Hampaiden puhkeaminen ei ole imettävälle äidille aina mukava yllätys. Vauva nimittäin saattaa purra todella lujaa nännistä. Toiset vauvat purevat rintaa jopa ikenillä. Kätilö ja imetysasiantuntija Meri Haahtela kertoo, mitä on tehtävissä, kun vauva puree tissiä.

Viimeksi päivitetty 27.2.2023

On melko yleistä, että vauva kokeilee uusia hampaitaan ja puraisee tissiä. Toiset vauvat purevat äitiä jo ennen hampaiden puhkeamista. Toisille pureminen muodostuu tavaksi, toiset vauvat jättävät purematta.


 


Vauvaa voi kieltää puremasta tissiä

Kun vauva imee rintaa tehokkaasti oikealla imuotteella, alahampaat eivät osu rintaan lainkaan. Useimmiten pureminen ajoittuukin imemiskerran loppuun, jolloin vauva ei ole enää nälkäinen.

”Vauva saattaa puraista tissistä myös tilanteessa, jossa hänelle tarjotaan rintaa, vaikkei hän olisi vielä nälkäinen. Tällöin voit irrottaa vauvan rinnasta ja kieltää kauniisti vauvaa puremasta. Vauvalle voi myös antaa jotain muuta pureskeltavaa, kuten kylmänpurulelun”, Haahtela kertoo.

Tissistä pureminen tuntuu ikävältä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kova huuto voi säikäyttää pienen vauvan. Jos vauva on kovin herkkä, vauvan pelästyttäminen saattaa johtaa pahimmillaan tissilakkoiluun.

”Yleensä lapset oppivat olemaan purematta jossain vaiheessa”, Haahtela lohduttaa.

Pidä nännihaava kosteana ja puhtaana

Pureminen saattaa jättää rintaan ”hampaanjäljet” tai jopa rikkoa rinnan ihon aiheuttaen nänniin haavan.

”Nännihaava on tärkeää pitää kosteana, jottei se rupeutuisi ja rupi sitten repeytyisi irti seuraavalla imetyskerralla. Myös puhtaus on valttia, sillä haavasta saattaa päästä rintaan rintatulehduksen aiheuttava bakteeri”, Haahtela kertoo.

Rinnan ihon voi pestä lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella. Nännin ja haava-alueen ylimääräistä koskettelua tulee välttää ja kädet pestä huolellisesti vedellä ja saippualla. Liivinsuojat tulee vaihtaa useasti ja liivit ja kestokäyttöiset liivinsuojat pestä usein ja korkeimmassa materiaalin sallimassa lämpötilassa.

Haavan paranteluun on useita keinoja: ilmakylpyjä ja suojaavaa rasvaa kannattaa kokeilla

Nännihaavaa voi hoitaa esimerkiksi seuraavilla tuotteilla:

  • villarasvalla
  • dexpanthenolia sisältävällä voiteella
  • äidinmaidolla

”Haavan päälle voi laittaa steriilin sideharsotaitoksen, johon on pursotettu runsaasti lanoliinia eli villarasvaa. Tämän päälle voi laittaa suojaavan donitsin, joka estää nänniä osumasta mihinkään. Donitsi tehdään parista päällekkäisestä kertakäyttöisestä liivinsuojuksesta, joiden keskeltä leikataan ympyränmuotoinen riittävän iso kappale pois”, Haahtela opastaa.

Kannattaa muistaa, että voiteiden lisäksi ilmakylvyt edistävät erityisen hyvin paranemista haavoista. Myös särkylääkettä (ibuprofeiini, parasetamoli) voi käyttää.

”Toisille imettäjille myös maidonkerääjistä on ollut hyötyä. Niissä iho pysyy kosteana ja kova muovikuppi suojaa kipeää nänniä. Niiden riskinä on kuitenkin tiehyttukos, jos kerääjä pääsee painamaan rintaa liian kireiden liivien sisällä”, Haahtela huomauttaa.

Imetysasennon vaihtaminen saattaa auttaa

Vauva imee voimakkaimmin leukapuolelta. Imetysasennon vaihtaminen sellaiseen, jossa vauvan yläleuka osuu haavapuolelle saattaa vähentää kipua imetyksen aikana.

”Jos haava on todella kipeä, voit antaa kipeän rinnan levätä muutaman imetyskerran. Imetä vauvaa toisesta rinnasta ja tyhjennä kipeää rintaa lypsämällä käsin tai pumpulla. Pumppua käytettäessä on tärkeää, ettei rintapumppu pääse hiertämään kipeää nänniä”, Haahtela sanoo.

Sinnikkään haavan taustalla saattaa olla rintatulehdus

Jos haava ei ota parantuakseen syynä saattaa olla bakteerin tai hiivasienen aiheuttama tulehdus.

”Vaikka nännihaavat ovat usein alkuun todella kipeitä, ne paranevat onneksi useimmiten hyvin ja melko nopeasti. Jos haava ei ota parantuakseen, tällöin lääkärissäkäynti on tarpeen mahdollisen lääkityksen tarpeen arvioimiseksi”, Haahtela muistuttaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?