Olet täällä: Perhe > Parisuhde

Parisuhde


Raskautta yrittävälle seksi on joskus pakkopullaa

Harrasta sitä säännöllisesti, jos mielit tulla raskaaksi. Muista harrastaa sitä tavallista useammin ovulaation aikaan. Ja ennen kaikkea: nauti siitä. Kyllä kyllä. Mutta mitä jos koko touhu on yrittämisen paineessa alkanut tuntua suorittamiselta ja pakkopullalta?

Lue lisää

Seksiä synnytyksen jälkeen?

Haluttomuus, väsymys, kommunikaation ja kosketuksen puute. Näillä eväillä saa parisuhteen umpisolmuun. Vaara väijyy varsinkin juuri lapsen saaneita perheitä. Synnytyksen jälkeisistä muutoksista on syytä puhua avoimesti. "Parin täytyy tutkia yhdessä, mitä meille on tapahtunut ja mikä nyt tuntuu hyvältä", seksuaali- ja pariterapeutti Riitta Ala-Luhtala sanoo.

Lue lisää

Ehkäisy synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeinen ehkäisy vaihtelee sen mukaan imettääkö äiti vai ei. Kumpaankin ryhmään kuuluville löytyy erilaisia ehkäisyvaihtoehtoja.

Lue lisää

"Vanhemmuus ei saa olla pakopaikka parisuhteelta"

Jos isä eläisi vain ja ainostaan isyydessä ja isyydestä, tilanne herättäisi kummastusta. Vastaavassa tilanteessa oleva äiti kuitenkin koetaan luonnolliseksi, parisuhdeterapeutti Riitta Ala-Luhtala sanoo. Vaikka lapsen syntymä monimutkaistaa parisuhdetta, vanhemmuus ei saisi kuitenkaan olla pakopaikka, jonne toinen vanhempi karkaa parisuhdeongelmia.

Lue lisää

Flirtti tepsii ovuloiviin naisiin

Hedelmällinen hetki on flirttailevalle miehelle otollinen. Naiset retkahtavat ovulaation aikoihin suupaltteihin ja ilmeikkäisiin miehiin, väittää brittitutkimus.

Oletko huomennut vaikutuksen? Kerro kokemuksesi.

Missä lapsia tehdään?

"Oma mies oli sadan kilometrin päässä. Ihan kahdestaan olin vieraan miehen kanssa", nimimerkki Entle kertoo. Lapsia tehdään makuuhuoneissa, mutta myös monissa muissa paikoissa.

Lue missä.

Mari teki sterilisaation mieheltään salaa

”Halusin tavallisen ydinperheen, johon kuuluu kaksi lasta. Mieheni taas kertoi haluavansa lapsia vähintään viisi.

"Kahden synnytyksen jälkeen minun perheeni oli valmis, mutta mieheni ei.”

Tuore isä kaipaa lisää seksiä

Useat tuoreet isät pitävät Väestöliiton tutkimuksen mukaan seksielämää ongelmallisena. Juuri vanhemmiksi tulleiden parisuhdeodotukset saattavatkin mennä ristiin. 

"Joskus miehet kokevat itsensä melkein hylätyiksi", tutkimusprofessori Osmo Kontula sanoo.

Viisi rakkauden kieltä

Miten osoitat puolisollesi, että hän on sinulle rakas? Puhu rakkauden kieltä! Rakkauden kielitaitoon johdattaa pitkän linjan perhe- ja parisuhdeneuvoja Gary Chapman.

Lue lisää

Pienistä hellyydenosoituksista suureen intohimoon

Fyysinen läheisyys on tärkeää useimmissa parisuhteissa. Kaikki pitkistä katseista ja ihanasta kosketuksesta aina yhdyntään asti on omiaan vahvistamaan sitä, että olemme enemmän kuin ystäviä. Sinä ja minä – olemme toisillemme erityisiä, olemme pari, rakastamme toisiamme.

