Raskausaikana käytetty lääke saattaa aiheuttaa riskin sekä äidille että sikiölle – mutta niin aiheuttaa myös taudin hoitamatta jättäminen.

Viimeksi päivitetty 27.8.2019

Suomessa yli 60 prosenttia raskaana olevista naisista käyttää ainakin yhtä reseptilääkettä raskautensa  aikana. Enemmistö lääkkeistä kuluu infektiotautien hoitamiseen ja on erilaisia tulehduskipulääkkeitä. Lisäksi mukana on erilaisten kroonisten sairauksien lääkityksiä: esimerkiksi diabetes, epilepsia ja astma vaativat yleensä lääkitsemistä myös raskauden aikana.Noin viisi prosenttia raskaana olevista naisista käyttää mielenterveyslääkitystä.

Suurempi vaara: lääkitys vai sairaus?

Raskausaikana käytetty lääke voi aiheuttaa terveyshaittoja sekä sikiölle että vastasyntyneelle. Jotkut lääkeaineet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia myös myöhemmin elämän aikana, esimerkiksi oppimisvaikeuksia.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lääkkeiden käyttö tulee automaattisesti lopettaa raskauden aikana: Äidin sairaus voi olla sikiölle ja vastasyntyneelle suurempi uhka kuin lääkkeen käyttöön liittyvät riskit.

”Jokaisen lääkkeitä säännöllisesti käyttävän tilanne täytyy arvioida tapauskohtaisesti. Joskus lääke on mahdollista vaihtaa toiseen, vähemmän haitalliseen, tai annosmäärää pienentää väliaikaisesti”, kertoo tutkimusprofessori Mika Gissler.

Yhä vanhempia äitejä, yhä enemmän lääkkeitä

Koska synnyttäjien keski-ikä kohoaa jatkuvasti, on odotettavissa, että tulevaisuudessa yhä useammalla odottajalla on jokin krooninen sairaus, joka vaatii lääkitsemistä. Lääkitys tulisi ottaa huomioon jo raskautta suunnitellessa. Gisslerin mukaan lääkkeiden vaikutukset kehittyvään sikiöön vaativat jatkuvasti uutta tutkimusta.

”Markkinoille tulee jatkuvasti uusia lääkkeitä, joista ei ole vielä pitkää käyttökokemusta, eikä tällöin vaikutuksia raskauteenkaan voida tietää. Lisäksi monissa harvinaisemmissa sairauksissa tarvitaan isoja aineistoja, jotta minkäänlaisia johtopäätöksiä voidaan vetää”, Gissler huomauttaa.

Nykyinen tilanne on THL:n mukaan raskaana olevaa tai imettävää äitiä hoitavan lääkärin kannalta hankala. Valtaosasta lääkkeitä ei ole riittävästi tutkittua tietoa niiden turvallisuudesta raskauden ja imetyksen aikana. Kun riittävää tietoa lääkkeiden turvallisuudesta ei ole, voi äidin terveyden kannalta tärkeä lääkehoito jäädä raskauden tai imetyksen aikana määräämättä.

Aknelääke erittäin vaarallinen sikiölle

Vain muutamien lääkkeiden tiedetään varmuudella olevan haitallisia sikiön kehitykselle. Yksi niistä ovat aknen hoitoon käytetyt lääkkeet, jotka sisältävät isotretinoiinia. Se aiheuttaa sikiöille epämuodostumia.

”Koska aknelääkkeiden käyttäjät ovat usein nuoria ja hedelmällisessä iässä olevia, heidän tulisi lääkityksen aikaan käyttää kaksinkertaista ehkäisyä (esimerkiksi kondomia ja ehkäisypillereitä), jotta pyritään minimoimaan raskauden mahdollisuus”, Gissler sanoo.

Tiedottamisesta huolimatta vuosittain lääkettä käyttävien keskuudessa saa alkunsa noin kymmenen raskautta – näistä valtaosa keskeytetään alkuraskaudessa.

Teratologisesta tietopalvelusta voi tarkistaa lääkkeiden sopivuuden raskauden ja imetyksen aikana.

Lähde: Äidin välttämättömän lääkehoidon riskejä sikiölle ja vastasyntyneelle vähennetään eurooppalaisessa yhteishankkeessa (THL)

Mitä mieltä olet artikkelista?