adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Joka kymmenes isä masentuu synnytyksen jälkeen

 

Synnytyksen jälkeinen masennus ei ole vain naisten vitsaus, vaan voi yhtä hyvin iskeä tuoreeseen isään, yhdysvaltalaistutkimus paljastaa.
Isä ja lapsi

Synnytyksen jälkeisen masennuksen ehkäisytoimet kannattaisi suunnata pelkän äidin sijaan koko perheeseen.

Katsaustutkimuksessa analysoitiin 43 tutkimuksen ja yhteensä 28 000 osallistujan tietoja.
 
Miesten masennusriski oli suurimmillaan 3 - 6 kuukautta synnytyksestä. Tuolloin jopa neljännes isistä kärsi masennusoireista. Pienin riski oli lapsen syntymää seuraavien kolmen kuukauden ajan, jolloin sairastui vain joka kolmastoista.
 
Isän masentuminen oli todennäköisempää, jos myös äiti oli potenut synnytyksen jälkeistä masennusta.
 
Äideistä yli puolet kokee synnytyksen jälkeen muutaman päivän kestävää ohimenevää masentuneisuutta ja mielialan vaihteluita. Noin 10 - 15 %:n oireet kuitenkin jatkuvat ja pahenevat varsinaiseksi masennukseksi.
 
Jos tulokset pitävät paikkansa, saattavat miehet olla synnytyksen jälkeiselle masennukselle yhtä alttiita kuin naiset. Synnytyksen jälkeisen masennuksen ehkäisytoimet kannattaisikin suunnata pelkän äidin sijaan koko perheeseen, tutkijat suosittelevat.
 
Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.
 
Copyright 2010 Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2010;303:1961-1969)
http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/303/19/1961
 
 
Lue myös:
 
 


ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 8
Ihan ymmärrettävää
Kirjoittaja M.K. 06.03.2012
Miehiin kohdistuu nykyään enemmän odotuksia vanhempana kun ennen. Vaikka isäksi kasvaminen ei ala yhtään sen nopeammin kuin aiemmilla polvilla. Miehet joutuu kasvamaan rooliinsa huomattavasti nopeammin kuin ennen. Jatkuva riittämättömyyden tunne vaivaa myös isiä, mutta vertaistukea on huonommin saatavilla.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Pieni täsmennys?
Kirjoittaja Eila Korpela 06.11.2010
Selvisikö tutkimuksesta, tuliko isien perse myös kipeäksi synnytyksen jälkeen, kuten naisille käy?
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Kannattaisi harkita etukäteen...
Kirjoittaja Tiina L. 25.05.2010
Yövalvomiset tuskin tulevat yhdellekään äidille yllätyksenä. Jos ei osaa sopeutua ei tilanteisiin, kannattaisia harkita lasten hankkimista tarkemmin. Monilta ongelmilta vältyttäisiin, jos ihmiset todella harkitsisivat loppuun asti, ovatko valmiita isiksi ja äideiksi, vanhemmuuteen ja kaikkeen siihen, mitä lapsi tuo tullessaan.

Olisin kiinnostunut tietämään, mistä tämä miehen synnytyksen jälkeinen masennus johtuu, mies kun ei synnytä. Ja miksi tuo masennus miehillä iskee 3-6 kuukauden viivellä, kun naiset kärsivät siitä heti.

Viimeisen vuoden aikana lähipiirissäni on syntynyt 12-15 lasta, mutta yksikään äideistä ei saanut mitään masennuksen oireita. Etenkin jos lapsi on toivottu, kellä on aikaa tai mitään syytä masentua vauvaa hoitaessaan? Ei toivottuja lapsia ei pitäisi ikinä synnyttää, koska siitä koituu ongelmia sekä lapselle, että tuoreille vanhemmille.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Ratkaisu löytyi?
Kirjoittaja Raija 24.05.2010
Eli seksin puute on syy masennukseen? Tämäpä on iloinen uutinen kerrottavaksi kaikille masennusdiagnoosin saaneille miehille ja naisille. Harrastakaa seksiä niin masennus loppuu?

Synnytyksen jälkeinen masennus on otettava vakavasti sillä pelissä on koko perheen hyvinvointi. Syiden vyyhti on moninainen alkaen vaikeuksista sopeutua uuteen elämäntilanteeseen, yövalvomisista, omista riittämättömyyden tunteista yms. Hoitokin voi olla pitkällinen prosessi ja vaatii myös masentuneen puolisolta paljon.

Suosittelen lämpimästi aiheeseen tutustumista. Ikävä kyllä yhä kovin harva mies tunnistaa itsessään masennusoireet ja osaa puhua niistä.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Tiedoksi vain...
Kirjoittaja Mikaela 22.05.2010
Olen onnellisesti naimisissa, mieheni kanssa yhdessä jo 9 vuotta. Ja minulla on 2 lasta.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Jopas on kommentti..
Kirjoittaja JOHKU 21.05.2010
Miehelläni on taipumusta masennukseen ja siksi tämä kolumni minua ainakin kiinnostaa. Ja juurikin kuten usva sanoi niin käyttäytmismallin muutokset olisi mukava lisä.
Tuohon Mikaelan kommenttiin ei paljon tarvi sanoa.. Oma mies ainakin arvostaa minua muistakin asioista kuin sänkypuuhista. Itselläsi ei taida olla parisuhdetta tai lapsia..
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista mutta...
Kirjoittaja usva 20.05.2010
Ihan mielenkiintoinen artikkeli, mutta vertailun vuoksi olisi ollut kiva saada tietää, kuinka verrokkiryhmän (eli tässä tapauksessa sellaiset miehet, joilla ei ole kotona vastasyntynyttä) mieliala vastaavana ajanjaksona "käyttäytyi". Varmaan eroja on, mutta kuinka suuret ne lopulta ovat? Ja nimimerkki Mikaelan käsitykset masennuksesta näyttävät olevan kotoisin jostain muualta kuin tutkitusta tiedosta. Huoh.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Kylläpäs on suuri mysteeri...
Kirjoittaja Mikaela 20.05.2010
Noin 6 viikkoa synnytyksen jälkeen pitää olla harrastamatta seksiä. Miehet siis kiltisti alistuvat odottamaan noin pari kuukautta. Jos eukko jatkaa pihtailua, onko mikään ihme, jos mies on 3-6 kuukautta synnytyksen jälkeen masentunut. Seksin puutteesta se isä on masentunut eikä mistään muusta.
Akkojenkin synnytyksen jälkeinen masennus on vain korvien välissä.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun