Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa tehtiin ikävä havainto: amerikkalaisista raskaana olevista naisista löytyi rutkasti kemikaaleja. Osa aineista on kielletty jo 1970-luvulla.

Viimeksi päivitetty 29.7.2011

Kemikaalit kertyvät luontoon. Luonto ei puolestaan ole mikään ihmisen ulkopuolinen virkistysalue, vaan olemme osa sitä. Näin teollisuuden käyttämät kemikaalit ja myrkyt lisääntyvät myös ihmiskehossa.

Yhdysvaltalainen tutkimus mittasi yhteensä 163 erilaista kemikaalia raskaana olevista naisista. Naisten kehoista löytyi muun muassa DDT:tä ja teflonin valmistamisessa käytettävää ainetta.

Myös kohua herättänyttä BPA-yhdistettä löytyi melkein kaikista naisista. BPA:ta käytetään kirkkaassa ja kovassa muovissa. Kohdussa yhdisteelle altistumisen epäillään vaikuttavan aivojen kehitykseen sekä aiheuttavan myöhemmällä iällä syöpää.

Haitallisia pitoisuuksia lapsille

Pitoisuus määrät eivät olleet aikuisen näkökulmasta erityisen haitallisia. Tosin raskaana olevan naisen keho altistaa myös sikiön kemikaaleille.

”Kemikaalitasot olivat samoja, joiden on toisissa tutkimuksissa ilmoitettu aiheuttavat haittaa lapsille. Kun haitallisia kemikaaleja on lukuisia, haittavaikutukset voivat olla suuremmat”, tutkimusta tehnyt lääketieteen professori Tracey Woodruff sanoo.

Sikiölle tällä kemikaalicocktaililla saattaa olla vakavia vaikutuksia. Tutkimuksessa löydettyjen kemikaalien tiedetään aiheuttavan enneaikaisia synnytyksiä, lapsikuolleisuutta ja aikuisiän sairauksia.

Tutkimus julkaistiin Enviromental Health Perspectives -lehdessä.

Teksti: Jarkko Uro

Lähde: ScienceDaily

Lue myös:

Raskausnenä on herkkä hajuille
Raskaushuolia
Myrkyllinen teflon

Mitä mieltä olet artikkelista?