Pulkkamäki voi olla jopa vaarallisempi paikka raskaana olevalla naiselle kuin laskettelurinne. Kovassa vauhdissa kaatumiset, hyppyristä tömpsähtämiset ja puuta päin laskemiset eivät ole suositeltavia tapaturmia raskausaikana. Jos veri vetää kuitenkin mäkeen, loivat ja tasaiset pulkkamäet eivät sisällä yhtä suuria riskejä kuin jyrkemmät hyppyrimäet.

Viimeksi päivitetty 8.2.2018

Riskinä kohdun tai istukan repeäminen

Kätilö Martta Korhonen kertoo raskaana kaatumista käsittelevässä jutussa, että kovat iskut voivat aiheuttaa kohdun tai istukan repeämisen. Tyypillisesti tällainen isku tapahtuu kolarissa.

Ei kuitenkaan kannatta tuudittautua siihen, ettei pulkkamäessä voi sattua kovia tömähdyksiä. Kaatuminen sisältää aina riskejä.  On myös pulkkamäkiä ja pulkkamäkiä. Toiset mäet ovat jäisiä, hyppyrisiä ja sisältävät riskin esimerkiksi puuhun törmäämisestä. Tällaisen mäen riskit ovat jo merkittäviä.

 

 

Alkuraskaus on riskittömämpää aikaa kaatumisien suhteen

Alkuraskaudesta kaatumisen aiheuttamat riskit ovat pienemmät.

Perinatologian erikoislääkäri Tapio Kurki kertoo laskettelua käsittelevässä jutussa, että viikolle 16 asti kohtu on luisen lantion suojassa. Viikon 16 jälkeen raskausmaha on alttiimpi kaatumisille ja iskuille.

Holtittomia törmäyksiä ei kannata kuitenkaan alkuraskaudessakaan tavoitella.

Jos kaadut raskausaikana pulkkamäessä, ota yhteys sairaalaan

Kaikkien – myös pienempien – kaatumisien jälkeen, on syytä käydä sairaalassa kuunteluttamassa vauvan sydänäänet.

Jos tömäys on ollut pieni, asiasta ei kannata kuitenkaan stressata. Pääsääntöisesti riskin aiheuttaa vasta todella kova isku.

Mitä mieltä olet artikkelista?