Lue lisää

Yksilönä, parina ja perheenä

Perhe koostuu useista yksilöistä. Vaikka olemmekin läheisiä toisillemme, olemme silti erilaisia ja ainutlaatuisia. Jos haluamme selviytyä hyvin parisuhteessa ja perheenä, on ymmärrettävä eräs todella tärkeä asia: minä olen yksi ja sinä olet toinen.

Lue lisää

Odotuksia, toiveita ja tarpeita

Kasvatus ja kulttuurinen ympäristö antavat meille joukon mielikuvia siitä, millaista olisi hyvä ja ”normaali”elämä. Onneksi yhtä oikeaa "normaalia" ei ole olemassakaan.

Lue lisää

Juuri sitähän minä yritän sanoa!

Sanoilla on suuri merkitys. Parisuhteessa keskinäisiin tunteisiimme vaikuttaa sekä se, mitä sanomme, että se, miten sen sanomme.

Lue lisää

Viestimisen kiertotiet

Keskinäisestä viestinnästämme löytyy monia koeteltuja kiertoteitä. Niitä on kaikilla pareilla. Osa niistä on pieniä, ja ne pulpahtavat esiin tietyissä tilanteissa. Ne ovat tavallisia viestimisen esteitä. Toisista voi tulla todellisia pikateitä, joilla törmäämme kovalla vauhdilla vaikeuksiin, riippumatta siitä mistä jutellaan. Esteestä on tullut silloin turmiollinen malli.

Lue lisää

Kun loukkaamme toisiamme

Kukaan ei ole täydellinen, ja joskus koet, että kumppani tuottaa pettymyksen. Silloin voit valita, puratko kaiken tyytymättömyytesi toiseen – vai pidättäytyisitkö ja miettisit ennen puhumista.

Lue lisää

Vanhempia – mutta myös rakastava pari

On pareja, joiden suhdetta eivät edes hektiset ruuhkavuodet pikkulasten vanhempina paljon keikuttele.

Mitä tekijöitä löytyy onnellisen ja pitkän parisuhteen taustalta?

Tukea yhteiselämän ongelmien ehkäisyyn

On aina helpompaa ehkäistä kuin korjata. Onko sinulla ja kumppanillasi mahtavaa yhdessä? Ehkä olisi viisasta osallistua parisuhdekurssille rakkauden turvaamiseksi

Lue lisää

Kun lapsi näkee vanhemmat petipuuhissa

Vanhemmat harrastavat seksiä. Joskus lapset saattavat nähdä sen. Voiko siitä olla jotain haittaa? Miten asiasta kannattaa puhua jälkikäteen?
Väestöliiton lastenpsykiatri ja asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore kertoo, mitä tehdä kiperässä tilanteessa.

Näin elvytät seksielämän raskauden jälkeen

Tuleva isä saattaa kuulla kauhukertomuksia jo lapsen saaneilta kavereiltaan: Seksihanat vääntyvät kiinni, kun lapsi tulee taloon. Kaikki energia menee lapsenhoitoon. Ei välttämättä. Jokainen pariskunta kokee seksuaalisuuden synnytyksen jälkeen omalla tavallaan. Yksi asia on kuitenkin varma. Vauva tuo parisuhteeseen muutoksia ja tämä näkyy myös parin seksielämässä.

Lue lisää

Sun, mun vai meidän rahat?

Rahariitojen välttämiseen yhteinen tili on joidenkin mielestä oikea ratkaisu, kun taas toiset pitävät selvyyden ja sovun vuoksi rahat visusti omassa kukkarossaan.

Kulutetaanko teillä yhteisestä lompakosta?

Kuka teillä päättää?

Miehen ja naisen päätösvalta talouksissa on edelleen hyvin perinteisesti jakaantunutta.

Lue gallupin tulokset.

”Äiteinä me haluamme miehiltä enemmän”

Mies olisi tervetullut, mutta ei sentään kuka tahansa. ”Ihannepuoliso tukisi minun äitiyttäni ja minun naiseuttani. Arvostaisi toisin sanoen minun koko elämää.”

Sinkkuäidit Johanna ja Emmi puhuvat unelmiensa urhoista.

