Liikuntaa suositellaan raskaana oleville. On kuitenkin vähän titetoa siitä, sopiiko punttien nostelu odottajalle. Uusi tutkimus näyttää vihreää valoa kuntosalitreeneille.

Viimeksi päivitetty 17.6.2011

Uudessa tutkimuksessa selvitettiin kuntosaliharjoituksien vaikutusta raskauteen. Tutkimukseen osallistui 32 äitiä, joiden raskaus oli todettu vähäriskiseksi.


 


Äideille laadittiin valvottu harjoitusohjelma, joka oli joko kevyt tai keskiraskas. Treenejä äideillä oli kaksi kertaa viikossa 12 viikon ajan. Harjoitukset aloitettiin raskausviikojen 21 ja 25 välillä.

Ei haittaa sikiölle

Raskaana ollessa naisen keho erittää rauhoittavaa hormonia. Aikaisemmin on otaksuttu, että hormoni nostaisi lihasreväytysten riskiä puntteja nostettaessa. Tutkimus kuitenkin osoitti, ettei näin ole. Itseasiassa naiset eivät saaneet minkäälaisia lihasvammoja, minkä tutkijat tosin selittävät omalla varovaisuudella ja huolen pidolla.

Tutkimuksessa seurattiin myös verenpainetta, jonka nouseminen voisi teoriassa olla riski sikiölle ja äidille. Punttisaliharjoitukset eivät aiheuttaneet äideille harjoitusten ulkopuolista verenpaineen kasvua.

Huimausta

Suurimmat vaivat raskaana treenaavilla olivat huimaus ja selkäkivut. Raskaus tosin aiheuttaa selkäkipuja itsessään, joten sitä ei laskettu kuntosaliharjoituksien aiheuttamaksi.

Huimausta pystyttiin puolestaan kontrolloimaan ohjaamalla äidit käyttämään parempia hengitystekniikoita harjoituksia tehdessä.

Tutkimus julkaistiin Journal of Physical Activity and Health -lehdessä.

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: iStockphoto

 

Lähde: The Cooper Institute

 

Lue myös:

Raskausajan liikunta tekee hyvää sikiölle

Liikunta turvallista raskauden aikana

Mitä mieltä olet artikkelista?