Harkitsemattomat sanat voivat satuttaa tahattomasti lapsetonta. Lapsettomuudesta kärsineet kertovat, mitä ongelman kanssa painivalle ei kannata sanoa – ja millaiset kommentit ovat tervetulleita.

Viimeksi päivitetty 24.2.2023

Tahaton lapsettomuus on herkkä aihe, ja ajattelematon kommentti voi satuttaa siitä kärsivää, vaikkei kommentoijan olisi tarkoitus loukata.


 


Kokosimme lapsettomuudesta kärsivien lukijoidemme näkemysten pohjalta listan asioista, joita ei tulisi sanoa tahattomasti lapsettomille.

Älä sano näitä asioita lapsettomuudesta kärsivälle

1. ”Älä stressaa. Kun otat rennosti, tulet varmasti raskaaksi ennemmin tai myöhemmin.”

Kommentti syyllistää lapsettomuudesta kärsivää stressaamisesta, jota on mahdoton välttää, jos lasta ei kuulu. Lisäksi lapsettomuuden taustalla on yleensä muita syitä kuin pelkkä stressi.

2. ”Tiedän yhden, joka tuli heti raskaaksi, kun muutti uuteen asuntoon / aloitti uudessa työssä / löysi uuden kumppanin.”

Näin on voinut jollekulle käydä, mutta yleensä kyse on sattumasta. Uudesta kumppanista vihjailu ei myöskään ole kovinkaan hedelmällistä, jos lapsettomuudesta kärsivällä ei ole eroaikeita.

3. ”Ainahan te voitte adoptoida!”

Adoptio on pitkä prosessi, ei mikään ohituskaista lapsen saantiin. Lisäksi monilla on toive ennen kaikkea biologisesta lapsesta. Adoptio voi olla mahdollisuus joskus tulevaisuudessa, mutta lapsettomuuden suru täytyy ensin käsitellä – ja siihen on jokaisella myös oikeus.

4. ”Vanhempana olo on rankkaa. Nauti nyt vielä kun saat mennä ja tulla!”

Tahattomasti lapseton haaveilee nimenomaan vanhemmuudesta, ei vapaudesta mennä ja tulla vapaasti. Siksi näiden seikkojen korostaminen ei helpota lapsettomuudesta kärsivän oloa, vaan voi jopa pahentaa sitä.

5. ”Kyllä te taatusti vielä onnistutte! Serkkunikin tuli lopulta raskaaksi.”

Hyvä serkulle, mutta toisen onnistuminen ei ole tae mistään. Kukaan ei voi luvata onnistumista, ja siksipä sitä on turha vakuutella.

Mitä tahattomasti lapsettomalle sitten pitäisi sanoa?

Jokaisen lapsettomuudesta kärsivän kokemus on yksilöllinen, eikä ole mahdollista antaa täysin yleispäteviä ohjeita sen suhteen, miten lähipiirin tulisi asiasta puhua. Usein avoin ja empaattinen suhtautuminen vie pitkälle, opastavat Vau.fi-foorumin käyttäjät.

”Me lapsettomat ollaan ihan normaaleja ihmisiä noin muuten, meillä on vain vaikeampaa tämä lisääntyminen. Meille voi edelleen jutella kuten kaikille muillekin. Jos olet läheinen, kysy, miten hoidot etenee, mutta älä sääli”, neuvoo nimimerkki Noaidi.

”Olisin kaivannut vain ihan yksinkertaista ”Toivotaan että pian nappaa, kaikki on mahdollista, pidän peukkuja”. Sellainen aika neutraali, toivoa antava lähestymistapa on toimiva. Jutelkaa ystäväsi ehdoilla, ehkä hän miettii näitä asioita niin paljon että ystäviä tarvitaankin muusta elämästä muistuttamiseen”, sanoo puolestaan Ilona-H.

”Minä kaipasin vain kuuntelua ja sellaista ymmärrystä tilanteeseen. Ymmärrystä vois kuvata lause ”voin vaan kuvitella miten vaikeaa sulla on/mitä tunnet”, kirjoittaa nimimerkki smoothie.

Kysy tahattomasti lapsettoman toiveita

Hyvä keino on myös kysyä lapsettomuudesta kärsivältä itseltään, millaista lähestymistapaa hän toivoisi: rauhaa käsitellä asiaa itsekseen vai henkistä tukea ja keskusteluapua lähipiiriltä. Tätä suosittelee nimimerkki Kanna, joka kertoo omien tarpeidensa muuttuneen lapsettomuusmatkan varrella.

”Aluksi puhuin asiasta todella avoimesti ja jopa puolituttujen kanssa. Monen epäonnistumisen jälkeen muuttanut mieltäni aiheesta, enkä halua puhua aiheesta muun kuin mieheni kanssa. Pahinta itselle on epäonnistumisista noussut sympatia ja tunne, että joudut oman surun lisäksi ns. kannattelemaan ystäviäsi ja vakuuttelemaan heille, että tästä jaksetaan vielä painaa eteenpäin”, Kanna kirjoittaa.

Kärsitkö sinä lapsettomuudesta? Juttele samassa tilanteessa olevien kanssa Vau.fi:n keskustelupalstan Lapsettomuus-osiossa

Mitä mieltä olet artikkelista?