Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä on löytänyt yhteyden autismin ja äidin raskaudenaikaisen kuumeilun väliltä. Heidän tulostensa mukaan äidin kuume saattaa liittyä myös lasten kehitysviivästymiin.

Viimeksi päivitetty 10.10.2022

Journal of Autism and Developmental Disorders -lehdessä julkaistut tulokset viittaavat äidin kuumeen lisäävän sikiön autismin ja kehitysviivästymien riskin noin kaksinkertaiseksi verrattuna lapsiin, joiden äiti ei pode kuumeita raskauden aikana.Riski kuitenkin kumoutuu, jos äiti alentaa kuumettaan kuumelääkkeillä, tutkijat kirjoittavat. Influenssa ei liittynyt autismiin.

Vuonna 2019 tehdyssä tutkimuksessa raskaana olevan naisen kuumeilun ja lapsen autismin välillä havaittiin niin ikään yhteys. Tässäkin tutkimuksessa autismin riski kaksinkertaistui, jos odottaja sairasti kuumeisen tulehduksen toisella raskauskolmanneksella.

Lue myös: Autismi voi näkyä käyttäytymisessä jo vauvaiässä – tällaiset merkit saattavat herättää epäilyn häiriöstä

Taltuta kuume lääkkeellä

Käytännössä äidin kuumeiluun liittyvä riski ei todennäköisesti ole kovin suuri, mutta se kannattaa ottaa huomioon etenkin, jos yhteys varmistuu uusissa tutkimuksissa.

Tutkijat suosittelevat varmuuden vuoksi myös turvautumaan kuumelääkkeisiin, jos sairastuu raskauden aikana. Raskauden aikana turvallisimmat vaihtoehdot ovat parasetamoli ja ibuprofeeni, mutta niitäkään ei kannata käyttää turhaan.

Ilmenee yleensä alle kolmevuotiaana

Tutkimukseen osallistui 540 autistista 2–5-vuotiasta lasta, 160 samanikäistä, joilla oli todettu kehityksenviivästymä sekä 420 normaalisti kehittynyttä lasta. Kuumeilu ja lääkitykset kysyttiin suoraan äideiltä.

Autismi on yleensä alle kolmevuotiaana ilmenevä aivojen kehityshäiriö, joka mm. vaikeuttaa ilmeiden ja eleiden ja niillä välitettävien tunteiden tulkitsemista.

Pelkän autismin sijaan puhutaan usein laajemmin autismin kirjosta, johon lukeutuu muun muassa Aspergerin oireyhtymä ja epätyypilliset autismin muodot.

Copyright 2012 Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Autism and Developmental Disorders 2012;DOI:10.1007/s10803-012-1540-x)
http://www.springerlink.com/content/x7602q07w228t313/

Kuva: Crestock

Lue myös:

Vitamiinilisä ennen raskautta ja alkuraskaudessa saattaa puolittaa lapsen autismiriskin

Pikkukeskoset myös autismin vaarassa

Mitä mieltä olet artikkelista?