Naiset, jotka eivät syö raskaana oleville naisille tarkoitettuja vitamiinitabletteja raskautta yrittäessään ja alkuraskauden aikana, saattavat saada kaksi kertaa todennäköisemmin autismia sairastavan lapsen kuin vitamiineja käyttävät naiset, tutkijat Kaliforniassa väittävät.

Viimeksi päivitetty 26.5.2011

Näin kävi ainakin tutkimuksessa, jossa 700:aa naista  pyydettiin raportoimaan vitamiinilisien käytöstään ennen raskautta, raskauden aikana ja sen jälkeen.

Tutkimusryhmän johtaja, apulaisprofessori Rebecca J. Schmidt kollegoineen saivat tutkimuksen avulla selville, että raskausvitamiineja ennen raskautta ja raskauden ensimmäisen kuukauden aikana nauttineiden naisten riski saada autismia sairastava lapsi puolittui.

Kyseessä on ensimmäinen tutkimus, jossa osoitettiin, että  ravitsemus voi vaikuttaa autismin kehittymiseen.

Tutkijat muistuttavat, että lisätutkimuksia tarvitaan, jotta opitaan paremmin ymmärtämään autismin ja raskausajan vitamiinien välistä yhteyttä.

Tutkimus on julkaistu Epiodemiology-verkkolehdessä, ja julkaistaan lehden painetussa versiossa heinäkuussa 2011.

 

Vitamiinilisä tarpeeen yksipuolista
ravintoa nauttivalle odottajalle

 

Erityisesti foolihapon ja eri B-ryhmän vitamiinien tiedetään olevan tärkeitä aivojen ja hermoston kehitykselle. Tutkijat arvelevatkin nyt, että samaiset vitamiinit saattavat olla suojaamassa myös autismia vastaan.

Foolihappolisää ei Suomessa automaattisesti tuputeta kaikille raskautta yrittäville ja lasta odottaville, sillä foolihapon saanti riippuu siitä, kuinka paljon ruokavalio sisältää tuoreita kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Yksipuolista ruokavaliota kannattaa kuitenkin täydentää raskaana oleville tarkoitetulla monivitamiini-kivennäisaineivalmisteella, joka sisältää myös foolihappoa.

 

Autismille ei yksittäistä syytä

 

Autismi on autismin kirjoon kuuluva neurobiologinen keskushermoston kehityshäiriö, joka aiheuttaa vaihtelevia toiminnan esteitä. Häiriö huomataan useimmiten lapsen kehityksen siinä vaiheessa, kun hänen pitäisi alkaa opetella vuorovaikutustaitoja.

Autismi ei nykytiedon valossa johtu mistään yksittäisestä syystä; kyseessä on aivojen toiminnan poikkeavuus, johon vaikuttavat niin geneettiset kuin muut aivojen poikkeavalle toiminnalle altistavat tekijät.

 

Teksti: Petra Houghton
Kvua: iStockphoto

 

Lähteet:

EmaxHealth: Early Prenatal Vitamin Use Prevents Autism, Study Says

Autismi- ja Aspergerliitto ry

 

Lue myös:

 

Kuka tarvitsee foolihappolisää?

Odottajan ruokavalio on vaihteleva ja monipuolinen

Foolihapon merkitys uskottua suurempi?

Raskausajan vitamiinit ja hivenaineet

Oman elämän sankarit

Mitä mieltä olet artikkelista?