Nykytutkimuksen valossa kaikista tärkein ihmisen terveyden määrittäjäksi nousee sikiöaika ja varhaislapsuus.

Viimeksi päivitetty 21.11.2011

Sikiöaika ja vauvan kaksi ensimmäistä vuotta ovat erityisen merkityksellisiä ihmisen myöhempien terveysriskien osalta.Kohdussa sikiö saattaa altistua alkoholille ja tupakan myrkyille. Myös äidin huono ravitsemus saattaa tuottaa riskitekijöitä lapsen myöhemmälle terveydelle. Näitä vaikutuksia ei voi myöhemmässä elämässä perua urheilemalla ja syömällä terveellisesti.

Testaa raskausajan riskisi – oletko hyvä koti sikiölle?

Prefessori David Barker Southhamptonin yliopistosta on tutkinut vauvan painon vaikutusta aikuisen myöhempään sydänkohtausriskiin. Hänen mukaan alla 2,2 kiloa syntymäpainoltaan olevilla lapsilla on kaksi kertaa yhtä suuri riski saada sydänkohtaus kuin neljäkiloisilla vonkaleilla.

Kun ravintoa on kehnosti, suurin osa ravinteista menee aivoille ja näin ollen lapsen sydän jää heikoksi. Toisaalta ravinto ei saa olla liian yksipuolista. Jos sikiö saa liikaa sokeria, lapsen diabetesriski nousee myöhemmällä iällä.

Tietysti myös aikuisiän valinnoilla on myös väliä.

Jos ihminen nauttii aikuisena paljon epäterveellisiä aineita kuten alkoholia, se on epäterveellistä oli sitten lapsuus ja sikiöaika ollut minkälaista luomuparatiisia tahansa.

Lähde: Daily Mail

Mitä mieltä olet artikkelista?