Isovanhemmat ovat usein lepsumpia asettamaan lastenlapsilleen sääntöjä kuin näiden omat vanhemmat. Saavatko mummo ja vaari päättää, miten mummolassa toimitaan vai tulisiko vanhempien kasvatusvalintoja kunnioittaa? Asiasta keskustellaan kiivaasti Vau.fi-foorumilla.

Viimeksi päivitetty 25.3.2019

Jos isovanhemmat eivät kunnioita lastenlastensa vanhempien kasvatuslinjauksia, suvun sukset saattavat mennä herkästi ristiin. Toisaalta monet ajattelevat, että mummolassa saakin olla vähän lepsummat säännöt. Tätä mieltä on myös nimimerkki omppu15:



”Minusta mummolassa saa olla vähän mummolan säännöt. Tottakai täytyy olla ns.suuret linjat yhtenevät mutta sehän siitä spesiaalia tekeekin kun me tehtiin mummolassa silleensä miten ei kotona ikinä tehtäis! Suurimmat periaateväännöt mummojen ja ukin kanssa on käyty jo ennen meidän lapsia, niin meillä on ollu sinällään ihan helppo tilanne.”

Sääntörikkomukset viilentävät välejä

Kultakutri&2karhua kokee, että isovanhemmille ilmoitetuista säännöistä tulisi näidenkin pitää kiinni tai muuten voi olla, että välit viilentyvät:

”Jos ollaan sovittu et on joku sääntö ja sanottu siitä mummoille ja papoille niin sit oletan et se sääntö toteutuu myös heillä. Semmosista asioista en ees sano joilla ei oo niin väliä. Aika yleistä tuntuu olevan se et etenkin ne mummot kävelee vanhempien linjausten yli ja sitä en tajuu. Eikö ne ymmärrä että silleen toimimalla vaan huonontaa suhdettaan siihen perheeseen?”

Välit poikki isoäitiin

Joskus välit isovanhempiin katkeavatkin juuri siksi, että nämä eivät arvosta periaatteita, joita lasten vanhemmat toivovat noudatettavan. Ginger kertoo tilanteestaan äitinsä kanssa:

”Meillä on välit poikki minun äitiini osittain siitä syystä, ettei kunnioita toivomuksiani ja ajatuksiani lapsen kasvattamisesta ollenkaan. Muitakin syitä toki on, mutta tämä yksi. Poika on aivan holtiton jos on mummulassa ollut, viljelee ”ei kerrota äidille” -juttuja, kiukkuilee, rähjää jne. Isänsä äidin tykönä on ihan eri juttu, siellä kunnioitetaan vanhemman päätösvaltaa paljon enemmän ja toimitaan järkevämmin.”

Ärsytys hälveni ajan myötä

Joskus voi käydä niinkin, että aikaisempi ärsyyntyminen isovanhempien toiminnasta hälvenee ajan kuluessa:

”Minun mummoni lasten isomummo on ollut paljon mukana lasten elämässä. Isomummo ei kyllä kuunnellut meidän mielipiteitä ja se ärsytti joskus todella paljon. Näin jälkikäteen ajatellen, lapsilla oli siellä mukavaa & saivat tehdä isomummon kanssa paljon asioita, kotona kuitenkin meidän sääntömme pitivät ja isomummon opit/ säännöt eivät häirinneet kotona joten ei sitten ollut kuitenkaan niin kauhean vaarallista vaikka silloin ärsyttikin. Vieläkin ovat isomummon kanssa läheisissä tekemisissä ja käyvät usein palvelutalossa häntä moikkaamassa ja auttelemassa”, Ulkosuomalainen kirjoittaa.

”Säännöt riippuvat siitä, paljonko mummolassa ollaan”

Towanda kokee, että mummolan sääntöjen yhteneväisyys kodin sääntöjen kanssa riippuu siitä, kuinka paljon lapsi viettää aikaa isovanhempiensa luona:

”Riippuu siitä, kuinka usein viettää aikaa mummolassa. Jos harva se päivä, niin mielestäni sääntöjen pitäisi olla samat kuin kotona. Jos taas harvemmin, niin voi olla lepsumpaa. Silti isojen periaatteiden pitäisi olla yhtenevät, ja nehän vanhemmat päättävät.”

Mitä mieltä sinä olet – saako mummolassa olla mummolan säännöt vai pitäisikö niiden olla samat kuin kotona? Kerro mielipiteesi foorumilla: Onko isovanhempien luona samat säännöt?

Mitä mieltä olet artikkelista?