Stressaaminen vähentää mahdollisuutta tulla raskaaksi. Israelilaisessa tutkimuksessa todistettiin, että pellen tapaaminen klinikalla nosti oleellisesti IVF-hoitojen onnistumisprosenttia.

Viimeksi päivitetty 1.6.2011

Assaf Harofehin klinikalla toteutetussa tutkimuksessa tilastoitiin 219 IVF-hoitoja saaneiden naisten raskaaksi tuleminen. Tutkimustiedot kerättiin vuoden aikana.Naiset jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä pääsi nauttimaan lääketieteellisen klovnin esityksestä sen jälkeen kun hedelmöitetyt munasolut oli siirretty naisten kohtuihin. Pellen kanssa hassutelleista naisista 36 prosenttia tuli raskaaksi. Viihteen ulkopuolelle jääneessä ryhmässä raskaaksi tulemisen prosentti oli 20.

Pellen vitsit olivat kaikille naisille samanlaiset, joten vitsien laatu ei vaikuttanut tulokseen. Huumorisessio kesti 15 minuuttia.

Nauru on luonnon lääke

”Naiset jotka kärsivät hedelmättömyydestä ja käyvät läpi IVF-hoitoja ovat todella stressaantuneita”, tutkimusjohtaja Shevach Friedler kertoo.

Friedler sai idean tutkimukseen luettuaan artikkelin naurun potentiaalisista fysiologisista vaikutuksista. Friedler on myös opiskellut erilaisia naurattamisen tekniikoita.

Vaikka naurun vaikutus raskaaksi tulemiseen ei ole vielä kiistattomasti todistettu, Friedler kehottaa hedelmöitysklinikoita tarttumaan haasteeseen.

”Nauru on kuitenkin vähiten riskialtis puuttumisen tapa meidän alallamme”, hän huomauttaa.

Teksti: Jarkko Uro

Kuva: iStock

Lähde: Guardian

 

Lue myös:

Aiheuttaako ylipaino lapsettomuutta?
Lapsettoman miehen suru
Yhden siittiön tehtävä

Mitä mieltä olet artikkelista?