Nimestään huolimatta äitiysneuvolan tehtäviin kuuluu koko perheen tukeminen odotuksen yhteydessä.

Viimeksi päivitetty 29.9.2011

Neuvolassa valmistaudutaan lapsen syntymään ja vanhemmuuteen muutenkin kuin äidin näkökulmasta, mutta suuri osa ajasta käytetään äidin ja sikiön voinnin seuraamiseen. Neuvola-asetuksen mukaan laajennettu terveystarkastus on joka tapauksessa tehtävä koko perheelle. Isä pystyy kommenteillaan ja kysymyksillään osallistumaan kaikkeen. Varsinkaan sikiön hyvinvointi ei ole äidin yksityistä aluetta, vaikka sikiö hänen kohdussaan kasvaakin.

Jos äitiysneuvolakäynnit tuntuvat keskittyvän mittailuun ja puntarointiin, neuvolan järjestämässä perhevalmennuksessa kiinnitetään huomiota enemmän äidin kehon ulkopuolella tapahtuviin asioihin.

Lastenneuvolassa käy edelleen joskus niin, että isä pystyy puhumaan vastasyntyneen asioista yövalvomisesta väsynyttä, hormonihuuruista puolisoaan paremmin, mutta terveydenhoitaja osoittaa silti kysymyksensä äidille. Isän aktiivinen läsnäolo jo raskauden aikana voi ehkäistä näitä kiusallisia tilanteita.

Vaikka isä ei muuten viihtyisikään neuvolassa, ultraäänikäynnit saattavat houkutella. Ne ovat monille vanhemmille erityisiä virstanpylväitä. Ihminen hahmottaa maailmaa hyvin paljon näköhavaintojensa perusteella, ja ruudulla muljahteleva kuva muistuttaa kohdettaan niin paljon, että vanhemmat voivat sanoa nähneensä tulevan lapsensa ensimmäistä kertaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?