Äitihuorakompositio

Saako äiti juosta pahamaineisella alueella korsetissa ja minihameessa? Katja Oskamp käsittelee romaanissaan Hellersdorfin helmi äitinaisen seksuaalisuutta virkistävällä tavalla.

Lue lisää

Seksuaaliterapeutti: Sääliseksi on huono idea

Pitkässä parisuhteessa ei ole tavatonta, että seksiä harrastetaan joskus vain toisen mieliksi, vaikka itsellä olisivatkin halut nollassa.

Asiantuntija kutsuu sitä prostituutioksi.

Lapsiperheen äiti: ”Petän ilman syyllisyyttä”

”Minulla on ollut puolitoista vuotta seksisuhde toisen miehen kanssa. Me olemme molemmat naimisissa ja meillä on lapsia. En tunne minkäänlaista syyllisyyttä. Onko minussa jotain vikaa?” 

”En tunne minkäänlaista syyllisyyttä. Onko minussa jotain vikaa?” Psykologi Frode Thuen vastaa.

Ei ehdi, ei jaksa, ei huvita: pikkulapsiaika laimentaa seksielämän

Pikkulapsiaika on yksi vaikeimmista vaiheista parin seksielämässä, asiantuntija uskoo. Pienten lasten vanhemmilla on vähemmän seksiä, niin se vain on.

”Puolisoiden tulee vain yrittää pitää huolta itsestään ja omasta seksuaalisuudestaan ​​tämän vaiheen aikana”, seksologi Thore Langfeldt sanoo. Mutta miten?

Vinkit miehille: Näin kellistät synnyttäneen naisen

Naisen keho kokee raskauden ja synnytyksen aikana ennenkokemattoman myllerryksen. Sitten tulee vauva, joka hurmaa ja uuvuttaa. Ei siis ihme, jos raskauden jälkeen seksi ei ole ihan ensimmäisenä mielessä. Askmen.com-sivusto kysyi viideltä naiselta, mitä mies voi tehdä, jotta lemmenliekki jälleen leimahtaisi. Näin naiset vastasivat.

Lue vinkit ja hurmaa emäntäsi.

Seksihalut menivät – ja mies niiden mukana

”Aluksi mieheni yritti lähestyä minua kuten ennenkin. Pelkäsin kuitenkin, että vauvalle kävisi jotain. En myöskään ymmärtänyt, miksi meidän pitäisi enää harrastaa seksiä. Minähän olin jo raskaana”, Emma kertoo. Emma yritti vuosia tulla raskaaksi. Kun hän lopulta onnistui siinä, raskaus vei mukanaan myös kiinnostuksen seksiin. Lopulta lähti myös Emman mies Magnus.

Lue Emman tarina.

Pusuja, pieniä tekoja ja muita arjen rakkaudenosoituksia

"Me pusutellaan muutenkin ihan jatkuvasti. Ei ole yhtäkään päivää, että ei halailtaisi ja pusuteltaisi vähintään tunnin välein... Siis aina silloin, kun olemme kotona yhdessä. Työt sun muut nyt on sitten taas asia erikseen. Olemme vain molemmat todella hellyyden- ja huomionkipeitä." Lue, miten foorumilaiset osoittavat rakkautta arjen keskellä.

Lue lisää

Rakkaus on syvää ystävyyttä

Sitä voidaan kutsua kypsäksi suhteeksi tai todelliseksi rakkaudeksi. Mutta todellisuudessa se on syvää ystävyyttä.

Elätkö puolisosi kanssa syvää ystävyyssuhdetta vai oletteko enemminkin sekstailevia kämppäkavereita? Katso lista

Kuinka välttää ero pikkulapsivaiheessa?

Pikkulapsiperheissä parisuhde joutuu koville. Lapsiperheiden kanssa työskentelevä Väestöliiton parisuhdeterapeutti Minna Oulasmaa antaa neuvoja, kuinka selvitä parisuhteen pahimmasta karikoista.

Tunnista parisuhteen vaikeuksista varoittavat merkit.

Piristystä petiin

Tutkimusten mukaan naiset, joiden suhteessa käytetään seksileluja, ovat tyytyväisimpiä sukupuolielämäänsä. Miten seksivälineitä kehtaisi ostaa? Kaupasta, nettishoppaillen vai kenties seksilelukutsuilta?

