adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Munasarjojen hyperstimulaatio

 

Hedelmöityshoitojen yhteydessä annettavat lääkkeet eivät ole vaarattomia. Yksi yleisimmistä sivuvaikutuksista on munasarjojen hyperstimulaatio-oireyhtymä (OHSS), joka voi johtaa harvinaisissa tapauksissa jopa kuolemaan.

Hedelmöityshoito

Hormonipistokset aiheuttavat usein ikäviä sivuoireita.

Munasarjojen hyperstimulaatio-oireyhtymällä tarkoitetaan munarakkulapunktion jälkeen tapahtuvaa munasarjojen kasvua. Paisumisen yleisin aiheuttaja on hoidossa käytetyt hormonihoidot.

Oireyhtymän voi aiheuttaa hormonien lisäksi myös muut munarakkuloiden kypsyttämiseen käytettävät aineet.


Oireet ja hoito

Tyypillisiä oireita ovat vatsakivut, turvotus, pahoinvointi, oksentelu ja hengenahdistus. Oireita saattaa olla vaikea erottaa hormonihoidon muista sivuvaikutuksista. Suurin osa tapauksista onkin vaarattomia ja oireet menevät ohi lepäämällä.

Vaarallisissa tapauksissa hyperstimulaatio-oireyhtymä aiheuttaa nesteen kertymistä vatsaonteloon. Näitä tapauksia hoidetaan sairaaloissa, sillä oireyhtymä voi aiheuttaa verisuonitukoksia, hengitysvaikeuksia ja munuaisten toimintahäiriöitä.

Lääkehoitona käytetään laskimotukoksia ehkäisevää hepariinihoitoa. Sairaalassa potilas saa myös kipulääkkeitä ja suonensisäistä nesteytystä.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD


Ennaltaehkäisy

Munasarjojen hyperstimulaatioriskiä on mahdollista pienentää estrogeenitasoja mittaamalla. Oireyhtymä nimittäin iskee helpommin silloin, kun naisen omat estrogeenitasot ovat korkealla.

Myös ultraäänitutkimuksia käytetään hyperstimulaatioriskin kartoittamiseksi. Jos naisen riski sairastua oireyhtymään on suuri, voidaan alkiot pakastaa ja toimenpide suorittaa riskittömämpänä ajankohtana.

Teksti: Jarkko Uro

Lähde:
Terveyskirjasto

Lue myös:

Tahaton lapsettomuus
Lapsentekoon ryhdytään yhdennellätoista hetkellä
Lapsettomuudesta stressiä vai toisin päin?ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 3
samaa mieltä lupun kanssa
Kirjoittaja Sussu 31.03.2010
Olen ollut kaksi kertaa hedelmöityshoidoissa, joista jälkimmäisellä kerralla sain hyperstimulaation. Kummallakin kerralla saimme selkeän kirjallisen ohjeen kyseisestä riskistä ja siitä myös mainittiin vastaanotolla. Hyperstimulaatio tuli tosi nopeasti, muutamassa päivässä olin sairaalakunnossa. Sain hyvää hoitoa eikä jäänyt minkäänlaista traumaa. Tekisin saman uudestaan koska tahansa, hoidot tuottivat tulosta. Mielestäni hoitojen aikana potilaan tilaa seurataan varsin hyvin, joten vaikka saisikin hyperstimulaation, myös hoitoon pääsee nopeasti.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Hyvä tietää etukäteen
Kirjoittaja Lupu 22.03.2010
Ystäväni kävi hoidoissa ja hänelle tuli hyperstimulaatio. Onneksi hän pääsi hoitoon ennen kuin mitään peruuttamatonta tapahtui. On erittäin hyvä että harvinaisista asioista kirjoitetaan, jotta omalle kohdalle sattuessa oireet tunnistaa ajoissa... Näistä kun lääkärikään ei välttämättä mitään mainitse!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Hedelmöityshoitolaiset
Kirjoittaja ellu 14.03.2010
Itse oon käyny hedelmöityshoidot läpi ja saanut pojan, tiesin tästä riskistä (lukenut, ei kyl kukaa lääkäri puhunu) käy tosi harvoin tämmönen, onko tää jotain pelotteluu??? Tottahan on mut.... en haluis kuulla/lukea jos on hoidot päällä.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun