35 ikävuoden jälkeen hedelmällisyys alkaa radikaalisti laskea, ja raskaudessa voi olla enemmän riskejä kuin nuoremmilla odottajilla. Lapsen saamisessa nelikymppisenä voi olla kuitenkin monia muita hyötyjä. "Mikä olisi parempi aika saada lapsi?" nelikymppiset odottajat Vau.fi:n foorumilla kysyvät.

Viimeksi päivitetty 1.7.2014

Nelikymppinen liian vanha saamaan lapsia?”Olen 37-vuotias eli liian vanha saamaan lapsia… Vai olenko?” nimimerkki Sapiisakki kysyy foorumilla.

Ensisynnyttäjien keski-ikä on noususuhdanteinen, eivätkä nelikymppisetkään ensisynnyttäjät enää ole mikään harvinaisuus. Osa haluaa luoda uraa ennen lasten tekoa, osa ei ole välttämättä saanut lasta aikaisemmin. Toiset taas yksinkertaisesti eivät ole kokeneet olevansa valmiita vanhemmuuteen. Oli syy mikä hyvänsä, lasten hankkiminen hieman kypsemmällä iällä ei välttämättä ole ollenkaan huonompi juttu.

”Sitä paitsi tässä iässä on jo työpaikka, asunto ja vakaa parisuhde. Mikä olisi parempi aika saada lapsi?” Sapiisakki pohtii.

Toisaalta häntä kuitenkin mietityttää mahdolliset riskit ja se, jaksaako nelikymppinen samalla tavalla pikkulapsiaikaa kuin nuorempi.

”Enkä haluaisi, että minua luullaan lapseni mummoksi, kun hän pääsee ripille”, hän toteaa.

Lue myös: Ensin työ, sitten lapset?

Paremmassa kunnossa, kypsempi ja valmiimpi kuin nuorempana

Usein sanotaan, että lasten kanssa jaksaa paremmin nuorempana. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus, vaan paljon riippuu äidin omasta kunnosta.

”Mä täytän 35, ennen kuin vauva syntyy”, Rosita kirjoittaa ja toteaa, että ikä on vain numeroita.

”Omalla kohdallani ajattelen, että lapset tehdään ennen kuin on 40 mittarissa. Sain ensimmäisen lapseni 27-vuotiaana, enkä kyllä koe, että olisin mitenkään huonommassa kunnossa kuin silloin, päinvastoin”, Rosita kertoo.

Nelikymppisenä moni kokee olevansa valmiimpi äidiksi:

”Minä kerkeän täyttämään todennäköisesti 40v ennen kuin tämä pikkuinen maailmaan tulee. Minusta se on ihan itsestä kiinni milloin on valmis äidiksi”, Satru toteaa.

”Olen itse selvästi valmiimpi tässä raskaudessa, vaikka tuntuu että on taas ensimmäinen, kun edellisestä on jo yli 14v. Mutta silti. Ikä opettanut. Kuuntelen enempi itseäni, teen asioita vointini mukaan ja olen oppinut asettamaan itseni työni edelle”, hän kertoo iän tuomista hyvistä puolista. 

”Musta tosiaan ikä on vain numero”, myös Sandy kirjoittaa.

”Se vasta olisikin ollut väärin jos oisin minäkin nuorempana alkanut lapsia tekemään, ihan vaan sen takia että ne ’kuuluu asiaan’. Parempi näin. Ja lapset pitää nuorena”, hän kertoo.

Lue myös: Monet raskausajan huolista ovat turhia

Koska aina kaikki ei mene suunnitelmien mukaan

Joskus suunnitelmat perheen perustamisesta eivät toteudukaan halutusti. Monet olisivat halunneet lapsia mieluummin nuorempina, mutta ovat ehkä sittenkin tyytyväisempiä nykyiseen tilanteeseen:

”Olisin halunnut kaikki lapseni ennen kuin täytän 27 vuotta, koska äitini oli sen ikäinen minut synnyttäessään. Ajattelin aina, että olisi ihanaa jos äiti olisi ollut nuorempi (niinkuin Gilmoren tytöissä) niin olisi paljon helpompi ymmärtää toistemme ajatuksia”, myös Sapiisakki kertoo.

”Toisaalta aika naiiveja ajatuksia. En olisi oikeasti ollut vielä valmis äidiksi siinä iässä. Ja tosiaan, mullakin oli ihan väärä mies silloin. Nyt on ihan eri elämäntilanne”, hän toteaa.

”Olisin varmaankin ollut valmis äidiksi jo vähän aikaisemmin, mutten ollut löytänyt rakkautta. Nyt kun sellainen löytyi 1,5v sitten, niin päätimme aika pian yrittää lasta”, Oodri kirjoittaa.

Hänen suvussaan kaikki hänen sukupolvessaan ovat saaneet lapsia yli 34-vuotiaina. Oodri on siis kaikista nuorin synnyttäjä suvussaan.

”Äitinikin sai minut ja veljeni 30- ja 32-vuotiaana, joten aika samoissa mennään. Mieluummin olen aikuinen äiti kuin lapsi vielä itsekin”, hän pohtii.

”Lapsellisuudesta en sitten tiedä”, Oodri heittää vielä silmää iskevän hymiön kanssa.

Minkä ikäisenä sinä suunnittelit saavasi lapsia? Kuinka kävi?

Lue lisää tarinoita ja osallistu keskusteluun: ”Ikäloput odottajat”

Mitä mieltä olet artikkelista?