Raskautta toivovan naisen kannattaa välttää turhaa ja ylenpalttista tulehduskipulääkkeiden käyttöä.

Viimeksi päivitetty 7.4.2008

Naisella särkylääkkeiden jatkuva käyttö saattaa heikentää raskaaksituloa. Haitallisiksi ovat osoittautuneet varsinkin ne tulehduskipulääkkeet, jotka toimivat prostaglandiinien estäjinä. Näitä ovat muun muassa tutut käsikauppalääkkeistä löytyvät ibuprofeeni ja ketoprofeeni sekä tuntemattomammat indometasiini, diklofenaakki, naprokseeni.

 

Munarakkula voi jäädä puhkeamatta

Prostaglandiinit ovat hormonin tapaisia aineita, jotka vaikuttavat monien elinten toimintaan. On todettu, että prostaglandiineja tarvitaan normaalissa ovulaatiossa, jossa munarakkula puhkeaa ja munasolu pääsee kulkeutumaan munanjohtimeen. Ultraäänikuvausten perusteella on voitu osoittaa, että munarakkulan puhkeaminen jää tapahtumatta prostaglandiinien estäjälääkettä saaneilla naisilla.

 

Munasolun kiinnittyminen kohdun limakalvolle vaikeutuu

Samaan ryhmään kuuluvat myös uusimmat tulehduskipulääkkeet, ns. koksibit, jotka estävät prostaglandiinia tuottavan entsyymin, syklooksygenaasin, toiminnan ja näin ollen vaikuttavat munasolun irtoamiseen ja voivat myös heikentää hedelmöittyneen munasolun kiinnittymistä kohdun limakalvolle. Edellä mainittuja lääkkeitä on markkinoilla parisenkymmentä ja niitä on saatavilla sekä käsikauppa- että reseptilääkkeinä.

Ovulaatio palaa normaaliksi lääkkeenkäytön lopettamisen jälkeen

Raskautta suunnittelevan naisen tulisi välttää turhaa tulehduskipulääkkeiden käyttöä. Ovulaation on todettu palautuvan normaaliksi heti lääkkeen lopettamisen jälkeen. Jos joudutaan jatkuvasti käyttämään voimakasta tulehduskipulääkettä, tulisi sen käyttöä välttää ainakin muutaman päivän ajan ovulaation aikoihin.

Aarne I. Koskimies, Felicitas-Klinikka
dosentti, lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri
Aarne I. Koskimies

 

Lue myös:

E-pillerit ja hedelmällisyys
Ovulaatio
Miten sinä syöt?
Kun nainen tulee tiettyyn ikään
Munasoluja voi syntyä vielä aikuisiällä
Huhki sopivasti

Mitä mieltä olet artikkelista?