Amerikkalaiset tutkijat kertovat tapauksesta, jossa raskaana olevasta naisesta mitattiin ennätysmäisen korkeat bisfenoli A –muovimyrkkypitoisuudet ja hänen lapsellaan havaittiin selviä neurologisia poikkeavuuksia.

Viimeksi päivitetty 16.5.2011

Tutkijat Seattlen lastensairaalassa tutkivat raskaana olevia naisia selvittääkseen bisfenoli A:n varhaisia neurologisia vaikutuksia. Yksi nainen erottui joukosta: hänellä oli korkeammat bisfenoli A:n tasot kuin koskaan on ihmiseltä raportoitu, Helsingin Sanomissa kerrotaan.

Naisen synnyttämä lapsi kävi neurologisissa testeissä  kerran vuodessa viiden vuoden ajan. Testeissä selvisi, että lapsella oli monenlaisia hermostollisia poikkeavuuksia, esimerkiksi motorisia ongelmia, tärinää ja lihasjäykkyyttä.

 

Mikroaterioita ja juomia muovipulloissa koko raskauden ajan

 

Nainen kertoi, että hän oli syönyt koko raskauden ajan mikroaterioita ja tölkkiruokaa ja oli juonut säännöllisesti muovipulloista.

Bisfenoli A on estrogeenin kaltainen kemiallinen aine, jota liukenee elintarvikkeisiin polykarbonaatista valmistetuista muoviastioista ja -pakkauksista.

Niin ikään amerikkalaisen National Toxicology Program -hankkeen tutkimuksen mukaan BPA nostaa syöpäriskiä, aiheuttaa aivorakenteen muutoksia ja alentaa hedelmällisyyttä. Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on tähän asti kiistänyt, että aineesta olisi haittaa sikiölle.

 

 Lue myös:

Onko muovi haitallista lapsille?

Mitä mieltä olet artikkelista?