Suomessa syntyy vuodessa 25 lasta, joilla todetaan selkärangan hermostoputken sulkeutumishäiriö. Useimmiten hermostoputken sulkeutumishäiriön syy on tuntematon, mutta se tiedetään, että mikäli äiti ottaa alkuraskauden aikana foolihappolisää, häiriön vaara vähenee merkittävästi.

Viimeksi päivitetty 13.2.2012Naistenklinikan erikoislääkäri ja EU:n foolihappoasiantuntijaryhmän jäsen Vedran Stefanovic arvioi, että 70 prosenttia hermoputken sulkeutumishäiriöstä johtuvista sikiövaurioista olisi vältettävissä, jos raskautta yrittävät naiset söisivät foolihappolisää.

Terveellinen ruokavalio ei riitä

”Finnravinto-tutkimuksen mukaan suomalaisten raskautta yrittävien naisten foolaatinsaanti ei ole riittävä. Ruuasta saatava folaatti imeytyy huonommin kuin foolihappolisä. Osa folaateista myös häviää, kun ruokaa pakastetaan, keitetään tai paistetaan”, Stefanovic täsmentää.

Stefanovic suosittelee kaikille lasta suunnitteleville naisille reseptittömästi apteekeista myytävää 0,4mg foolihappolisää.

”Jos naisella on kohonnut riski saada hermostoputken sulkeutumishäiriöön sairastunut lapsi, pitää foolihappolisän olla 4 milligramman reseptilääke. Riskiryhmään kuuluvat diabeetikot, lääkityt epileptikot, ylipainoiset ja naiset, joiden aikaisemmassa raskaudessa on esiintynyt foolihapon puutteesta johtuvia kehityshäiriöitä”, Stefanovic kertoo.

Foolihappoa jo lasta suunniteltaessa

”Hermoston sulkeutumishäiriöstä johtuvat ongelmat syntyvät seitsemänteen raskausviikkoon mennessä. Jos häiriötä ei ole tapahtunut aivan alkuraskaudessa, sitä ei synny laisinkaan”, Stefanovic huomauttaa.

Myöhemmin aloitetulla foolihappokuurilla ei siis ole enää mitään vaikutusta hermoputken sulkeutumishäiriöriskin pienentämiseen.

”Jotta foolihapon tuoma suoja syntyisi, pitoisuuksien pitää tosin olla riittävät veren punasoluissa jo raskauden alkaessa. Punasolut elävät kolme kuukautta, joten foolihappolisäkuurin aloittamisesta menee useampi kuukausi ennen kuin punasolujen foolihappotaso nousee riittävän korkeaksi”, Stefanovic sanoo.

Foolihappoa e-pilleriin

Yhdysvalloissa foolihapon puutteen aiheuttamat ongelmat on ratkaistu lisäämällä elintarvikkeisiin foolihappoa. Tällaista järjestelyä ei Stefanovicin mukaan tulla näkemään Suomessa.

”On epäeettistä, että koko väestö pakotetaan syömään lisää, jota tarvitsee vain pieni osa väestöstä. On myös viitteitä siitä, ettei foolihapon lisääminen elintarvikkeisiin ratkaise kaikkia foolihapon puutteesta johtuvia ongelmia”, Stefanovic huomioi.

Yhtenä foolihappolisävaihtoehtona saattaa pian olla foolihappoa sisältävä e-pilleri.

”Foolihappoa sisältävän e-pillerin lopettamisen jälkeen naisella on 3 kuukautta korkeammat foolihappotasot, jollei hän aloita syömään foolihappolisää. Suurin osa naisista tulee raskaaksi kahdessa kuukaudessa, joten foolihappoa sisältävän e-pillerin käyttäminen suojaisi useita sikiöitä”, Stefanovic sanoo.

Pieni, mutta vakava todennäköisyys

”Foolihappolisä ehkäisee harvinaisia sairauksia. Ihmisten on vaikea motivoitua ottamaan lisää jo ennen raskautta”, Stefanovic sanoo.

Iso osa lapsista syntyy suunnittelematta. Silloin naiset eivät ole voineet valmistella raskautta millään tavalla. Jos kuitenkin tietoisesti suunnittelee lasta, suosittelee Stefanovic aloittamaan foolihappolisän ottamisen.

”Vaikka hermoputken sulkeutumishäiriöt ovat harvinaisia, se on todella iso juttu, kun se osuu omalle kohdalle”, Stefanovic summaa.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?