Koronaviruksen mahdolliset vaikutukset raskauteen ja sikiöön huolettavat vauvakuumeilijoita. Myös pelko yksin synnyttämään lähtemisestä varjostaa vauvahaaveita.

Viimeksi päivitetty 21.5.2020

Koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-infektion mahdollisista vaikutuksista raskauteen on vielä vähän tietoa. Tähän mennessä saadun tutkimustiedon mukaan näyttää siltä, että ainakaan loppuraskaudessa sairastettu infektio ei olisi erityisen vaarallinen raskaana olevalle tai sikiölle.Koronaviruksen mahdolliset vaikutukset raskauteen herättävät silti huolta niin raskaana olevissa kuin raskautta suunnittelevissakin. Osa vauvaa toivovista on päättänyt lykätä yrittämistä epidemian vuoksi. Asiasta keskustellaan myös Vau.fi-foorumin vauvakuumeilijoiden ryhmässä.

”Lopetimme ehkäisyn käytön 12/2019. Parin kierron ajan ehdimme yrittämään raskautumista, kunnes korona saavutti Suomen. Nyt olemme maaliskuun lopusta saakka pitäneet taukoa, koska pelkään koronaa todella. Myös keskenmeno pelottaa”, kertoo nimimerkki Leilii.

Pelko yksin synnyttämään lähtemisestä uhkaa estää yrittämisen

Huolta ei aiheuta ainoastaan epävarmuus viruksen vaikutuksista raskauteen ja sikiöön, vaan myös synnytyskäytännöt epidemia-aikana. Naalan lapsihaavetta varjostaa pelko synnyttämään lähtemisestä ilman puolison tukea:

”Meillä oli ajatus yrittää vauvaa nyt keväällä/kesällä, mutta mua ahdistaa ihan kauheesti ajatus siitä, että pitäis elää edellinen synnytys uudelleen yksin siihen asti et päästään synnytyssaliin. En missään nimessä haluaisi kokea sitä kaikkea yksin ja tää jotenkin ahdistaa mua ihan valtavasti. Olisin halunnut kaksi lasta lyhyellä aikavälillä, mutta en tiedä vaikuttaako tää mun ”yksinsynnytyspelko” niin paljon, että ei uskalleta lähteä yrittämään ees.”

”Pelottaa, mutta jatkamme yrittämistä”

Pelosta ja epätietoisuudesta huolimatta moni lapsesta haaveileva on kuitenkin päättänyt jatkaa yrittämistä. Osalla vaakakupissa painaa haaveen lisäksi myös muut tekijät, kuten haasteet hedelmällisyydessä.

”On tuo pistänyt pohtimaan, pitäisikö yrittämistä lykätä, mutta koska minulla on suuri todennäköisyys sille, että en raskaus helposti, en halua enää lykätä koronan takia yrittämistä. Nyt kuitenkin on ennusteita, että korona jää maailmaan kausi-influenssan tavoin, joten joitain asioita ei ole mielekästä lykätä tulevaisuuteen. Pelottaa saa silti, mutta meidän päätös on jatkaa yrittämistä koronasta huolimatta”, kirjoittaa Aiarana.

Onko koronaepidemia vaikuttanut sinun vauvasuunnitelmiisi? Osallistu keskusteluun Vau.fi-foorumilla: Korona ja yrityksen lykkääminen

Mitä mieltä olet artikkelista?