Synnytyskipua voi lievittää monin tavoin – niin lääkkeellisesti kuin lääkkeettömästikin. Moni synnyttäjä turvautuu lääkkeettömiin keinoihin ainakin koitoksensa aluksi. Foorumiäidit keskustelevat parhaista lääkkeettömistä tavoista lievittää synnytyskipua.

Viimeksi päivitetty 9.6.2018

Moni synnyttäjä hyödyntää lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja riippumatta siitä, aikooko turvautua myös esimerkiksi epiduraalipuudutukseen vai ei. Lääkkeetöntä apua synnytyskipuun on monenlaista. Kipua voi lievittää muun muassa kaurapussilla, Tens-laitteella ja lämpimällä vedellä.Foorumiäideillä on runsaasti kokemusta lääkkeettömästä kivunlievityksestä. Nimimerkki Rosalina hyödynsi pelkästään sitä kolmannessa synnytyksessään:

”Liikkuminen, hyvä hengitystekniikka + leukojen rentouttaminen, TENS/kuuma suihku, synnytyslaulu ja rentouttava musiikki oli keinot, joilla selvisin luomuna kolmannesta synnytyksestä. Muita aiemmissa synnytyksissä kokeiltuja on jumppapallo, kauratyyny, keinutuoli, aquarakkulat, eteeriset öljyt… Hyviä nekin!”, Rosalina kirjoittaa.

Tens-laitteen voimalla

Usea muukin keskustelija kertoo turvautuneensa Tens-laitteeseen synnytyskipujen lievittäjänä. Laitteen toiminta perustuu sähköimpulsseihin, joita se antaa selkään asetettavien elektrodilappujen kautta. Sähkö lamaannuttaa kivun syntymekanismia, jonka seurauksena kipu lievittyy. Tens-laitetta käytti myös nimimerkki Matara:

”TENS oli minulle se minkä voimin käytännössä mentiin. Avautumisvaiheen alussa kuuma kaurapussi oli myös suureksi avuksi varsinkin selkäkipuihin.”

Synnytyslaulu avuksi

Muutama äiti kertoo käyttäneensä kivunlievityksenä synnytyslaulua. Täysin ilman lääkkeellistä kivunlievitystä kolme lasta synnyttänyt Zeni treenasi synnytyslaulua jo etukäteen h-hetkeä varten.

”Mä opettelin synnytyslaulun kurssin käyneen kaverin ja youtuben opastuksella.
Youtubesta katselin myös rentoutus- ja hyponosynnytysvideoita, koin etenkin hengitysharjoitukset hyviksi”, Zeni kertoo.

Käytitkö sinä lääkkeetöntä kivunlievitystä synnytyksessäsi? Millaista? Tule kertomaan se foorumille: Lääkkeetön kivunlievitys

Mitä mieltä olet artikkelista?