Missä tilanteessa on sopivaa neuvoa toista äitiä? Saako niin tehdä, jos näkee jonkin asian tuottavan vaikeuksia äidille vai pitääkö odottaa, että neuvoja kysytään? Foorumiäidit keskustelevat kinkkisestä aiheesta.

Viimeksi päivitetty 6.10.2018

Toisen äidin neuvominen lapsiin liittyvissä asioissa on kinkkinen juttu. Vaikka neuvoja tarkoittaisi hyvää, neuvot eivät välttämättä saa kiitollista vastaanottoa. Nimimerkki Vargynja kyselee foorumilla, saako toista äitiä neuvoa:

”Saako teistä toista äitiä neuvoa vai onko se aina loukkaavaa? Jos siis vaikka näkee että toinen toimii lapselle haitallisesti. Tai näkee että jokin asia tuottaa vaikeuksia ja tietäisi miten se voisi tehdä helpommin.”

Neuvoa voi, jos ongelma tuodaan esiin

Moni foorumiäiti kokee tärkeäksi puuttua tilanteeseen, jos näkee jonkun oikeasti vahingoittavan lastaan. Muutoin neuvoa saa, mutta vain, jos neuvojen kohde on itse tuonut esiin jonkin ongelman.

”Puhtaasti neuvominen.. hmm.. jos äiti itse tuo jonkin ongelman esiin, oletan, että äiti siitä mahdollisesti haluaisi keskustella enemmän. Silloin saatan varovasti tunnustella, mitä ratkaisuja äiti on jo kokeillut ja tarjoan mahdollisesti omaa ideaani hänelle, voisiko siitä olla apua. Mielelläni muutenkin kerron ennemmin, mikä meillä on auttanut kuin että jakaisin omia kokemuksia siten, että ne toimisivat kaikilla. Eli saa neuvoa, jos toinen neuvoja tuntuu kaipaavan”, kirjoittaa elaffy.

Muista, että lapset ovat erilaisia

Osa keskustelijoista kehottaa neuvontaintoisia muistamaan, että lapset ovat erilaisia, eikä omaan lapseen tehonnut kikka toimi välttämättä lainkaan toisen lapsen kohdalla.

”Saa neuvoa, mutta itsekritiikin kanssa. Pitää tiedostaa, että lapset ovat todella erilaisia. Jotkut lapset ovat rauhallisia ja vastaanottavaisia, toiset jääriä ja tulisia, ynnä kaiken tämän kirjon välistä”, painottaa Lastaaja.

”Neuvoa saa, jos toinen kysyy neuvoa”

Toiset taas ovat sitä mieltä, että neuvoa saa vain, jos neuvoja kysytään – ja kysymistä ei ole se, jos äiti purkaa sydäntään jostakin lapseensa liittyvästä asiasta.

”Saa neuvoa, jos toinen kysyy neuvoa. Muuten ei. Yleensä jokainen neuvoja kuvittelee olevansa se ensimmäinen valaistunut maailmassa, eikä tajua, että yleensä kaikki samat neuvot on jo kuultu ja kokeiltu moneen kertaan. Yleensä voi ajatella, että jos toinen ei kysy neuvoa, hän on jo kuullut kaikki neuvot siitä asiasta ja tietää todennäköisesti asiasta enemmän kuin se neuvomisintoinen ventovieras, koska kyse on kuitenkin sen toisen jokapäiväisestä elämästä, eikä sen neuvomisintoisen ventovieraan elämästä”, kirjoittaa Suski75.

Saako sinun mielestäsi toista äitiä neuvoa vai onko parempi odottaa, että neuvoja kysytään? Ota osaa keskusteluun foorumilla: Saako toista äitiä neuvoa

Mitä mieltä olet artikkelista?