Liikenne, terävät esineet, kemikaalit, tukehtumisvaara... Lapsiperheen elämään kuuluu monta vaaraa, joita kukin torjuu valitsemallaan tavalla. Vau.fi-foorumin käyttäjät kertovat, miten huolehtivat lastensa turvallisuudesta.

Viimeksi päivitetty 18.7.2019

Lasten kanssa sattuu ja tapahtuu, mutta turvallisuustekijät huomioimalla todelliset vaaratilanteet voi usein välttää melko pitkälle. Nimimerkki Hillevi kertoo Vau.fi-foorumilla omista turvallisuuslinjauksistaan:



”Meillä kaikki kemikaalit, lääkkeet ja terävät esineet on pidettävä lasten ulottumissa. En ole sallinut kenenkään pidellä lastani sylissään kuuma juoma kädessään. Kaupungissa pidän lasta useimmiten rattaissa tai valjaissa, ettei lähde yhtäkkiä karkuun. Mutta olen myös koulutukseni puolesta turvallisuusalan asiantuntija ja se kyllä heijastuu myös yksityiselämään”, hillevi kirjoittaa.

”Jääkiekko on ehdoton ei harrastuksena”

Myös Suski75 on tarkka lapsen turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Hän kertoo muun muassa nukkuvansa astmaatikkolapsensa kanssa perhepedissä, jotta voi tarpeen vaatiessa tarkistaa tämän hengityksen nousematta sängystä.

”Saksia ja veitsiä ei lapsi saa kotona käteensä, kuumia juomia ei ole kotona juotu kuin yhden kerran esikoisen syntymän jälkeen, ja kypärää pidetään päässä aina kun liikutaan itsenäisesti pyörien päällä. Mopoa, moottoripyörää tai mopoautoa ei lapseni tule saamaan ikinä jos se minusta on kiinni, ja jääkiekko on täysin ehdoton ei harrastuksena”, Suski75 listaa.

Taapero ei ruokaile valvomatta

Ruokailu on myös asia, jonka kanssa moni foorumikäyttäjä kertoo olevansa tarkkana. Pientä lasta ei jätetä yksin syömään tukehtumisriskin vuoksi.

”Harva tuttuni tänä päivänä vahtii lapsia kun napostelevat, ja itse olen sen verran monta porkkanapalaa lasten kurkuista onkinut tukehtumisen pelossa että itse en jätä taaperoita valvomatta syömään”, kirjoittaa Shooky90.

Turvaistuimeksi testivoittaja

Foorumiäitien kommenteissa nousee esiin myös automatkustuksen turvallisuus. Mahdollisimman turvallista lastenistuinta pidetään tärkeänä.

”Autoihin ostettiin molempiin testivoittajaturvaistuin, jossa voi istua mahdollisimman pitkään selkä menosuuntaan. Käytön tai asennuksen helppous ei ollut valinnassa merkittävä, vaan turvallisuus”, kirjoittaa Yölento.

Valvo ja opasta lasta

Yölento myös muistuttaa, että lasta pitää paitsi valvoa ikätasoon sopivalla tavalla, myös opastaa turvallisuuteen liittyvissä asioissa pienestä pitäen:

”Meillä jo 2- vuotias osaa väistää tien reunaan, kun auto tulee. Ei häntä silti yksin päästetä liikenteeseen, mutta on silti hyvä oppia. Samoin olen opettanut, että jos autossa on moottori käynnissä, se voi liikkua. Silloin pitää pysyä sivussa, vaikka auto ei liikkuisikaan.”

Miten sinä huomioit lapsesi turvallisuuden? Missä asioissa olet erityisen tarkka? Liity keskusteluun foorumilla: Lasten turvallisuus

Mitä mieltä olet artikkelista?