Tällä hetkellä raskausajan päivittäiseksi kofeiinin saanniksi suositellaan maksimissaan kahta kuppia kahvia. Uuden tutkimuksen valossa kahvinjuonti raskausaikana saattaa joutua uuteen valoon. Tutkija Jian Cheng löysi kollegoineen merkkejä siitä, että äidin maltillinenkin kahvinjuonti nostaa lapsen myöhempää leukemiariskiä.

Viimeksi päivitetty 25.8.2014

Kiinalaisen lääketieteellisen Anhui yliopiston tutkija Jian Cheng selvitti tutkijaryhmän kanssa 7 aikaisemman tutkimuksen pohjalta, miten äidin nauttima kahvi vaikuttaa lapsen leukemiariskiin. Tulokset viittaavat siihen, että kahvinjuonti raskaana lisää lapsen leukemiariskiä.


 

 


Tutkimuksen valossa jo kuppi kahvia päivässä nostaa lapsen leukemiariskiä 20 prosentilla. Mitä enemmän äiti juo kahvia, sitä suurempi hänen lapsensa leukemiariski on. Jos äiti juo päivässä neljä kuppia tai enemmän, hänen lapsensa leukemiariski on jopa 72 prosenttia suurempi kuin äidillä joka ei juo kahvia raskausaikana.

Jos tutkimuksessa on perää, Suomi kuuluu erityisesti riskiryhmään. Suomessa juodaan kahvia enemmän kuin missään muualla maailmassa.

Tee testi: Testaa raskausajan riskisi – oletko hyvä koti sikiölle?

Lisätutkimusta tarvitaan 

Gynekologi Jennifer Lincoln kommentoi Bundoo-sivustolla tutkimusta. Hänen mukaansa tutkimuksessa ei huomioitu muita kofeiinipitoisia tuotteita. Esimerkiksi suklaa, tee ja virvoitusjuomat voivat sisältää myös huomattavia määriä kofeiinia. Näiden tuotteiden vaikutus pitäisi huomioida, jotta voisimme varmistua siitä, onko leukemiariskin takana kofeiini vai jokin muu tekijä.

Tutkimuksessa pitäisi huomioida myös lukuisia muita seikkoja ennen kuin pystymme sanomaan aukottomasti juuri kofeiinin vaikuttavan sikiöön. Kahvinjuojaryhmässä saatetaan esimerkiksi juoda enemmän alkoholia raskausaikana. Tutkimuksessa ei huomioitu äitien alkoholin kulutusta.

Bristolin yliopiston emeritusprofessori Denis Henshaw pohtii puolestaan tutkimusta Daily Mail -lehdessä kritiikittömämmin:

”Minusta äitien ei pitäisi lopettaa kahvin juomista raskaana kokonaan, mutta varotoimena kahvimäärää voisi pienentää. Tämä tarkoittaa, että äiti joisi vähemmän kuin kaksi kuppia päivässä”, Henshaw kertoo lehdelle.

Lue myös: Omega-3: sikiön suosikkirasva

Leukemia yleisin syöpä lapsilla 

Suomessa leukemiaan sairastuu noin 50 lasta vuodessa. Jos tauti havaitaan riittävän aikaisin, paranemismahdollisuudet ovat hyvät.

Aikaisemmin lasten leukemiariskin ollaan ajateltu juontuvat ydinvoimaloista ja sähkölinjojen aiheuttamista magneettikentistä. Nämä teoriat on osoitettu vääriksi.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Obstetrics and Gynegology -lehdessä.

Mitä mieltä olet artikkelista?