Isovanhemmat voivat olla läheinen ja kiinteä osa lasten elämää – tai sitten etäisempiä hahmoja, joita lapsi saattaa vierastaa. Foorumilla keskustellaan lasten väleistä isovanhempiinsa.

Viimeksi päivitetty 6.1.2019

Isovanhemmilla on usein suuri merkitys lapsiperheelle. Hyvät suhteet mummoon ja vaariin ovat rikkaus lapsille. Lasten ja isovanhempien välien läheisyys riippuu monesti siitä, kuinka tiivistä yhteydenpito heidän välillään on:


 


”Meillä äitini on todella paljon lasten elämässä mukana ja ovatkin ihan mummin tyttöjä. Näkevät häntä jopa enemmän kuin isäänsä miehen hankalien työaikojen takia. Isääni lapsilla on myös mutkattomat välit, vaikka ukki ei heitä hoidakaan. Leikittää tai viihdyttää pyydettäessä, jos olemme siellä käymässä. Miehen isä ei lapsia ole koskaan nähnyt ja miehen äiti on sellainen sunnuntaimummo, jolle riittää pari tuntia kerran kuussa. Välit ovat hyvät, mutta toki tuo vähäinen aika yhdessä näkyy lasten suhteessa anoppiin”, kirjoittaa nimimerkki elaffy.

”Isänäiti on ehdoton ykkönen”

Aina tapaamiskertojen tiheys ei määritä lapsen suhdetta isovanhempaansa. Yölennon lapsi suosii eniten isänsä äitiä, vaikka näkee tätä harvemmin kuin toista mummoaan:

”Meillä lapsella ehdoton ykkönen on isänäiti, jota näkee kyllä harvemmin kuin äidinäitiä, mutta kun nähdään , ollaan päiväkausia tiiviisti yhdessä. Äidinäitiä nähdään viikottain ja toki hänenkin kanssaan sujuu kaikki hyvin. Isänisään on nyt 2-vuotiaana alkanut ottaa enemmän kontaktia, pienempänä vierasti jostain syystä vaikka oltiin paljon yhdessä. Äidinisästä poika kyllä tykkää, mutta hän on pojan mielestä ehkä vähän pelottava, kun on vähän huonossa kunnossa.”

Mummoilta apua jaksamiseen

Lasten läheiset välit isovanhempiin tukevat myös vanhempien jaksamista. He saavat hengähtää hetken tai hoitaa juoksevat asiat rauhassa, jos lapset voivat viettää välillä aikaa mummolassa. Nimimerkki nenna saa paljon apua lastensa isovanhemmilta:

”Me käydään vähintään viikottain sekä mun vanhemmilla, että miehen vanhemmilla. Usein nähdään mun vanhempia 2-4krt viikossa ja miehen vanhempia 2krt viikossa. Mummot on aina valmiita auttamaan, kun vaan saa apua pyydettyä. Esikoinenki jää todella mielellään aina kumpaankin mummolaan esim kauppareissun ajaksi leikkimään.”

Lapsi voi vierastaa isovanhempaansa

Jos välit ovat etäisemmät tai jos tapaamisten välissä ehtii vierähtää pidempi tovi, lapsi saattaa vierastaa isovanhempaansa. Se voi tuntua mummosta ja vaarista epämukavalta, vaikka luonnollista onkin:

”Meidän lapsilla on ihan hyvät välit kaikkiin isovanhempiin. Mun vanhemmat on enemmän meidän arjessa ja sitä kautta vähän tutumpia lapsille. Miehen vanhemmat asuu kolmen tunnin ajomatkan päässä. Nähdään heitä säännöllisesti, mutta ei kauhean usein, kuukausittain kuitenkin. Pienempi lapsi aina heitä alkuun vierastaa mut lämpenee sitten kyllä ennemmin tai myöhemmin. Vierastaminen selkeesti harmittaa etenkin miehen äitiä, mutta minkäs teet. Ehkä se siitä kun lapselle tulee ikää lisää”, kirjoittaa nimimerkki Kultakutri&2karhua.

Millaiset välit sinun lapsellasi on isovanhempiinsa? Paljonko isovanhemmat ovat läsnä lapsen elämässä? Ota osaa keskusteluun foorumilla: Lasten suhteet isovanhempiinsa

Mitä mieltä olet artikkelista?