Raskautta toivovan naisen kannattaa välttää ibuprofeenin ja ketoprofeenin käyttöä ovulaation aikaan, sillä pahimmassa tapauksessa nämä lääkeaineet voivat estää ovulaation. Parasetamoli sen sijaan on hedelmällisyyden kannalta turvallinen vaihtoehto.

Viimeksi päivitetty 11.5.2020

Tiettyjen tulehduskipulääkkeiden käyttö voi heikentää naisen hedelmällisyyttä. Esimerkiksi käsikauppalääkkeistä löytyvät ibuprofeeni ja ketoprofeeni saattavat haitata ovulaatiota. Haitta perustuu hormonien tapaisten prostaglandiinien tuotannon vähenemiseen. Prostaglandiineilla on tärkeä rooli munarakkulan kypsymisessä ja irtoamisessa.Juuri munarakkulan kypsymiseen ja ovulaatioon liittyvät häiriöt ovat tärkeimpiä syitä lapsettomuuteen. Siksi kaikkien raskautta suunnittelevien on hyvä välttää hedelmällisyydelle haitallisten tulehduskipulääkkeiden turhaa käyttöä.

Parasetamoli ei haittaa hedelmällisyyttä

Tutkimusten valossa näyttää siltä, että mitä enemmän tulehduskipulääkkeitä käyttää, sitä haitallisempia ne ovat ovulaatiolle ja hedelmällisyydelle. Jos lääkkeiden jatkuva käyttö on tarpeellista esimerkiksi kroonisen sairauden vuoksi, kannattaakin pohtia, voiko lääkityksen lopettaa väliaikaisesti tai vaihtaa se hedelmällisyyden kannalta turvallisempaan vaihtoehtoon. Esimerkiksi parasetamoli ei haittaa ovulaatiota.

Jos tämä ei ole mahdollista, hedelmällisyydelle haitallisten lääkkeiden käyttöä tulisi välttää ainakin muutaman päivän ajan ovulaation aikoihin.

Pysyvää haittaa  hedelmällisyydelle tulehduskipulääkkeistä ei ole. Ovulaatio palautuu ennalleen heti lääkityksen lopettamisen jälkeen.

Mitä mieltä olet artikkelista?