Lue lisää

Pettämisen jälkeen luottamus on ansaittava

Elämässä on tiettyjä tekijöitä, jotka altistavat pettämiselle. ”Tyytymättömyyden kasautuminen, elämän hallinnan menettäminen ja kriisit voivat johtaa pettämiseen”, psykologi ja parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa listaa. Syiden ymmärtäminen on luottamuksen palautumisen kannalta oleellista.

Syiden ymmärtäminen on luottamuksen palautumisen kannalta oleellista.

Miehet eivät aavista, kuinka paljon seksiä voisivat saada

Nainen sen tietää: usein pienet ja miehen mielestä kenties epäolennaiselta vaikuttavat asiat ovatkin juuri niitä, joilla on suurin merkitys. Näillä eleillä, kommenteilla ja huomionosoituksilla saa naisen hullaantumaan.

Tarvitaan vain kukkia ja kynttilöitä... eikun.

Urkkiminen – suuri rakkaudenosoitus?

Saako puolison sähköpostia lukea? Saako tekstiviestit vilkaista? Toiset sanovat, että urkkiminen on pahin yksityisyydenloukkaus. Toiset taas ajattelevat, että parhaissa rakkaussuhteissa kaikki on keskenään julkista.

Mitä mieltä sinä olet?

Seksiä puolison kanssa – vauva samassa sängyssä

Vauvan synnyttyä parisuhdeaika on kortilla. Toiset ratkaisevat ongelman harrastamalla seksiä samassa tilassa vauvan kanssa. Toisille taas vauvan läsnäolo samassa huoneessa – saatikka samassa sängyssä – seksiaktin aikana on suuri hirvitys. Mitä mieltä sinä olet?

Vauvan synnyttyä parisuhdeaika on kortilla. Toiset ratkaisevat ongelman harrastamalla seksiä samassa tilassa vauvan kanssa.

"Seksipäivä kalenteriin" – näin löydät kadonneet halut synnytyksen jälkeen

"Emme halunneet menettää toisiamme, joten teimme suunnitelmallisesti töitä seksielämämme eteen. Aluksi harrastimme seksiä kerran viikossa oikein aikataulun mukaan", Sanna muistelee. "Suhteestamme ei puuttunut läheisyyttä, mutta silti emme tunteneet halua puoleen vuoteen. En ajatellut koko asiaa, eikä miehenikään sanonut mitään", Maija kertoo. Kolme naista kertoo omasta seksielämästään synnytyksen jälkeen ja keinoista, joilla halut jälleen löytyivät.

Lue lisää

Opiskelijarakkautta: ”Löysin elämä(ä)ni valon”

Kuinka tapasin lasteni isän -kirjoituskilpailun voittaja Suze kertoo tarinassaan onnellisesta opiskelijaelämästä. Itsepäinen koira toimi Suzen uskollisena ystävänä, eikä nuoren naisen elämästä puuttunut kuin yksi asia, kattolamppu. Suze sai kuitenkin huomata, että kun elämään etsii yhtä asiaa, saattaa saada kaupanpäälle jotain, mihin ei ole varautunut: rakkaus ei nimittäin kysy lupaa.

Lue lisää

Nainen löytää kadonneet tavarat helpommin kuin mies

Tuttu ilmiö: Mies etsii kadonnutta esinettä äreissään. Lopulta hän kääntyy naisen puoleen. Nainen vilkaisee ympärilleen ja löytää sen tuosta vain.

Nyt ilmiölle on tarjolla tieteellinen selitys.

Mistä aikaa vanhempien parisuhteelle?

Varsinkin vauvavuoden alussa parisuhteelle on vaikea nipistää aikaa. Täytyykö parisuhde laittaa koko vauvavuodeksi telakalle vai voiko myös pikkulasten vanhemmilla olla romantiikkaa? Vau.fi:n foorumin äidit kertovat, kuinka parisuhteelle käy vauvavuoden alussa.

Lue lisää

Viisi rakkauden kieltä

 

 Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.