Suurimman osan työajastaan seisovien odottavien äitien lasten päänympärys on keskimäärin sentin tavanomaista pienempi, raportoidaan Occupational and Environmental Medicine – lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Viimeksi päivitetty 6.7.2012

Aiemmin on saatu viitteitä siitä, että raskas työnteko saattaisi lisätä ennenaikaisen syntymän, pienipainoisuuden ja syntymävikojen riskiä. Toisaalta raskauden aikana työskentelevillä naisilla tiedetään olevan yleisesti vähemmän raskauskomplikaatioita kuin työttömillä naisilla.

Hollantilaisessa tutkimuksessa selvitettiin raskaudenaikaisen työnteon ja sikiön kasvun yhteyttä seuraamalla 4 680 odottavan äidin raskauden etenemistä. Raskauden puolivälissä naisilta kerättiin informaatiota heidän työoloistaan ja työn vaatimuksista.

Pienempiä päitä

Noin neljä kymmenestä tutkimukseen osallistuneesta naisesta raportoi joutuvansa seisomaan runsaasti työpäivän aikana. Suuren osan työajastaan seisovat naiset kuten myyjät, opettajat ja lastenhoitajat saivat vauvoja, joiden päänympärys oli syntymähetkellä keskimäärin sentin pienempi (3 %) kuin muilla vauvoilla, mikä viittaa marginaalisesti hitaampaan kasvuun.

Myös yli 40 tuntia viikossa työskentelevät naiset saivat vauvoja, jotka olivat hiukan pienempiä kuin alle 25 tuntia viikossa työskentelevien naisten vauvat. Pitkää työviikkoa tekevien naisten lasten päänympärys oli keskimäärin sentin ja syntymäpaino 150–200 grammaa pienempi kuin lyhennettyä työviikkoa tekevien naisten. Erot olivat nähtävissä viimeisellä raskauskolmanneksella.

Lasten syntymähetken terveyteen äitien pitkäaikaisella seisoskelulla tai pitkillä työviikoilla ei ollut merkitystä.

Fyysisesti raskaaseen työhön ei tutkimuksessa havaittu liittyvän haittoja. Myöskään äitien työskentely 34–36. raskausviikolle asti ei vaikuttanut sikiöiden kasvuun.

Erot pieniä

Tutkijoiden mukaan fyysinen rasitus voinee teoriassa vähentää kohdun ja istukan verenkiertoa, ja tätä kautta sikiön hapen ja ravinteiden saantia. Fyysisesti raskas työ kuten nostaminen vastaavasti lisää vatsaontelon sisäistä painetta, mikä voi johtaa ennenaikaiseen syntymään.

Tutkimuksen tuloksiin on syytä suhtautua varauksella, sillä erot olivat kaiken kaikkiaan pieniä. Lisäksi on vaikea arvioida, onko nyt tehdyillä havainnoilla todellista kliinistä merkitystä, sillä lasten neurologista kehitystä tulisi seurata vuosia ennen kuin voitaisiin nähdä, mikä vaikutus marginaalisilla pään ympärysmitan eroilla on.

Uutispalvelu Duodecim
Occupational and Environmental Medicine online

 

Lue myös:

Empatiamassu auttaa ymmärtämään
Mistä kohtukuolema johtuu?
Toistuvat keskenmenot

Mitä mieltä olet artikkelista?