Sanotaan, että raskauden aikana monen seksihalut kasvavat. Aina niin ei kuitenkaan käy, vaan halut voivat kadota kokonaan. Vau.fi:n foorumilaiset kertovat kokemuksia siitä, kun seksi ei kiinnosta.

Viimeksi päivitetty 23.7.2012

Raskaus lisää joidenkin naisten seksuaalista halukkuutta, sillä raskausaikana verenkierto vilkastuu naisen sukupuolielinten alueella. Joidenkin tutkimusten mukaan naisen olisi raskauden aikana myös helpompi saavuttaa orgasmi kuin muulloin.

Raskausajan seksi aiheuttaa kuitenkin pulmia monelle odottavalle pariskunnalle. Varsinkin, jos koko touhu ei kiinnosta.

Lue myös: Seksipommi vai Muumimamma?

”Kun ei kiinnosta tippaakaan”

”Olen kuullut useammalta pienen lapsen omaavalta tuttavalta, että odotuksen aikana hedän ’makkarielämä’ sai uutta hohtoa, laatu parantunut jne.. Mutta, monellekos on käynyt päinvastoin?” kysyy odottaja Vau.fi:n foorumilla.

”Seksi ei kiinnosta tippaakaan ja sitten on mies vähän väliä vonkaamassa..”

Ketjun aloittaja ei ole yksin ongelmansa kanssa. Moni muukin odottaja kärsii, tai on kärsinyt, haluttomuudesta:

”Mulla ollut oikeastaan koko raskauden ajan tuo haluttomuus”, toteaa eräs odottaja.

”Mua on itseä ahdistanut, tai no kai paremmin harmittanut, kun ei minusta tullutkaan sitä seksin papitarta tms. Odotin jotenkin jotain erityisen suurta tältä raskausajan seksuaalisuudelta”, kertoo toinen odottaja.

Joskus raskausajan haluttomuus aiheuttaa kitkaa parisuhteeseen:

”meillä asia aiheutti ihan liikaa riitaa ja oli todella kurja olo kun joutui vähän väliin kuuntelemaan ’sä et enään haluu mua’ saarnaa ja puhuminen asiasta ei sitä miksikään muuttanut..”

Lue myös: Seksuaalisuus vaihtelee raskauden eri vaiheissa

Miksi seksi ei kiinnosta?

Seksuaalinen halukkuus saattaa vähentyä hormonaalisten muutosten takia. Esimerkiksi alkuraskauden riesat, kuten väsymys ja pahoinvointi, eivät ainakaan houkuta petipuuhiin:

”itselläni iski alkuraskaudesta hillitön pahoinvointi mikä kesti n. 2kk, no sinä aikana ei luonnollisesti ollut seksi mielessä kertaakaan. Mutta siinä samalla kyllä katosivat halut täysin ja ne ei ole vieläkään palanneet ja viikkoja tuli juuri täyteen 20.”

”Mulla kans samaa vaivaa. Kyllä välillä haluttaskin, mut väsymys usein painaa kun on noi 1 ja 2 vuotiaatkin tossa hoidettavana.”

”Ehkä olin tosi väsynyt ja siksikin se saattoi tuntua aika kurjalta ajalta, kun oikein mikään ei sujunut niinkuin olis halunnut/odottanut oman kropan kanssa. Kyllä sekin on helpottanut kun viikkoja on kulunut”, eräs kirjoittaja pohdiskelee.

Lue myös: Alapääylpeyttä naiset!

Loppuraskauden vaivat, olo kuin ilmapallolla…

Loppuraskauden vaivat voivat todella jarrutella seksihaluja:

”limakalvot erityisesti alapäässä olleet todella kuivat eli liukkaria on ykllä pitänyt myös käyttää (aina kun on innostunut). En sitten tiedä, onko osasyynä myös se, etten ole tuntenut oloakaan kovin ’hehkeäksi’. Pikemminkin kasvavalta ilmapallolta tms.”

”Nyt kun tekis mieli ja halut ovat palanneet, niin on sitten kaikenlaisia vaivoja ja paikkojen löystymistä, että yhdyntää ei välillä voi kuvitellakaan tai sitten kun siihen pystyy, niin se ei tunnu oikein miltään. Toivon, että sitten synnytyksestä jälkeen kuntouduttuani seksi alkaisi olla yhtä ihanaa kuin ennenkin.”

Aina haluttomuuden syytä ei kuitenkaan osaa sanoa itse odottajakaan:

”Mulla oli haluttomuutta juuri keskiraskaudessa, jossain viikkojen 20-25 paikkeilla. Ei mitään syytä ollut siihen, että tunsin haluttomuutta, mutta seksiä vaan ei tehnyt yhtään mieli”, kertoo toinen äiti.

”Mies kyllä ymmärsi tämän kun selitin, että tämä on ohimenevä vaihe ja liittyy raskauteen. Keskustelu asiasta todella auttaa!” hän vinkkaa.

Lue myös: Isät kaipaavat lisää seksiä

Raskausajan haluttomuus voi vaivata myös miestä

Myös mies voi kokea haluttomuutta odotusaikana. Miestä voi häiritä ajatus siitä, että mahassa on mukana ”kolmas pyörä”. Monet tulevat isät pelkäävät myös vahingoittavansa lasta seksin aikana.

Eräs odottaja kertookin, että seksin määrä on vähentynyt sitä mukaa, mitä raskausmaha on kasvanut isommaksi.

”aluksi se oli oikeesti kamalaa ku seksiä ei harrastettukkaa entiseen tahtiin ja ehdittiin siitä riidellä useamman kerran.. itehän alotin ’sä et enää välitä musta, etkä näe mua haluttavana'”, hän kirjoittaa.

Kirjoittaja ja hänen kumppaninsa ovat tulleet lopulta siihen tulokseen, ettei seksin harrastaminen raskausaikana ole pakollista:

”kummankaa ei oikeestaan tee mieli, itte oon ainaki kuiva ku sahara ja tuota toista osapuolta sitte häirittee tämä ’kolmaspyörä’ jonka se vois kuulemma musertaa. :D” odottaja kertoo ja lisää, etteivät ota seksittömyydestä paineita.

”pidetään toisiamme sitte muuten hyvästä, halauksia monta kertaa päivässä, pusuja ja hellyyttä. :)”

Lue koko ketju ja osallistu keskusteluun: Haluttomuus odotusaikana

Teksti: Mira-Maria Heinonen
Kuva: Crestock

Lue myös:

Onko seksi turvallista raskauden aikana?

Tähänkö se tyssäsi?

Seksiä synnytyksen jälkeen?

Mitä mieltä olet artikkelista?