Seitsemännen viikon tienoilla on hyvin todennäköistä, että vanhemmat tietävät jo raskaudesta. Positiivisen raskaustestin jälkeen isällä voi mennä aikaa uutisen sisäistämiseen ja sulatteluun. Raskaus ei näy vielä vähään aikaan päälle päin, etenkään jos raskausoireet pysyvät kurissa.

Viimeksi päivitetty 29.9.2011

Synnytys – ja esikoista odottaessa vanhemmuus – voi tuntua vielä kaukaiselta. Seuraavat kahdeksan kuukautta saattavat kulua kuitenkin yllättävän nopeasti. Ajasta kannattaa ottaa kaikki irti, eikä tunnelmien tallentaminen päiväkirjaan tai valokuviin varmasti ainakaan harmita jälkikäteen. Jos isä haluaa tunnelmoida odotuksella tai ottaa selvää kaikesta mahdollisesta, kirjastosta löytyy hyvin kirjallisuutta odotuksesta, synnytyksestä ja vanhemmuudesta – koko ajan enemmän myös isien näkökulmasta ja heidän itsensä kirjoittamanaan. Vaikka isä ei pyörittelisi asiaa aktiivisesti omassa mielessään, hän saattaa olla mukana äidin hehkutuksessa, esimerkiksi kuvaamalla viikottain pyöristyvää vatsaa. Odotus saattaakin kokonaisvaltaisena yhteisenä projektina tiivistää vanhempien suhdetta, vaikka suuri osa siihen liittyvästä arkipäiväisestä toiminnasta olisikin äidin olo helpottamista.

Joka tapauksessa odotusaika on poikkeuksellinen vaihe isän elämässä, ja todennäköisesti hän tulee palaamaan myöhemmin moniin sen aikaisiin ajatuksiin ja tuntemuksiin, vaikkei saisi enempää lapsiakaan.

Mitä mieltä olet artikkelista?