Raskausajan elämäntavat vaikuttavat sikiöön monella tavalla, niin hyvässä kuin pahassa. Tuoreessa tutkimuksessa on nyt huomattu, että raskausajan liikunnalla on myönteisiä vaikutuksia tulevan lapsen sydämen terveyteen.

Viimeksi päivitetty 12.4.2011

Sikiön sydämeen vaikuttavia tekijöitä alettiin tutkia kahdessa kansasilaisessa yliopistossa neljä vuotta sitten. Jo pilottitutkimuksessa vuonna 2008 huomattiin, että jos raskaana oleva nainen harrastaa liikuntaa vähintään 30 minuuttia kolme kertaa viikossa, on sikiön syke alhaisempi – hyväkuntoisen sydämen merkki – kuin  jos liikuntaa ei harrastettu.

Tutkimuksen viimeaikaiset käänteet ovat paljastaneet, että raskausajan myönteiset vaikutukset sikön sydämen terveyteen näkyvät lapsen sydämen toiminnassa myös kuukausi syntymän jälkeen.

”Sydämen toimintaa säätelevään järjestelmään säännöllinen aerobinen liikunta vaikuttaa myönteisesti, ja sydämen hyvä kunto on usein myös merkki koko sydän- ja verisuonijärjestelmän terveydestä. Raskausaikana liikkumalla äidit paransivat omaa kuntoaan, mutta samalla antoivat tuleville lapsilleen mahdollisuuden terveen elämän alkuun”,  tutkimusryhmää alusta saakka johtanut Linda E. May toteaa.

Sikiön sydämen terveyttä kartoittavassa tutkimuksessa oli mukana 61 liikkuvaa odottajaa. Liikuntalajit vaihtelivat reippaasta kävelystä juoksuun. Aktiivisimmat äidit kävivät lisäksi kuntosalilla ja joogatunneilla. Sikiön ja myöhemmin jo syntyneen lapsen sydämen toimintaa tarkasteltiin tutkimuksen kuluessa kaikkiaan neljä kertaa.

 

Lähde: Science Daily
Kuva: iStockphoto

 

Lue myös:

 

Löydä oma tapasi liikkua

Raskausajan liikunta tekee hyvää sikiölle

Liikunta turvallista raskauden aikana

Liikkuvan odottajan lapsi syntyy normaalipainoisena 

Mitä mieltä olet artikkelista?