Mikä oikeastaan on pitkän avioliiton salaisuus? Kolmen lapsen äiti Nikki Pennington kertoo.

Nikki Pennington oli ollut 13 vuotta puolisonsa kanssa yhdessä, kun häneltä alettiin kysellä: Mikä teidän liittonne salaisuus on? Miten liittoa pitää vaalia, jotta pitkä suhde onnistuu?Pennington kertoo lähinnä nauraneensa kysymyksille.

Kuluneet hokemat, kuten ”älä mene vihaisena nukkumaan” tai ”pussaa aina erotessa” eivät tavoita mitään niistä kokemuksista, joilla pitkää liittoa huolletaan.

Esimerkiksi parisuhdesolmua ei kannata yrittää avata keskellä yötä. Solmu kiristyy vain entisestään, jos asiaa lähtee selvittämään väsyneenä. Kaiken lisäksi pariskunta menettää yöunensa.

Sääntöjä pitää rikkoa

Ällömakeita arjen rakkaussääntöjä onkin Penningtonin mukaan hyvä rikkoa. Hän paljastaa Facebook-päivityksessään:

”Tietäisitte vain, kuinka monta kertaa ennen kuin saimme lapsia aviomieheni Jer siirtyi riidan päätteeksi sohvalle nukkumaan? Arvatkaa vain, kuinka monta kertaa hän on lähtenyt töihin sanomatta ’rakastan sinua’, koska lapset ja koska elämä vain menee niin. Monesti hän lähtee ennen kuin olen hereillä ja antaa minun nukkua. Se on hänen tapansa kertoa, että hän rakastaa.”

Onko se salaisuus, ettei salaisuutta ole laisinkaan?

Jos minkäänlaista vippaskonstia pitkään avioliittoon ei ole, mikä sitten saa joidenkin parien rakkauden kukoistamaan? Vastaus piilee näkökulmassa: tavoitteleeko täydellistä elämää vai osaako nähdä arjessa ohikiitäviä onnenhetkiä?

”[Pitkän liiton salaisuus] on sen tunnustamista, ettei elämästä tule täydellistä. Sen myöntämistä, ettei avioliitosta koskaan tule kohokohtien toistuvaa tykitystä, sillä avioliitto on todellista elämää. Sitä, että vastoinkäymisten keskellä ei ole yksin: vierellä kulkee paras ystäväni, aviomieheni. Se on sitä, että on valmiina kantamaan osan puolisonkin taakasta silloin, kun toisen on saatava levätä”, Pennington kirjoittaa.

Jatkakaa taivaltanne, vaikka matka olisi raskas!

Pitkä avioliitto on Penningtonin mukaan yrittämistä yhä uudelleen. Se on kykyä sinnitellä vaikeissakin tilanteissa. Se on raskaiden taakkojen kantamista yhdessä toisen kanssa, ja ilon ja onnen löytämistä yhteisestä arjesta.

Yhden neuvon Pennington kuitenkin antaa kaikille pariskunnille.

”Ryvette sitten pohjamudissa tai kuljette vuorenhuipuilla, jatkakaa vain yhteistä kulkuanne. Sillä pysähtyminen – tämä ei ole mikään salaisuus – johtaa varmasti epäonnistumiseen.”

 

 

Mitä mieltä olet artikkelista?