Ensimmäisen ja toisen raskauden välissä lihovat naiset ovat alttiita sairastumaan raskausdiabetekseen, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tutkimukseen osallistui 22 000 kalifornialaisnaista.

Viimeksi päivitetty 14.6.2011

Ylipaino ja raskaudenaikainen liiallinen lihominen on ennenkin tiedetty raskausdiabeteksen riskitekijäksi, mutta kahden raskauden välisen painonkehityksen vaikutus on ollut selvittämättä.

 

Tulosten perusteella raskausdiabeteksen todennäköisyys oli kaksinkertainen naisilla, jotka lihoivat 5-8 kiloa raskauksien välisenä aikana. Vertailukohtana olivat naiset, joiden paino pysyi suurin piirtein ennallaan. Kahdeksan kiloa tai enemmän lihovien riski oli kolminkertainen.

 

Laihtuminen vastaavasti pienensi raskausdiabeteksen riskiä, mutta lähinnä naisilla, jotka olivat jo ylipainoisia ensimmäisen raskauden aikana.

 

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäistä kertaa havaittua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Suomessa se todetaan noin kahdeksalla synnyttäjällä sadasta. Raskausdiabetes lisää äidin riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Se lisää myös sikiön suurikokoisuuden ja siten myös synnytyskomplikaatioiden riskiä.

 

Tulokset julkaistiin Obstetrics and Gynecology -lehdessä.

 

Copyright 2011 Uutispalvelu Duodecim
(Obstetrics and Gynecology 2011

http://journals.lww.com/greenjournal/pages/default.aspx

 

Lue myös:

Diabeetikot muita alttiimpia masentumaan raskausaikana

Raskausdiabetes ennakoi sydänongelmia

Mitä mieltä olet artikkelista?