Vartalon muuttuminen painonnousuineen ja raskausarpineen on monelle raskaana olevalle arka paikka. Siitä huolimatta moni pitää lasta odottavan ulkoisen olemuksen kommentointia oikeutenaan. 

Viimeksi päivitetty 2.2.2010

Painontarkkailua neuvolassaPainon tarkkailu ja silloin tällöin kärkeväksi koettu kommentointi neuvolassa pahoittaa monen mielen.

Toisaalta odottavan on helppo ymmärtää, että painoa on tarkkailtava terveydellisistä syistä, mutta joskus tyyli, jolla asiasta huomautetaan jättää toivomisen varaa.

”Raskaana olevat naiset eivät ole tyhmiä, kai me nyt itsekin näemme peilistä mikä on tilanne, ja tiedämme, jos jotain täytyisi tehdä? Kyllä huolissaan oleva nainen osaa itsekin tuoda huolensa esille ja silloin on myös hedelmällisintä keskustella siitä, miten painonnousua voisi hidastaa. Syyllistämällä mennään ihan metsään”, Vau.fi:n foorumilla kirjoitetaan.

Lue myös: Raskaushehkua!

“Sä oot jo nyt noin valtava”

Myös miesten ajattelemattomia kommentteja joutuu yksi jos toinenkin kuuntelemaan: Yksi foorumilla aiheesta keskustelleista sai kuulla töissä, kuinka hän oli yhtäkkiä alkanut näyttää ”älyttömän raskaalta kun on tuollaiset vaatteetkin”. Toinen keskustelija puolestaan on saanut kuulla, että ”siitä vauvasta tulee varmaan iso ku sä oot jo nyt noin valtava”.

Lue myös: Vatsaan taputtelijat

Vaikka monet kommentit heitetäänkin varmasti enimmäkseen hyväntahtoisesti, hormonimyrskyn keskellä painiskelevat odottajat saattavat ottaa ne raskaammin kuin mitä he tavallisesti ottaisivat. Muuan keskustelija muotoilee asian lohduttavasti:

”Huomauttelut kannattaa päästää toisesta korvasta ulos, vaikka se ei aina olekaan helppoa. Nää rakkaat hormoonit pitää kyllä siitä huolen, että pienikin asia helposti loukkaa. Eihän nuo ihmiset tahallaan halua sun mieltä pahoittaa, ihmisiä vaan tuntuu hirveesti kiinnostavan raskaana oleva nainen ja hänen muuttuva kehonsa. Eipä sitä ennen ookaan näin huomioo saanut.”

“Raskaana ollessa on muutenkin herkkänä”

Niin tai näin, monesta tuntuu siltä, että raskauden myötä naisen vartalosta tulee julkista omaisuutta, jota saa kommentoida vaikka miten tökeröin sanakääntein.

”Tää on kumma juttu, miks ihmeessä on ihan sopivaa huomautella raskausmahasta ja kiloista, kun eihän kukaan mene lihavalle ihmiselle sanomaan et ootpas paksu tai onpas sulla mahaa… Raskaana ollessa on muutenkin herkkänä, ni ei kyllä tartteis enää lisää kiusata”, foorumilla todetaan.

Lue myös: Tunteiden vietävänä

Miksi raskaana olevan ulkonäköä on niin helppo kommentoida? Millaisia huomioita sinun raskaudenaikainen ulkonäkösi on saanut osakseen? Miten itse suhtaudut siihen, että ulkonäköäsi arvioidaan ääneen? Kommentoi!

Mitä mieltä olet artikkelista?