adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Raskausajan ruokavalio

Odottajan menu vaihtelee maittain

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock 

Suomessa raskaana olevien ravintosuositukset ja vältettävien aineiden listat ovat tiukat verrattuna moneen muuhun maahan. Mitä odottaja saa syödä esimerkiksi Kiinassa ja Amerikassa?

Kun raskaus alkaa, alkaa usein myös syömisten vahtaaminen. Mitä saa syödä, mitä ei missään tapauksessa? Ensimmäisellä neuvolakäynnillä odottajalle tyrkätään käteen lista kielletyistä herkuista, joista tulisi pidättäytyä raskauden ajan.

Vertailu muiden maiden ruokasuositusten kesken kertoo, että Suomi on suositusten suhteen tiukan linjan maa. Päälinjauksissa monet maat ovat toki keskenään samansuuntaiset, Helsingin Sanomien aiheesta kirjoittamasta jutusta selviää. Raskaana olevan suositellaan useimmiten syövän paljon kasviksia, hedelmiä sekä täysjyvätuotteita ja välttämään alkoholia, liikaa suolaa, raakaa lihaa ja kalaa.

Lue myös: Odottajan ruokavalio on vaihteleva ja monipuolinen

Testaa raskausajan riskisi – oletko hyvä koti sikiölle?

Harvassa maassa kuitenkaan on yhtä pitkät vältettävien ruokien litaniat kuin meillä. Joidenkin ruoka-aineiden kohdalla Suomessa kielletty saattaa olla toisessa maassa aivan sallittu, jopa suositeltava.

Lue myös: Listeria on odottajalle riski

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Miten meillä ja muualla siis ohjeistetaan?

Suomi: Vältettävä haukea, korvasieniä, graavia kalaa, kylmäsavustettuja kalatuotteita, pateita, mätiä, maksaa, tartar-pihvejä, pastöroimatonta maitoa ja siitä tehtyjä tuorejuustoja ja homejuustoja, pellavansiemeniä, merilevää, alkoholia, yrttiteetä, luonnonkasveja ja lisäravinteita. Itämeren lohta ja silakoita vain kerran tai kaksi kuussa. Myös salmiakkia, lakritsia, suolaa, kahvia ja muita kofeiinituotteita rajoitetusti. Pavut, pakastevihannekset ja -marjat kuumennettava hyvin. Idut kiehautettava. A-vitamiinia vältettävä. D-vitamiinia tulee ottaa purkista.

Ruotsi: Itämeren ja suurten järvien lohta sekä ahventa, haukea, kuhaa ja tonnikalaa vain rajoitetusti. Sushi on sallittu, mikäli se on tuoretta. Kevytmaitoa tulisi juoda puoli litraa päivässä.

Britannia: Hai kielletty. Raakoja tai puolikypsiä kananmunia  ja majoneesia vältettävä. Tonnikalaa rajoitetusti.

Yhdysvallat:
Vältettävä tuorepuristettua appelsiinimehua. Hot dogit nautittava kuumina. Alkoholille tiukka ei.

Venäjä:
Ei virallisia ravintosuosituksia tai välttölistoja. Alkoholia ei suositella, mutta kielto ei ole ehdoton.

Ranska: Vältettävä pateita, hanhenmaksaa, savukalaa ja raakoja simpukoita. Juustoista vain sulatejuustoja sekä kovia ja kypsiä juustoja ilman kuorta. Hedelmiä ja vihanneksia tulisi syödä viidesti päivässä.

Intia: Maitoa, voita ja juustoa vain rajoitetusti. Jos on saanut aiemmin keskenmenon, pitää välttää papaijaa, selleriä, sipulia, chiliä, valkosipulia, piparjuurta, sinappia ja hirssiä. Luontaistuotteet ja lisäravinteet suositeltavia.

Kiina: Ei virallisia ravintosuosituksia tai välttölistoja. Mielellään kuitenkin vältettävä chiliä ja muuta mausteista, savustettua ja uppopaistettua ruokaa. Myös kylmien juomien ja jäätelön uskotaan olevan huonoja raskausaikana. Maksan syöntiä suositellaan.

Japani: Vältettävä raakaa lihaa, savulohta ja pastöroimattomasta maidosta valmistettuja tuotteita. Useiden kalojen kohdalla suositellaan vain rajoitettua syöntiä. Saa syödä sushia.


Lähteet:
Helsingin sanomat: Joulupöytä on täynnä vaaroja

Sosiaali- ja terveysministeriö
Pregnant in Japan

Lue myös:
Jätä hömpsyt väliin
Kasvisruokavalio sopii raskaana olevalle
Kohdussa taotaan terveyden pohjaILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 1
Urpot kääntäjät
Kirjoittaja Äiti 01.08.2014
Ellei osaa kääntä ei kannatta laittaa ettei Venäjällä oo listoja. Tästä on esim. ja on todella tarkasti selitetty miksi pitäisi syödä ja miksi ei. Onko Suomessa "miksi" listassa? tuskin...
http://www.baby.ru/sp/544254/blog/post/13034808/
Neuvolasta saatin lista vasta kun ollut 3kk menossa :) ja mistä? Ruotsin nettisivulta joten kenen lista on paras???
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun