisella on, sitä alempi hänen eliniänodotteensa on. Biologisesti ajatellen poikaraskaudet ovat äidille hintavampia kuin tyttöraskaudet”, Helle kertoo Daily Mailin haastattelussa.

Syy poikaraskauksien biologiseen hintaan ei kuitenkaan ole täysin selvä. Tutkimusryhmä esittää useita vaihtoehtoja alentuneen eliniänodotteen syyksi.

Lue myös: Lihominen raskauksien välissä altistaa raskausdiabetekselle 

Testosteroni vai kulttuuriset syyt?

Poikaraskaudessa äidin veressä on enemmän testosteronia. Tutkijat pitävät mahdollisena, että usean poikaraskauden äidin kehoon tuoma testosteroni heikentäisi äidin vastustuskykyä.

Poikasikiön koko saattaa myös vaikuttaa. Pojat ovat keskimäärin tyttöjä isompia. Painava poikasikiö rasittaa äidin elimistöä enemmän kuin kevyempi tyttösikiö.

”Sosiaalisilla ja kulttuurisilla syillä voi myös olla vaikutusta. Tytöt ovat tarjonneet äideille enemmän tukea kuin pojat”, Helle kertoo.

Lue myös: Lapsi: onni vai onnettomuus? 

Poikien määrä ratkaisee

Tämän päivän äitien ei kuitenkaan kannata huolestua. Tyypillisessä suomalaisessa perheessä on kaksi lasta. Kahden poikalapsen synnyttäminen ei tutkimuksen mukaan johda vielä alentuneeseen eliniänodotteeseen.

Tutkimuksessa esiin tullut 8,5 kuukauden alhaisempi elinikä ilmeni, kun nainen oli synnyttänyt kuusi poikaa tai enemmän. Todennäköisesti edes kuuden pojan synnyttäminen ei laskisi eliniänodotetta tänä päivänä. Helle muistuttaa, että hyvä ravitsemustaso ja terveydenhuolto estävät vaikutuksen syntymisen nyky-Suomessa.

Lue myös: Tulevaisuudessa mies synnyttää 

Raskaus jopa pidentää eliniänodotetta?

Toisissa nykyaikaan sijoittuvissa tutkimuksissa on saatu jopa päinvastaisia tuloksia. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan ensiraskaus kolmekymppisenä saattaa jopa pidentää äidin eliniänodotetta.

Tulos perustuu raskauden nostamaan estrogenitasoon. Yli kolmekymppisten naisten estrogeenitaso veressä alkaa laskea. Tutkimuksen mukaan raskauden aiheuttama estrogeenipiikki auttaa pitämään naisen luut ja verisuonet terveempänä.

Lähde: Daily Mail

Mitä mieltä olet artikkelista?